Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Tehetség, elhivatottság, precizitás és kreativitás – ilyen tulajdonságokra egészen biztosan, hogy szüksége lesz azoknak a fiataloknak, akik idén is részt vesznek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett ingyenes XVII. Szakma Sztár Fesztiválon, amit Budapesten, a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központ (1011 Budapest, Albertirsai út 10.) A, F és G pavilonjaiban rendeznek meg április 24-26. között.

A Szakma Sztár Fesztivállal a szervezők célja idén sem változott, szeretnék még magasabb szintre emelni a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítését. Továbbá támogatni szeretnék a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutatva a felnövekő generáció számára, valamint elősegítve a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

A teljes Szakma Sztár Fesztivál egyben egy izgalmas versenysorozat döntője, valamint interaktív kiállítás is a különböző szakmák bemutatkozásával.

A különböző szakmák megbecsültsége folyamatosan emelkedik Magyarországon, viszont, éppen szerteágazó mivoltuk miatt is szükség van arra, hogy egy helyen, egy időben minél több ilyen hivatást bemutassanak. Nemcsak a gyermekek érdeklődése, de a szülők számára fontos iránymutatás miatt is, akiknek a szerepe nélkülözhetetlen a továbbtanulással kapcsolatos döntések meghozatalában, hogy milyen irányba induljon el a kamaszgyermek az életben. Legyen szó sütés-főzési érdeklődésről vagy informatikai vénáról, esetleg átlagon felüli kommunikációs képességekről. A szakmai bemutatók sokszínűségét példázza az agrár szakmák jelenléte is a Szakma Sztár Fesztiválon, amik például segíthetnek egy családi vállalkozás apáról fiúra történő továbbörökítésében.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőin közel 60 szakmában 200 tanuló verseng a legjobbnak járó elismerésért, melyet egy országos központi előválogató verseny és egy középdöntő előzött meg, a Szakma Sztár Fesztivál döntőire pedig a legkiválóbb fiatal szakemberek jutottak el, akik amellett, hogy saját dicsőségükért küzdenek, a gyakorlatigényes szakmák ‒ beleértve a magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat is ‒ társadalmi presztízsének és vonzerejének növeléséért, a szakmatanulás népszerűsítéséért is sokat tesznek. Nem véletlen a szlogen, ami végig megjelenik a Szakma Sztár Fesztiválon: „Szakmát a kézbe!”

A fesztivál keretein belül továbbá a látogatók megtekinthetik 21 agrárszakma, valamint a EuroSkills Herning 2025 szakmai Európa-bajnokság nemzeti válogatóit és szakmai bemutatóit.

A fókusz minden esetben az interaktivitáson lesz, hiszen a tízezernél is több idelátogató fiatal legnagyobb része még a pályaválasztás előtt álló általános iskolás. A Szakma Sztár Fesztivál pedig éppen azért jött létre, hogy segítsen nekik megtalálni azt a hivatást, melyet kellő szakmai alázattal és tudással hivatásként tudnak gyakorolni, amiben kiteljesedhetnek. Éppen ezért a verseny megtekintése mellett közelebbről is megismerkedhetnek a szakmák sajátosságaival, valamint szórakoztató, interaktív programok keretében kipróbálhatják rátermettségüket, kreativitásukat, ügyességüket, vagy éppen érdekes szakmai bemutatókat tekinthetnek meg kiváló szakemberek tolmácsolásában.

Az esemény ismét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrárium szakmacsoportos bemutatóival egészül ki, továbbá az ingyenes fesztivál a XI. WorldSkills Hungary Nemzeti Döntő és Bemutató színhelye is. A WorldSkills Hungary program keretein belül autószerelő, festő - díszítőfestő, informatikai rendszerüzemeltető, ipari robotika, szoftverfejlesztő, valamint webfejlesztő szakmákban valósul meg nemzeti döntő a EuroSkills Herning 2025 szakmai Európa-bajnokságra. Mindezek mellett asztalos szakmában Junior Skills döntőt, víz-, gáz- és fűtésszerelő, valamint webfejlesztő versenyszámban nemzetközi felkészülési versenyt rendeznek. További 15 versenyszámban pedig szakmai bemutatókat is megtekinthetnek a látogatók. Az esemény támogatóiként megjelennek olyan gazdálkodó szervezetek, akik a duális képzés keretében maguk is aktív szereplői a szakképzésnek.

A Fesztivál április 24-én, 11:00 – 16:00 és április 25-én, 08:00 -16:00 között látogatható.

Címlapról ajánljuk

További cikkek