Az új kedvenc, a nachos

A moziba járásnak köszönhetően kibővült az unokamenü. Az új kedvenc, a nachos. Így hát felfordult a világ rendje, legalábbis a mozi és sós perec viszonylatban.

Nachos grande recept

Nem vagyok híve a filmnézés közbeni rágcsálásnak, vagyis annak, hogy mindenféle enni- és innivalóval felszerelkezve lehet beülni a nézőtérre. Zavar, ha zavarok másokat, és az is, ha engem zavarnak mások. Hiába, eljárt felettem az idő! Azt azonban nem mondom, hogy ha unokámmal moziba megyünk, soha nem veszek sós perecet, de szerencsére a film kezdetéig mindig el is fogy. A mozin kívül a színházi büfé, a vásári forgatag, az állatkert, a vidám park sem nagyon elképzelhető számomra a klasszikus sós perec nélkül, és persze az a legfinomabb, amelyiken jó nagy sólebernyeg lóg.

Ezeket olvastad már?

Alapvetően nem is erről akarok írni, úgyhogy térjünk vissza a moziba! Próbálkoztam unokámnál a pereccel, mert gondoltam, a jegy mellé az is dukál, ha már a mozikultúrával együtt jár rágcsálóvá válásunk. Ő azonban nemet mondott, és kezdtem azt hinni, elveim fogadókészségre találtak nála, de hamar kiderült, csak nachosra szeretné konvertálni a perecet.

Ám legyen. Mivel kedvencem a mexikói konyha, nem volt nagy áldozat tőlem a váltás. Szóval itt tartunk: ha mozi, akkor nachos.

Ezeket olvastad már?

Mi több, otthon is gyakran vállalkozom nachos-, illetve tortilla-készítésre, a családtagok nem kis örömére. Ilyenkor gyakran jut eszembe a mexikói piacon látott tortillagyártó gép, szívesen megelégednék egy mini változattal, de ha nem, hát nem, maradjunk a hagyományos módszernél. A nachos készítésének legkényesebb kérdése, hogy milyen lisztet használunk. Ugye, kézenfekvő, hogy kukoricalisztet, de ha csak az lenne benne, az itthon kaphatóból nem állna össze a tészta, és ha valami csoda folytán mégis, kisütve darabokra törne. A tortillának való kukoricalisztnek ugyanis van egy titka. A kukoricaszemeket meszes vízben főzik, utána szárítják, és csak aztán őrlik. Az eljárás lényege, hogy a lúgos víz felszabadítja a kukoricában lévő niacint, és ennek köszönhetően – más változásokkal együtt – könnyebben őrölhető, a belőle készült tészta pedig nem morzsálódik, törik.

A hazai kukoricaliszt nem esik át ezen a procedúrán, így tehát kompromisszumos megoldás a búzaliszttel házasítás. Az arányuk fele-fele, vagy kissé több kukoricaliszt, hogy még kellően gyúrható legyen.

Ezeket olvastad már?

A többi már könnyen kivitelezhető, csak győzzük a megfelelő mennyiséget produkálni. És ne feledkezzünk meg hozzá a többféle mártogatósról sem! Ami lehet avokádós, sajtos, chilis salsa, húsos vagy tejfölös, akár még túrós is – kinek-kinek ízlése, kedve, fantáziája szerint.

Mari nagyi

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...