Újra szennyezett fűszereket talált a Nébih

A Nébih azt javasolja, a főzéshez mindenki – az őrölt kömény helyett – a szemes köménymagot részesítse előnyben.

Csattanómaszlag szennyezettséget mutatott ki az Ázsia Vegyeskereskedelmi Bt. által csomagolt több őrölt fűszerkömény tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság haladéktalanul elrendelte az érintett termékek visszahívását, de fontos, hogy a lakosság és a vállalkozók is ellenőrizzék készleteiket.

Azáprilis 25-i atropin mérgezésesesemény vizsgálata kapcsán jelenleg is széles körben zajlanak a fűszerkömény vizsgálatok, folyamatosan érkeznek a minták a Nébih laboratóriumába. Ennek során mutattak ki a szakemberek csattanómaszlag szennyezettséget az Ázsia Vegyeskereskedelmi Bt. (1093 Budapest, Vámház krt. 5.) által csomagolt, alábbi jelölésű, őrölt fűszerköményekben:

MegnevezésTételazonosítóMinőségmegőrzési határidő
Köménymag őrölt 50 gL 1806052018.12.31.
Köménymag őrölt 50 gL 1813282018.12.31.
Köménymag őrölt 50 gL 1816202018.12.31.
Köménymag őrölt 50 gL 1815092018.12.31.
Köménymag őrölt 500 gL 1813292018.12.31.
Köménymag őrölt 500 gL 1810062018.12.31.

A tételek visszahívását a területileg illetékes kormányhivatal haladéktalanul elrendelte.

A termék fogyasztása megbetegedést okozhat. A Nébih felhívja a lakosság és a vendéglátók figyelmét, hogy ha birtokukban van a jelzett köményből, azt ne használják fel.

Emellett a hatóság kéri, hogy az érintett tétellel rendelkező élelmiszer-előállítókés –forgalmazók különítsék el a terméket, majd – a NÉBIH egyidejű értesítése mellett – vigyék vissza a beszerzés helyére.

A hivatal általánosságban is javasolja, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzéshez mindenki – az őrölt kömény helyett – a szemes köménymagot részesítse előnyben, amit felhasználás előtt alaposan nézzen át, hogy nem tartalmaz-e szennyeződést.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek