Van valami ötleted? Van!

Ez a párbeszéd gyakran elhangzik, nemcsak a munkahelyen, hanem barátok közt is. Hiszen a kertcsinosítást sosem késő elkezdeni, még a nyár utolsó napjaiban sem.

A hétvégék egyik kedvenc témája a növények és a kert, hogy mivel dobhatjuk fel a már megszokott, unalmas környezetünket.

Szóval van ötletünk, de előtte mindenképpen érdemes meghatározni, hogy például milyen stílusú az otthonod? Mennyi időt-pénzt szánsz rá? Odasüt a nap, vagy sem? Fogod te azt locsolni minden nap? Megjegyeznénk, közeli ismerőnél nincs gond, hiszen tudjuk róla, hogy mennyire lehet rábízni a növények gondozását - általában nem - , valamint azt is sejtjük, mi illik hozzá, és mi az, amitől irtózik. Ennek ellenére a kérdéseket, már csak udvariasságból is fel kell tenni, és nagyon kell figyelni, mennyire őszinte a válasz. Ha ezen a körön túlvagyunk, akkor jöhetnek az "ötletek", melyek vízválasztója leginkább az, hogy egy vidéki nyaraló kertjébe, vagy a városi teraszra keresik.

Vidéken semmi sem vész kárba!

Minden nyaralóban akad egy pár - vagy épp páratlan - elnyűtt cipő, bakancs. Lakkba, impregnáló szerbe áztatva a bőr és a textilek tartósíthatók. Így is érdekes lesz, de le lehet festeni semleges pasztell, vagy épp hivalkodó színnel is. Minimális gondozást igénylő, extenzív sziklakerti évelőket, pozsgásokat, kövirózsákat ültessünk bele, akár egészen vegyesen. Napos helyen ezeknek elegendő a természetes csapadék, a nyári kánikulában hetente egy alkalommal elég meglocsolni. A beültetett lábbelik így kerülhetnek kerítés tetejére, sziklakertbe, vagy csak a tornácra.

Az újrahasznosítás és a költségtakarékosság jegyében beültethetünk nagyobb méretű, használt tárgyakat is. Lehet ez egy régi fakád, gumiabroncs, kerámiatál, fémserleg, alufelni, a lényeg, hogy az ültető közeget tartsa össze valami. Nagyobb hely, több lehetőség adott: a napos helyre kerülhet muskátli, egynyári balkonnövények, évelő fűfélék. Az árnyékba rejtett alternatív növénytartók pedig fuksziának, hortenziáknak és azáleáknak adhatnak otthont. A megfelelő helyen lévő növénytartóba megfelelő ültetőközeg kerüljön, ha már spóroltunk a növénytartón, ne spóroljunk a jó földön! Az ilyen díszek üzenete, hogy óvjuk a környezetünket, ragaszkodunk régi tárgyainkhoz. Akár még mesélhetünk is róluk a vendégeinknek.

A bátrabbak egészen nagy tárgyakat is választhatnak! Szekér, roncsautó, csónak, ipari eszköz (mondjuk egy régi esztergapad), mind azért kiált, hogy végül növénytartó lehessen. Persze az ilyesmihez nagy tér kell, és arra is gondoljunk, hogy olyan helyre kerüljön, ahol később sem lesz útban. Egy kertbe maximum egy ilyen nagy, jellegzetes dekorációs elem való, ha 4-5 roncsautó lenne a kertben, azon semmilyen virág nem segítene. A kiszemelt tárgyat alaposan meg kell tisztítani, majd a tartósítása végett lefesteni. Szinte bármilyen növény, egynyáriak, évelők, lassú növekedésű örökzöldek is kerülhetnek rá, vagy bele.

Elegáns eklektika

Az újrahasznosítást is lehet fokozni, méghozzá úgy, hogy keverjük a különböző stílusirányzatokat. Ilyenkor az igényesebb kivitelezésre kell odafigyelni, azaz nem csak úgy beleültetünk valamit, hanem megkomponáljuk a látványt. Az ember alkotta tárgyak, és a növények mellett használjunk természetes anyagokat: köveket, fatuskókat. A tárgyak állandóak, a virágok viszont változnak az évszakok alatt. Az örökzöldek, évelő növények és az egynyári virágzók összeültetésével egész évben jellegzetes műalkotásokat kapunk. Ha nem szeretnénk évente elölről kezdeni, akkor itt is hanyagoljuk az erényesen növekedő fajtákat.

Gyerekjáték

A kertészkedést vidám családi programmá is tehetjük. Nincs olyan gyerek, aki ne szeretne színezni, festeni, az áldozat pedig inkább legyen egy agyagcserép, fapapucs, mint a lakás fala. Az ügyesebbek még ilyen vidám, növényhajú cserépbabát is készíthetnek!

Modern, városi teraszok

Rendezzük be a teraszt úgy, mint egy újabb szobát! Egy újabb tér, ahol kényelmesen lepihenhetünk, vendégeket fogadhatunk, ehetünk-ihatunk, vagy épp növényeket gondozhatunk. Ennek megfelelően legyen minden mobil, könnyen átrendezhető. Az állólámpa-növénytartó párosítás pontosan ennek a szellemiségében született: meghatározó dekorációs elem, amin felül egyszerre két funkciót is ellát.

A teraszokon, erkélyeken általában kicsi a hely, ezért a vertikális megoldások nagyon népszerűek. A falra, létrából kialakított állványon egymás fölé helyezett könnyű - és vidáman színes - műanyag növénytartókba kerülhetnek ízletes fűszernövények, virágzó díszek is. Nem hiába népszerűek a levendulák, egyszerre szépek, illatosak! Létezik már egymásra illeszthető növénytartó is, akár 4-5 emeletes növénytornyokat is alkothatunk. Aki nem szereti a rikító színeket, választhat természetes színű, agyag-piros, csont-fehér, fa-barna műanyag tartókat is. Az anyag adott, hiszen a kerámia és agyag cserepek, balkonládák nehezebben mozgathatóak.

Elsőre csak "jópofán néz ki", azonban több gondot is megoldanak az ilyen korlátra ülő cserepek. Egyrészt stabilan rögzül a helyén, nem fújja le a szél, és a gyerek sem tudja az alsó szomszédra lökni. Másrészt sokkal több vizet tárol, mint egy hagyományos kialakítású balkonláda, márpedig ez fontos, szinte állandóan napon lévő muskátliknak, balkonnövényeknek. Létezik már olyan is, ami hosszúkás formájú, sőt, a fűszernövényt nevelők egy kis asztalkával felszerelt típust is választhatnak.

Ez is érdekelhet!

Éld meg Provance-t a teraszodon! Ültess és használj levendulát otthon is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!