Világító csirkehúst vásárolt egy ikrényi férfi

Csak találgatni lehet, mitől világíthatott a csirkehús a sötétben.

Megnyugtató kék fényt bocsát ki sötétben az a csirkemell, amit egy ikrényi férfi vásárolt még újév előtt - írja a Kisalföld, amely fotót is közölt a szokatlan jelenségről.

A férfi a csirkemell felét elkészítette, a másik felét viszont szilveszter este véletlenül elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazaért, fényt látott, először azt hitte, hogy a gáztűzhely maradt égve, de kiderült, hogy a hús világít.

Az eset után a férfi felkereste aNemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), amely azzal utasította el a panaszt, hogy a vásárlás óta sok idő eltelt, így a hús akár a férfi otthonában is fertőződhetett. A férfi ezután fordult a laphoz, ahova két mintát is vitt a húsból. A Kisalföld megkeresésére végül válaszolt a Nébih. Azt mondták, nem először találkoztak ilyen jelenséggel, melynek okait laboratóriumi vizsgálat hiányában csak találgatni lehet.

Az egyik lehetséges ok, hogy Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a csirkemell. Ezek a sötétben fluoreszkáló pigmentet termelnek. A másik ok, hogy foszforvegyületek miatt jött létre a jelenség. ami akár a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületekkel is összefüggésben állhat. Mindenesetre, aki világító hússal találkozik, az inkább ne fogyassza el azt!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – 30 perces ételeinkhez epres sütemények társulnak

„Eper nélkül mit érek én?" – kérdezhetné minden eperrajongó, és joggal. Drága, kevés az igazán finom (főleg hazai), de ha beleharapunk, pár percre tökéletes boldogság lesz úrrá rajtunk. Együnk, ameddig szezon van, és tegyük/süssük pazar sütikbe (is)! A héten minden napra jut egy epres édesség, természetesen levessel és főfogással: ezek pedig mind gyors, 30 perc körüli receptek lesznek!

Nosalty

További cikkek

Ezért nem mindegy, hogyan kerül a cukor a lekvárba

Annak ellenére, hogy a legtöbb lekvár receptje pokolian egyszerű (hiszen csak gyümölcsből, cukorból és esetleg dzsemfixből áll), nem érdemes félvállról venni a befőzés folyamatát. Minden mozzanatnak megvan a maga fontossága: így a cukor hozzáadásának is.