Veszélyes lehet a világ legbüdösebb gyümölcse?

Magyarországon is egyre többen ismerik és kóstolják meg a világ legbüdösebb gyümölcsét, a duriánt. Német tudósok azt kutatták, mi okozza a gyümölcs jellegzetes szagát. 

A durián mondhatni, a gyümölcsök egyik koronázatlan királya, különleges mérete és formája mellett ez a valaha volt legbüdösebb gyümölcs az egész világon. A főleg Délkelet-Ázsiában népszerű gyümölcs szaga annyira erős és kellemetlen, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben és a szállodákban, de korábban már a repülőgépekről is kitiltották.
Arról, hogy milyen a durián, néhány hónappal ezelőtt már írtunk egy igen részletes élménybeszámolót, most viszont tudósok jártak utána annak, milyen hatással lehet a szervezetre a romlott hús/döglött állat/hagymaszagú gyümölcs.
A müncheni egyetem Leibniz Élelmiszerbiológiai Intézetének tudósai egy korábbi kutatásukban már kimutatták, hogy a gyümölcs igen kellemetlen szaga az etántiol vegyületből és származékaiból ered, de nem tudták, hogy miként termeli azt a növény.
Nadine Fischer és Martin Steinhaus legújabb kutatásukban először mutatták ki, hogy az etionin aminosav az előfutára ennek a nagyon kellemetlen szagú vegyületnek.
"Amikor a gyümölcs érik, egy növényspecifikus enzim kibocsátja a szagot etioninból. Megfigyeltük, hogy a gyümölcs érésekor nemcsak húsának etionin koncentrációja nő meg, de ugyanekkor nő az etántiol mennyisége is. Ez utóbbi ad magyarázatot arra, hogy az érett duriánnak miért olyan büdös szaga" - idézte az egyetem közleménye Nadine Fischert.
A kutatók nemcsak arra voltak kíváncsiak, mi okozza a kellemetlen szagot, a kutatás során elvégzett kísérletek azt is bebizonyították, hogy a gyümölcsben található aminosav mennyisége és típusa veszélyes lehet a szervezetre nézve.
"Nem csak az erős kellemetlen szaga miatt érdekes pontosan tudni, hogy mennyi etionint tartalmaz a gyümölcs. Állatkísérletekben és sejtkultúrák tanulmányozásából az is kiderült, hogy ez az aminosav nem ártalmatlan. Májkárosodásben és májrákban szenvednek azok a patkányok, amelyeknek a szervezetébe nagy mennyiségű aminosav került be táplálékuk által " - tette hozzá Martin Steinhaus.
,,Az új tanulmány azt is kimutatta, hogy az etionin alacsony koncentrációjának immunrendszermódosító hatása van" - magyarázta a kutató, majd hozzátette, hogy további tanulmányokat kell folytatni annak kiderítése érdekében, vajon káros-e az egészségre a gyümölcs fogyasztása.
Hozzátette ugyanakkor, hogy egy 70 kilós embernek egy nap legalább 580 kilogramm etioninban igen gazdag gyümölcspépet kellene elfogyasztania ahhoz, hogy hatása ugyanolyan mérgező legyen, mint az állatkísérletekben.

forrás: MTI

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek