Ünnepi leves 15 perc alatt

Mi jut eszünkbe a spárgáról? Üde színek, friss, roppanós fogások és a tavasz. Akkor ez most kizárja, hogy télvíz idején az asztalunkra kerüljön? Hát nem!

Zöldspárga

Tény, hogy nem éppen a decemberi fogások közkedvelt alapanyaga, de a mi családunk olyannyira kedveli, hogy nem múlik el egy karácsonyi ebéd vagy vacsora spárga nélkül. Tudom, furán hangzik, hiszen nem igazán ünnepi fogás, de ez leginkább attól függ, hogyan tálaljuk. A mi családi receptünk egy spárgaleves, de nem krémleves, és cseppet sem hagyományos, ami pedig megkoronázza, az a szuper levesbetét, ami belekerül: tojásfehérje felvert habja. Emlékszem, mennyire imádtam gyerekkoromban, amikor mamám készítette - leginkább a madártejre hasonlított, ezt pedig kicsiként igen mókásnak találtam.

Mivel télen ritka afriss zöldspárga, ez a leves befőttből készül, de higgyük el, ez egyáltalán nem ront rajta, sőt, így is irtó finom. Plusz érv mellette, hogy sokkal hamarabb elkészül, íze pedig ugyanolyan, mintha frissből készítettük volna. Persze vitamin jóval kevesebb található benne, de valljuk be, nem is csak ezért esszük. Nem igaz?

A spárga kevés kalóriát tartalmaz, lédús és könnyen emészthető, emellett szuper éhségcsillapító.

Tudtad?

Mivel nagyon könnyű kis zöldségféle, ez a leves remek választás egy zsíros sült hús vagy más egyéb nehéz étel előtt. Mindössze alaplé, spárga, egy kevés tejföl, liszt és tojás kerül bele. Tényleg nagyon hamar elkészül, így az ünnepi hajtásban különösen ajánlom mindenkinek.

Mamám spárgaleves receptje

Pár percig főzzük a spárgát az alaplében, majd kivesszük a főzővízből, liszttel, tejföllel és a tojássárgájával behabarjuk a levet, ezt követően pedig visszatesszük bele a spárgát. A tojásfehérjét habbá verjük, teszünk bele egy kevés aprított petrezselymet, kanállal beleadagoljuk a habot a levesbe, és kész is. 15 perc alatt egy remek fogás készülhet belőle, csak ajánlani tudom!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek