Veszélyes lehet a világ legbüdösebb gyümölcse?

Magyarországon is egyre többen ismerik és kóstolják meg a világ legbüdösebb gyümölcsét, a duriánt. Német tudósok azt kutatták, mi okozza a gyümölcs jellegzetes szagát. 

A durián mondhatni, a gyümölcsök egyik koronázatlan királya, különleges mérete és formája mellett ez a valaha volt legbüdösebb gyümölcs az egész világon. A főleg Délkelet-Ázsiában népszerű gyümölcs szaga annyira erős és kellemetlen, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben és a szállodákban, de korábban már a repülőgépekről is kitiltották.
Arról, hogy milyen a durián, néhány hónappal ezelőtt már írtunk egy igen részletes élménybeszámolót, most viszont tudósok jártak utána annak, milyen hatással lehet a szervezetre a romlott hús/döglött állat/hagymaszagú gyümölcs.
A müncheni egyetem Leibniz Élelmiszerbiológiai Intézetének tudósai egy korábbi kutatásukban már kimutatták, hogy a gyümölcs igen kellemetlen szaga az etántiol vegyületből és származékaiból ered, de nem tudták, hogy miként termeli azt a növény.
Nadine Fischer és Martin Steinhaus legújabb kutatásukban először mutatták ki, hogy az etionin aminosav az előfutára ennek a nagyon kellemetlen szagú vegyületnek.
"Amikor a gyümölcs érik, egy növényspecifikus enzim kibocsátja a szagot etioninból. Megfigyeltük, hogy a gyümölcs érésekor nemcsak húsának etionin koncentrációja nő meg, de ugyanekkor nő az etántiol mennyisége is. Ez utóbbi ad magyarázatot arra, hogy az érett duriánnak miért olyan büdös szaga" - idézte az egyetem közleménye Nadine Fischert.
A kutatók nemcsak arra voltak kíváncsiak, mi okozza a kellemetlen szagot, a kutatás során elvégzett kísérletek azt is bebizonyították, hogy a gyümölcsben található aminosav mennyisége és típusa veszélyes lehet a szervezetre nézve.
"Nem csak az erős kellemetlen szaga miatt érdekes pontosan tudni, hogy mennyi etionint tartalmaz a gyümölcs. Állatkísérletekben és sejtkultúrák tanulmányozásából az is kiderült, hogy ez az aminosav nem ártalmatlan. Májkárosodásben és májrákban szenvednek azok a patkányok, amelyeknek a szervezetébe nagy mennyiségű aminosav került be táplálékuk által " - tette hozzá Martin Steinhaus.
,,Az új tanulmány azt is kimutatta, hogy az etionin alacsony koncentrációjának immunrendszermódosító hatása van" - magyarázta a kutató, majd hozzátette, hogy további tanulmányokat kell folytatni annak kiderítése érdekében, vajon káros-e az egészségre a gyümölcs fogyasztása.
Hozzátette ugyanakkor, hogy egy 70 kilós embernek egy nap legalább 580 kilogramm etioninban igen gazdag gyümölcspépet kellene elfogyasztania ahhoz, hogy hatása ugyanolyan mérgező legyen, mint az állatkísérletekben.

forrás: MTI

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...