Az új kedvenc, a nachos

A moziba járásnak köszönhetően kibővült az unokamenü. Az új kedvenc, a nachos. Így hát felfordult a világ rendje, legalábbis a mozi és sós perec viszonylatban.

Nachos grande recept

Nem vagyok híve a filmnézés közbeni rágcsálásnak, vagyis annak, hogy mindenféle enni- és innivalóval felszerelkezve lehet beülni a nézőtérre. Zavar, ha zavarok másokat, és az is, ha engem zavarnak mások. Hiába, eljárt felettem az idő! Azt azonban nem mondom, hogy ha unokámmal moziba megyünk, soha nem veszek sós perecet, de szerencsére a film kezdetéig mindig el is fogy. A mozin kívül a színházi büfé, a vásári forgatag, az állatkert, a vidám park sem nagyon elképzelhető számomra a klasszikus sós perec nélkül, és persze az a legfinomabb, amelyiken jó nagy sólebernyeg lóg.

Ezeket olvastad már?

Alapvetően nem is erről akarok írni, úgyhogy térjünk vissza a moziba! Próbálkoztam unokámnál a pereccel, mert gondoltam, a jegy mellé az is dukál, ha már a mozikultúrával együtt jár rágcsálóvá válásunk. Ő azonban nemet mondott, és kezdtem azt hinni, elveim fogadókészségre találtak nála, de hamar kiderült, csak nachosra szeretné konvertálni a perecet.

Ám legyen. Mivel kedvencem a mexikói konyha, nem volt nagy áldozat tőlem a váltás. Szóval itt tartunk: ha mozi, akkor nachos.

Ezeket olvastad már?

Mi több, otthon is gyakran vállalkozom nachos-, illetve tortilla-készítésre, a családtagok nem kis örömére. Ilyenkor gyakran jut eszembe a mexikói piacon látott tortillagyártó gép, szívesen megelégednék egy mini változattal, de ha nem, hát nem, maradjunk a hagyományos módszernél. A nachos készítésének legkényesebb kérdése, hogy milyen lisztet használunk. Ugye, kézenfekvő, hogy kukoricalisztet, de ha csak az lenne benne, az itthon kaphatóból nem állna össze a tészta, és ha valami csoda folytán mégis, kisütve darabokra törne. A tortillának való kukoricalisztnek ugyanis van egy titka. A kukoricaszemeket meszes vízben főzik, utána szárítják, és csak aztán őrlik. Az eljárás lényege, hogy a lúgos víz felszabadítja a kukoricában lévő niacint, és ennek köszönhetően – más változásokkal együtt – könnyebben őrölhető, a belőle készült tészta pedig nem morzsálódik, törik.

A hazai kukoricaliszt nem esik át ezen a procedúrán, így tehát kompromisszumos megoldás a búzaliszttel házasítás. Az arányuk fele-fele, vagy kissé több kukoricaliszt, hogy még kellően gyúrható legyen.

Ezeket olvastad már?

A többi már könnyen kivitelezhető, csak győzzük a megfelelő mennyiséget produkálni. És ne feledkezzünk meg hozzá a többféle mártogatósról sem! Ami lehet avokádós, sajtos, chilis salsa, húsos vagy tejfölös, akár még túrós is – kinek-kinek ízlése, kedve, fantáziája szerint.

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!