Valódi Vietnám - a Hanoi Xua-ban jártunk

Jó vietnami konyhát sok helyen találunk a városban, most viszont egy igazi kulináris kincsesbányára bukkantunk. Mindenkinek kötelező, aki kicsit is kedveli az ázsiai ételeket!

A Dang Muoi levesei óta az ázsiai, azon belül a vietnámi konyha sikere töretlen - az elmúlt években egyre-másra nyitnak Budapesten a vietnami food bar-ok, levesezők - minden magára valamit is adó gasztroblogger és foodie széttrollkodta már az instagramot a különböző friss fűszereket és ropogós zöldségeket rejtő ételek fotóival. A kínálat széles skálán mozog - van autentikus vietnámi, fúziós, újhullámos, művészi, sőt, olyan is, amit utazgató, ázsiai konyhába beleszerető magyarok nyitottak. Gasztrokörökben pedig vérre menő viták indulnak arról, hogy hol jobb a pho, kinek roppanósabb a tavaszi tekercse, és hol adnak nagyobb bokor friss fűszernövényt a választott fogásunkhoz.

A júniusban nyitott Hanoi Xua tulajdonosai tulajdonképpen régi motorosnak számítanak a vietnámi étteremtulajok között - Ernő utcai éttermüket már tíz éve megnyitották, igaz, akkor még kizárólag vietnámi vendégeik voltak, hiszen ahogy a hely motorjának számító Nguyen Anh Quan, a tulaj fia mondja, a magyarok akkoriban még idegenkedtek a vietnámi ízektől.

Az akkor még Felszálló Sárkány néven ismert éttermük helyiségét később jó barátaiknak, a levesükről híressé vált Dang Muoi tulajdonosaiknak adták át. Miután Dangék továbbköltöztek, Quan családja úgy döntött, újra megpróbálják a saját éttermet, csak ezúttal kicsit magyarosítanak. Ez persze nem azt jelenti, hogy rántott hús és madártej került az étlapra, csak annyit, hogy a tálalás módját a hazai közönség ízlésére szabták - az ízesítés azonban megmaradt olyannak, ahogyan Hanoi-ban megszokták. A vietnámi konyhában ugyanis nagy különbség van az északi, a déli, és az ország középső részének a konyhája között. Még az olyan egész Vietnámra jellemző ételek készítésében is van eltérés, mint a pho leves: míg északon sósabb, addig délen édesebben, cukorral készítik.

Az északi fűszerezés megmaradt, de húsokból próbálnak a magyar ízléshez igazodni - bár a vietnami konyha előnyben részesíti a zsírosabb, bőrösebb, olcsóbb, de ízesebb húsokat, itt inkább színhúsból főznek a béke kedvéért. A Hanoi Xua enteriőrjén is látszik, hogy próbálnak a magyar ízlésnek megfelelni: a vietnami kellékek mellett művészi, fekete-fehér képek borítják a falat a vietnami fővárosról, és hiányzik az ázsiai éttermekből jól ismert szent sarok is. A hely elsőre kellemes benyomást kelt, de igazán akkor szerettünk bele, mikor megkóstoltuk a fogásaikat.

Pár percig hezitáltunk, hogy a kötelezőnek számító pho levesből és a nyári tekercsből melyiket válasszuk, majd végül klasszikus marhából készült pho bo mellett döntöttünk - elvégre mi árul el többet egy vietnami konyháról, mint az alapételnek számító pho? A normál adagot kértük, így is hatalmas levest kaptunk, amelynek legalább a fele szaftos marhahús volt, de nem maradtak ki a kötelező friss zöldségek, fűszerek és tészta sem. Az első fogás remek volt - kiküszöböltek minden olyan hibát, ami el tudja rontani az órákon át főzött leves élményét, a hús nem mócsingos, nem savanykás, és nem is vizezett. Arról nem beszélve, hogy az adag kitesz egy egész étkezést is. Ráadásul pakolhatunk bele bőven a saját, házi készítésű chilis-fokhagymás savanyúságból is, ami Vietnámban minden utcai kifőzde nélkülözhetetlen kelléke.

A nem cuon, vagyis a nyári tekercs is friss és kiadós - talán az egyetlen fogás volt, ami szerintünk elbírt volna még egy kis friss thai bazsalikomot vagy mentát. Kénytelen vagyok leírni a következő fogás nevét, mert nem szeretném, ha kihagynátok - a csípős-savanyú rizstésztát, csirkehúst, mogyorót, sült hagymát, salátát és friss zöldségeket elegyítő fogás, ami az étlapon pho tron ga chua chay néven szerepel, egyszerűen verhetetlen - lenne, ha nem kóstoltuk volna a fűszeres kacsahúst salátával és rizzsel. A vit xao chua ngot unalmasnak tűnő magyar neve egy eszméletlenül omlós, enyhén csípős, tökéletesen pácolt és fűszerezett kacsahúst rejt, amit citrusos-chilis házi készítésű szósszal wokoznak és amihez egy roppanós, agyrobbantóan friss káposztás-répás saláta jár. A két fogás után próbáltunk dűlőre jutni, hogy melyik volt a jobb - egyszerűen nem ment. Aztán jött a harmadik meglepetés, a bún nem chay, amit akkor kötelező rendelni, ha épp nem vagytok húsevő kedvetekben.

A bún tészta eszméletlen mennyiségű friss zöldséggel, illatos fűszerrel és ropogós, meleg tavaszi tekerccsel érkezik, ráadásul meg is öntözhetjük a jól ismert mártogatóssal, az ecetes, savanykás nuoc mam-al, amiben roppanós répa és karalábédarabok bújnak meg. Bár Quan elmondta, hogy a tálalásban tartózkodnak a kipakolós, mindenből veszek egy kicsit vietnami habzsi-dőzsitől, mi most mégis inkább ezt választottuk. A fogások mellé természetesen járnak a szokásos vietnami szószok, sőt, még extra adag babcsírát is kaptunk, hogy tovább növeljük a roppanóssági rátát. Desszert is van, Quan maga készítette a pandanlevéllel színezett kókuszos tápiókapudingot, amit jackfruit-darabokkal pakoltak tele - lágy, kellemes, nem túl édes desszert, pont olyan, amilyen egy vietnami lakoma után még elfér.

Teljesen biztos, hogy visszamegyünk még a hanoi Xua-ba, és ha akartok egy döbbenetesen jó ebédet vagy vacsorát, akkor nektek is ez a tanácsunk. Bár az ételek magyar nyelvű fordítása nem ígér túl sok izgalmat - a lefordíthatatlanság miatt amúgy ez a legtöbb ázsiai étteremmel így van - , de emiatt ne aggódjatok. Ha nem tudtok választani, indítsatok azokkal, amiket felsoroltunk - utána úgyis függők lesztek, és majd a későbbi körökben végigeszitek az étlapot!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!