Vashiányod van? Egyél velünk!

Ismered azt a régi módszert, hogy vasszöget szúrunk egy almába, ott hagyjuk pár órára, aztán megesszük az almát? Személy szerint nem javaslom, ellenben adok néhány jó tippet a vas bevitelére.

Vas a lelke mindennek

Szervezetünk működésében a vasnak számos feladata van, ezek közül a legjelentősebb, hogy a vér oxigénszállító funkcióját ellátó hemoglobin része, hozzá kötődve jutnak el az oxigénmolekulák a tüdőtől a sejtekig.A nem megfelelő vasbevitel egyik legfőbb következménye a vashiányos vérszegénység.

A napi ajánlott vasbevitelgyermeknél, életkortól függően, 8-12 mg, felnőtt férfiak esetében 12 mg, felnőtt nők esetében 15 mg, terhesség esetén +5–15 mg/nap, szoptató nők esetében 20 mg/nap.

Kell minden, amiben vas van

Mind az állati, mind a növényi eredetű élelmiszerek tartalmaznak vasat, azonban az eltérő kémiai szerkezet következtében az állati eredetűekből a vas kb. 15%-a szívódik fel, míg a növényi eredetűek vastartalmának csak 3-5%-a.

Állati eredetű, jelentősebb vasforrásaink leginkább a bárányhús, a borjúhús, liba-, kacsahús, borjú-, marha-, csirke-, liba- és sertésmáj, valamint a tojás.

Növényi eredetű jelentősebb vasforrásaink: a búzakorpa, köles, zabpehely, zabkorpa, száraz hüvelyesek, spenót, petrezselyemzöld, fekete- és vörös ribiszke, dió, mandula, mák.

A vas felszívódását segítheti többek között az együttesen bevitt folsav, a C-vitamin, illetve az állati eredetű fehérjék.

A vas felszívódását gátolhatja többek között a túlzott élelmi rost bevitele, a növényi eredetű fitátok (megtalálhatók a dióban, a hüvelyesekben, a gabonafélékben), az oxálsav (pl. a spenótban), egyes ásványi anyagok és egyes fehérjék, valamint egyes polifenolok és a teában, kávéban található csersav. Ezeknek a vasbevitellel egy időben történő fogyasztása nem javasolt.

Tartósan alacsony vasszint esetén vas tartalmú készítmény fogyasztása javasolt, a kezelőorvos megítélése alapján.

NoSalty-tipp: vegetáriánus és vegán étrendben különösen oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű vas bevitelére.

{ CKÉP = 62007, 4 }

Címlapról ajánljuk

7 igazán csúnya lakberendezési baki

Vannak bizony olyan lakberendezési divathullámok, amelyeket azóta próbálunk feledni, hogy valaha szembejött velünk otthon vagy (szerencsésebb esetben) egy szomszédnál, egy filmben vagy az interneten. Lássunk pár igazán csúnyát, a teljesség igénye nélkül.

Brecz Judit

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.