Vashiányod van? Egyél velünk!

Ismered azt a régi módszert, hogy vasszöget szúrunk egy almába, ott hagyjuk pár órára, aztán megesszük az almát? Személy szerint nem javaslom, ellenben adok néhány jó tippet a vas bevitelére.

Vas a lelke mindennek

Szervezetünk működésében a vasnak számos feladata van, ezek közül a legjelentősebb, hogy a vér oxigénszállító funkcióját ellátó hemoglobin része, hozzá kötődve jutnak el az oxigénmolekulák a tüdőtől a sejtekig.A nem megfelelő vasbevitel egyik legfőbb következménye a vashiányos vérszegénység.

A napi ajánlott vasbevitelgyermeknél, életkortól függően, 8-12 mg, felnőtt férfiak esetében 12 mg, felnőtt nők esetében 15 mg, terhesség esetén +5–15 mg/nap, szoptató nők esetében 20 mg/nap.

Kell minden, amiben vas van

Mind az állati, mind a növényi eredetű élelmiszerek tartalmaznak vasat, azonban az eltérő kémiai szerkezet következtében az állati eredetűekből a vas kb. 15%-a szívódik fel, míg a növényi eredetűek vastartalmának csak 3-5%-a.

Állati eredetű, jelentősebb vasforrásaink leginkább a bárányhús, a borjúhús, liba-, kacsahús, borjú-, marha-, csirke-, liba- és sertésmáj, valamint a tojás.

Növényi eredetű jelentősebb vasforrásaink: a búzakorpa, köles, zabpehely, zabkorpa, száraz hüvelyesek, spenót, petrezselyemzöld, fekete- és vörös ribiszke, dió, mandula, mák.

A vas felszívódását segítheti többek között az együttesen bevitt folsav, a C-vitamin, illetve az állati eredetű fehérjék.

A vas felszívódását gátolhatja többek között a túlzott élelmi rost bevitele, a növényi eredetű fitátok (megtalálhatók a dióban, a hüvelyesekben, a gabonafélékben), az oxálsav (pl. a spenótban), egyes ásványi anyagok és egyes fehérjék, valamint egyes polifenolok és a teában, kávéban található csersav. Ezeknek a vasbevitellel egy időben történő fogyasztása nem javasolt.

Tartósan alacsony vasszint esetén vas tartalmú készítmény fogyasztása javasolt, a kezelőorvos megítélése alapján.

NoSalty-tipp: vegetáriánus és vegán étrendben különösen oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű vas bevitelére.

{ CKÉP = 62007, 4 }

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!