A túlfűszerezés ellenszerei

Elszaladt velünk a ló, és túlsóztuk a vacsorát? A vendégek már a küszöbön toporognak? Nem kell kétségbe esni: összegyűjtöttük a legfontosabb életmentő praktikákat!

Nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne sózta volna túl az ebédet, vagy ne esett volna túlzásokba a bors és csípős paprika esetén. A felismerés utáni döbbenetet általában ijedtség, felháborodás és tanácstalanság követi. Ha különösen pechesek vagyunk, akkor közben a vendégek már a bejáratnál csöngetnek. Mi a fenét csináljunk ilyenkor egy túlsózott, az ehetetlenség határát súroló étellel?

Először is nyugodjunk le: bár a túlfűszerezés sajnálatos baleset, nem végzetes tragédia. Van néhány konyhatitok, amelynek segítségével még megmenthetjük az estét. Az alábbi sürgősségi szabályokat alkalmazva kikászálódhatunk a legreménytelenebbnek tűnő helyzetekből is, lássuk:

Általános gyógymódok

Amikor egy túlfűszerezett fogással szembesülünk, elsőre megpróbálhatjuk kiegyensúlyozni az ízeket: zsonglőrködjünk a savakkal és cukrokkal. Adjunk az ételhez egy kevés citromlevet vagy egy kanálnyi cukrot, kóstoljuk meg az eredményt, és onnan kísérletezzünk tovább. Az élelmiszer típusától függően helyettesítsük a savak és cukrok forrását: cseréljük ecetre a citrusféléket, mézre a cukrot.

Amennyiben ez így nem működne, akkor akár hígíthatunk is. Levesek és szaftos ételek, például pörköltek esetében hozzáadhatunk egy kis vizet. Picit nehezebb a helyzetünk, ha folyadékot nem igénylő dolgokról beszélünk. De ilyenkor is betehetünk még több alapanyagot, amely remélhetőleg felveszi a fölös fűszeradagot.

Ha túl csípős

A fenti praktikák nem mindig teremnek babért, de létezik még néhány megoldás konkrétabb fűszerek esetén. Ha például a csípőssel szaladtunk kicsit el, akkor a tejtermékek hoznak megváltást. Mivel a joghurt vagy tejföl összetevői semlegesítik a paprikafélék pikáns molekuláit, egy evőkanálnyi is csodákra képes. (Amúgy ha legközelebb fogadásból egy egész csípős paprikát szeretnénk elfogyasztani, legyen a kezünk ügyében egy pohár tej!)

A tejtermékek mellett a mogyoróvaj, illetve a krémesített avokádó is tompíthatja az égető hatást.

Ha túl sós

Ha vacsoránk túl sós, de a hígítás nem segít, akkor az édes íz a mi egyetlen támaszunk. Ugyan létezik egy városi legenda, amely szerint egy egész burgonyát kell dobnunk a fazékba, az pedig kivonja a fölösleges sómennyiséget, ám ez pusztán csak mítosz. A krumpli nemcsak sót, de arányos mennyiségű vizet is magába szív, szóval nem oldottunk meg semmit.

Talán a sült húsok esetében a legnehezebb dolgunk. Nem hígíthatjuk őket, nem adhatunk semmit hozzájuk, viszont tálalásnál még az asztalra lophatunk valamilyen joghurt- vagy tejfölalapú mártást, szószt, illetve meglocsolhatjuk citromlével is.

Mindezt összevetve, ne legyenek komplexusaink a fűszerezéssel kapcsolatban, hiszen van megoldás, ha meglódulna a kezünk. Másrészt pedig a profi szakácsok azt állítják, hogy az emberek nagy része nem itt bakizik leggyakrabban, hanem épp ellenkezőleg: alulfűszerezésben vétkes.

(via Food 52)

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Só ellen: szódabikarbónát a levesbe -ez a tejföllel ellentétben megoldja a problémát.

bettinea

Igenis nagyon jó a krumpli az elsózott ételbe. A vizet, amit felvesz igazán nem nehéz pótolni... Kezd? szakács koromban életet/ételt mentett =)

Marika nagyi

A levesbe ha elsózzuk, a krumplit vágjuk darabokra és bizony, hogy elveszi a sós ízt. A f?zeléknél belereszelem a reszel? tüskés részén egy tojás nagyságú krumplit és már meg is van oldva, ha túl s?r?re sikerül arra van a víz ,vagy tejföl. A pörköltnél is nagyon jót tesz a reszelt krumpli, ha akarjuk hígíthatjuk. Esetleg több lesz a szaft.Már több mint 50 éve f?zök, a környezetem szerint jól, de ilyesmi miatt még nem öntöttem ki semmit. Nálunk nem lehetett csak úgy kiönteni az ennivalót, nem voltunk olyan gazdagok. Sok praktikát ki kellet tanulni, hogy minden falatot felhasználjunk.

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek