A világ általában nem nézi jó szemmel az egyes tradicionális receptek vegánná alakítását, még akkor sem, ha ezekben a transzformációkban semmi szentségtörő nincsen. A vegán palacsinta esete is ilyen: igen, persze, kivesszük a tejet és tojást, de ezzel nem veszítünk semmit, ahogy a végeredményként feltálalt vegán palacsinták sem. Ugyanolyan szép foltosak, könnyedek, a szélük forgácsosan ropogósra sül, a belsejük pedig épp csak kellemesen nyúlós – és a továbbiakban sem térnek el az eredeti verziótól, hisz ugyanúgy megtölthetjük őket lekvárral, gyümölcsökkel és krémekkel vagy zöldséges, sós krémekkel is.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/OM/df/1uArXkDnvAL3JEsFtddcvVSUiQPIrWV2D0gHmMxd.jpg?p=lqip-16%3A9&s=b6f993ee41c7219626edcbcf35c37b58)
Alapanyagváltozások
Mindezen külső hasonlóságok ellenére azért mégis akad egynéhány eltérés – elsősorban az elkészítés során – amire nem árt odafigyelni.
Helyettesítenünk kell például a masszában a tojás összefogó erejét egy másik alapanyaggal, amitől ugyanolyan ruganyosak lesznek a kisütött palacsinták. Ezt az állagot legkönnyebben némi keményítő hozzáadásával érhetjük el: csodák csodájára, pont úgy működik majd, mint a tojás.
A sima tejet cseréljük növényire (érdemes valamilyen semleges ízű, tartalmasabb tejet használni, például zabot, mandulát vagy rizst), illetve öntsünk egy kevés olajat is a masszába, hogy az kellően zsíros legyen.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/zC/c6/cZcq63AerDfHMLAXotiPd9vHywxJ5ioL0GXy0pHx.jpg?p=lqip-16%3A9&s=0ced5c293298f95bc940f85ae27d288b)
Míg a sima palacsinta tésztájába nem érdemes cukrot keverni (mert úgy könnyebben odakap, leragad), a vegán recept esetében azért van szükség pár evőkanálnyira, hogy a masszában lévő cukor szép, karamellizált foltokat adjon a kisütött palacsintáknak – ezek a jellegzetes külső jegyek teszik fel majd az 'i'-re a végső pontot.
Néhány hasznos tipp
FONTOS: Ne hagyjuk ki a tészta hűtős pihentetését, különben a palacsinták szakadni fognak, nem maradnak egyben.
Ha az egész masszát egy turmixgépben készítjük, megspórolunk magunknak némi mosogatást, hiszen a konyhai gép kelyhében pihentethetjük is a tésztát, majd abból öntve süthetjük, ha elérkezett az idő.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/5r/ev/lwIpTx1GikTqWGhJd94VHLBWmIXip2kM7dDmZB49.jpg?p=lqip-16%3A9&s=1573f6aefb872a699fc250f9c0637387)
A vegán palacsinta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több vegán recept, amit érdemes kipróbálni: