Vigyázz! Gyerek a konyhában!

A konyha veszélyes terep, de csupán emiatt kár volna lemondani a közös főzőcskéről. Megmutatjuk, milyen veszélyek leselkednek gyerekeinkre, és hogyan kerülhetjük el a baleseteket.

Amikor gyermekünk eléri a csúszó-mászó kort, érdemes alaposan átnézni a konyhát (pultot, szekrényeket, fiókokat stb.), és újragondolni mindent a gyermek biztonságának szempontjából. Játékos kedvűek akár négykézlábra is ereszkedhetnek, így biztosan nem kerüli el figyelmüket egyetlen potenciális veszélyforrás sem.

Fő veszélyforrások a konyhában

Tűzhely, sütő, vízforraló, kések, reszelők, daráló, robotgép, aprító, botmixer, kenyérpirító, áram, gyufa.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

  • Ha nincsen szükségünk az összes főzőlapra/ gázégőre, mindig a hátsókon készítsük az ételt, és az edény nyelét minden esetben befelé fordítsuk, így nagy valószínűséggel elkerülhetjük a forrázást.
  • Még akkor is, ha nekünk otthon modernebb sütőnk van, amelynek nem forrósodik át az ajtaja, idejekorán szoktassuk hozzá a gyermeket, hogy sosem szabad hozzáérni, mert lehet, hogy a nagyiéknál vagy vendégségben viszont tűzforró. „Jujuj, vigyázz, juj, de süt!” felkiáltással el is játszhatjuk, mennyire meleg.
  • Elektromos készülékeket sose hagyjunk bedugva, minden használat után húzzuk ki a konnektorból őket, és tegyük a helyükre.
  • Veszélyes, éles, szúrós eszközöket ne hagyjunk elöl, vagy olyan magasságban, ahol elérheti a gyermek. Azt is vegyük számításba, hogy egy kíváncsi fáncsi mindenre képes, így legyünk biztosak abban is, hogy a kisszékére felállva sem éri el azokat.
  • Az asztal szélére vagy a padlóra sose tegyünk forró ételt hűlni.

Babarecepetek itt >>

Kés, villa, olló…

…gyerek kezébe nem való. Így tartja a szüleinktől hallott mondás. Mi ehelyett azt javasolnánk, hogy inkább mutassuk meg nekik a fenti eszközök helyes használatát, és szülői felügyelet mellett hadd gyakoroljanak. Fontos, hogy az életkoruknak megfelelő méretű késsel, villával és ollóval ismerkedjenek. Nyilván a 20 centis pengéjű, szuperéles séfkést jobb, ha 16-17 éves korukig messze elkerülik a gyerekek.

A fenti óvintézkedéseken túl szerencsés, ha egészen pici koruktól szabadon sündöröghetnek körülöttünk gyermekeink a konyhában, amikor van kedvük, bekapcsolódhatnak egy-egy folyamatba, főzőcskézés közben pedig folyamatosan beszéljünk hozzájuk, mit szabad és mit nem, mi rejt veszélyt, így játszva tanulják meg a konyhai biztonságot, nem tiltások által.

További babarecepetek itt >>

NoSalty-tipp: Minden elővigyázatosság ellenére egyik szemünket mindig tartsuk a gyerekeken a közös főzőcske alatt, hisz elég egy óvatlan pillanat…

Oszdd meg: Ti milyen óvintézkedéseket alkalmaztok, hogy megvédjétek a gyermeket?

Baba-mama fogások: ugyanazt esszük >>

Trükkök, hogy rendesen egyen a gyerek >>

Címlapról ajánljuk

6 esküvői tortatrend, ami 2023-ban meghódítja a párokat

Nyakunkon a nyár, ami azt is jelenti, hogy hivatalosan is megkezdődik az esküvőszezon. Ez ugyebár rengeteg előkészülettel jár, hiszen sokan szeretnék, ha életük (egyik) nagy napja tökéletesen és forgatókönyv szerint zajlana. A vacsora zárásának pedig elmaradhatatlan része egy gyönyörű esküvői torta, aminek nemcsak az íze, de kinézete is sokat számít. Mutatjuk, milyen esküvői tortatrendek hódítanak 2023-ban!

Balogh Lilla

További cikkek