Így készül a tökéletes vegán palacsinta

Tojás és „rendes” tej felhasználása nélkül is süthetünk aranybarnára foltosodó, nagy lapos vegán palacsintákat, amelyeket aztán megtölthetünk kedvünk szerint: édesen, sósan, mindenféle jóval.

A világ általában nem nézi jó szemmel az egyes tradicionális receptek vegánná alakítását, még akkor sem, ha ezekben a transzformációkban semmi szentségtörő nincsen. A vegán palacsinta esete is ilyen: igen, persze, kivesszük a tejet és tojást, de ezzel nem veszítünk semmit, ahogy a végeredményként feltálalt vegán palacsinták sem. Ugyanolyan szép foltosak, könnyedek, a szélük forgácsosan ropogósra sül, a belsejük pedig épp csak kellemesen nyúlós – és a továbbiakban sem térnek el az eredeti verziótól, hisz ugyanúgy megtölthetjük őket lekvárral, gyümölcsökkel és krémekkel vagy zöldséges, sós krémekkel is.

A vegán palacsinta receptjéért kattints a képre!

Alapanyagváltozások

Mindezen külső hasonlóságok ellenére azért mégis akad egynéhány eltérés – elsősorban az elkészítés során – amire nem árt odafigyelni.

Helyettesítenünk kell például a masszában a tojás összefogó erejét egy másik alapanyaggal, amitől ugyanolyan ruganyosak lesznek a kisütött palacsinták. Ezt az állagot legkönnyebben némi keményítő hozzáadásával érhetjük el: csodák csodájára, pont úgy működik majd, mint a tojás.

A sima tejet cseréljük növényire (érdemes valamilyen semleges ízű, tartalmasabb tejet használni, például zabot, mandulát vagy rizst), illetve öntsünk egy kevés olajat is a masszába, hogy az kellően zsíros legyen.

A vegán palacsinta receptjéért kattints a képre!

Míg a sima palacsinta tésztájába nem érdemes cukrot keverni (mert úgy könnyebben odakap, leragad), a vegán recept esetében azért van szükség pár evőkanálnyira, hogy a masszában lévő cukor szép, karamellizált foltokat adjon a kisütött palacsintáknak – ezek a jellegzetes külső jegyek teszik fel majd az 'i'-re a végső pontot.

Néhány hasznos tipp

FONTOS: Ne hagyjuk ki a tészta hűtős pihentetését, különben a palacsinták szakadni fognak, nem maradnak egyben.

Ha az egész masszát egy turmixgépben készítjük, megspórolunk magunknak némi mosogatást, hiszen a konyhai gép kelyhében pihentethetjük is a tésztát, majd abból öntve süthetjük, ha elérkezett az idő.

A vegán palacsinta receptjéért kattints a képre!

A vegán palacsinta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több vegán recept, amit érdemes kipróbálni:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.