Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy újabb fogyókúrasegítő találmány: a zsírfelszívó tányér

Egy különleges kialakítású tányért találtak fel Thaiföldön, hogy ezzel is segítsék az egészségre, fogyásra törekvőket.

A Thai Egészségügyi Promóciós Alapítvány (Thai Health Promotion Foundation) egy nemzetközi reklámügynökséggel karöltve kidolgozott egy új terméket, az ún. Absorbplate-t, amely laza fordításban kb. annyit jelent, hogy „felszívótányér”. Ez persze így elég furcsán hangzik, mindenesetre a tányér lényege, hogy a tányér alsó felületét, amire az ételt helyezzük, szivacsszerű apró lyukakkal alakították ki, amelyek a tálaláskor az étel zsírtartalmának egy részét felszívják.

A termékfejlesztés háttere, hogy a thai emberek a dél-kelet ázsiai régióban a második helyen állnak a túlsúly, elhízás ranglistáján. Az alább látható videó szerint ennek egyik oka, hogy a thai ételek nagyon zsírosak, cserébe persze finomak, és ezért az emberek sokat esznek belőlük.

Az Absorbplate

A személyes tapasztalataim mondjuk a fentieket nem igazolják, amikor én Thaiföldön kóstolhattam az autentikus thai konyhát, nem találtam túlzóan zsírosnak, a videóban megjelenített ételek is inkább egy nyugati ázsiai büfé ételeire emlékeztetnek, mint a valódi thai ételekre. Igaz persze, hogy mélységeiben nem ismerem a thai népesség egészségügyi problémáit, viszont azt is gondolom, hogy nem csak és kizárólag a zsírdúsabb ételek állnak a thai vagy éppen a világméretű elhízásjárvány hátterében.

Láttad már a kalóriaszegény brownie-videónkat?

A (majdnem) 37 kalóriás brownie története – recept videóval!

Az Absorbplate egy étel esetében 7 ml zsiradékot szív fel, ami a videó szerint -30 kalóriát jelent, szerintem meg inkább ~-60 kalóriát, de ez szinte már részletkérdés.

A videóból nem derül ki, hogy milyen környezetben (pl. háztartás, étkeztetés, vendéglátás) kívánják hasznosítani a tányérokat, én személy szerint azonban mindenkinek (a thai és a magyar embereknek is) inkább azt javasolnám, hogy egyszerűen csak használjanak kevesebb zsiradékot az ételkészítéshez, azzal biztosan érdemben hozzájárulnak egészségük megőrzéséhez.

De az is biztos, hogy sem az egészségünk, sem a testsúlyunk nem kizárólag a zsírok fogyasztásától függ, tehát, ha ilyen szuper eszközöket is használunk, de az étrendünk egyéb elemei nem megfelelőek, akkor egy ilyen tányértól nem leszünk egészségesebbek.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!