Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Az új kedvenc, a nachos

A moziba járásnak köszönhetően kibővült az unokamenü. Az új kedvenc, a nachos. Így hát felfordult a világ rendje, legalábbis a mozi és sós perec viszonylatban.


Nachos grande recept

Nem vagyok híve a filmnézés közbeni rágcsálásnak, vagyis annak, hogy mindenféle enni- és innivalóval felszerelkezve lehet beülni a nézőtérre.  Zavar, ha zavarok másokat, és az is, ha engem zavarnak mások. Hiába, eljárt felettem az idő! Azt azonban nem mondom, hogy ha unokámmal moziba megyünk, soha nem veszek sós perecet, de szerencsére a film kezdetéig mindig el is fogy. A mozin kívül a színházi büfé, a vásári forgatag, az állatkert, a vidám park sem nagyon elképzelhető számomra a klasszikus sós perec nélkül, és persze az a legfinomabb, amelyiken jó nagy sólebernyeg lóg.

Alapvetően nem is erről akarok írni, úgyhogy térjünk vissza a moziba! Próbálkoztam unokámnál a pereccel, mert gondoltam, a jegy mellé az is dukál, ha már a mozikultúrával együtt jár rágcsálóvá válásunk. Ő azonban nemet mondott, és kezdtem azt hinni, elveim fogadókészségre találtak nála, de hamar kiderült, csak nachosra szeretné konvertálni a perecet.

Ám legyen. Mivel kedvencem a mexikói konyha, nem volt nagy áldozat tőlem a váltás. Szóval itt tartunk: ha mozi, akkor nachos.

Mi több, otthon is gyakran vállalkozom nachos-, illetve tortilla-készítésre, a családtagok nem kis örömére. Ilyenkor gyakran jut eszembe a mexikói piacon látott tortillagyártó gép, szívesen megelégednék egy mini változattal, de ha nem, hát nem, maradjunk a hagyományos módszernél. A nachos készítésének legkényesebb kérdése, hogy milyen lisztet használunk. Ugye, kézenfekvő, hogy kukoricalisztet, de ha csak az lenne benne, az itthon kaphatóból nem állna össze a tészta, és ha valami csoda folytán mégis, kisütve darabokra törne. A tortillának való kukoricalisztnek ugyanis van egy titka. A kukoricaszemeket meszes vízben főzik, utána szárítják, és csak aztán őrlik. Az eljárás lényege, hogy a lúgos víz felszabadítja a kukoricában lévő niacint, és ennek köszönhetően – más változásokkal együtt – könnyebben őrölhető, a belőle készült tészta pedig nem morzsálódik, törik.

A hazai kukoricaliszt nem esik át ezen a procedúrán, így tehát kompromisszumos megoldás a búzaliszttel házasítás. Az arányuk fele-fele, vagy kissé több kukoricaliszt, hogy még kellően gyúrható legyen.

A többi már könnyen kivitelezhető, csak győzzük a megfelelő mennyiséget produkálni. És ne feledkezzünk meg hozzá a többféle mártogatósról sem! Ami lehet avokádós, sajtos, chilis salsa, húsos vagy tejfölös, akár még túrós is – kinek-kinek ízlése, kedve, fantáziája szerint.

Mari nagyi

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tengereckipal
Pujáró / tengereckipal Tue, 2014-01-14 21:53

Mari nagyinak gyúrnia kellene az írásra is, megtanulni olyan fantasztikus dolgokat, hogy mi az a formázás, a stílus, a helyes vesszőhasználat. A magyartalan mondatokról nem is beszélve. Borzasztó. Visszaolvasod egyáltalán azt, amit írsz? Kellene.

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sun, 2014-01-12 23:28

Örülök, hogy van közös élményünk! Tényleg drága a moziban, de az otthon készülő jóval olcsóbb, érdemes kipróbálni!
Üdv., Mari nagyi

ana.roja
Ani.R / ana.roja Sun, 2014-01-12 22:42

A férjemmel márciusban voltunk Mexikóban. Akkor láttam a tortillakészitő gépet én is az egyik piacon. Nagyon tetszett, elfogadnám én is, több tortillát ehetnénk :)) A mi általunk ismert kenyeret alig eszik, tortillát viszont kilószám :) Az utcán árult ételeik a legfinomabbak...csak bolondnak néznek ha nem csipőset kér valaki :D A mozis nachos egyébként finom, csak az ára / mennyisége vicc kategória sajnos.