Top 5 idegesítő fogyókúrás tévhit

Fogyókúrás tévhitekkel Dunát lehet rekeszteni, most kiválogattam nektek azt az ötöt, amelyekre én a legérzékenyebb vagyok.

Táplálkozástudományi szakemberként amellett, hogy érdemes folyamatosan lépést tartanom a legújabb tudományos felfedezésekkel, mindenképpen szükséges az aktuális diétás trendekkel kapcsolatban is képben lennem - tudnom kell, miként reagáljak a hozzám fordulók elképzeléseire. A táplálkozás minden területét érintik tévhitek, de természetesen a legtöbb újdonság fogyókúrákkal kapcsolatosan kerül napvilágra.

Nézzük, melyik az az 5 téves elképzelés, amivel engem a leginkább ki lehet kergetni a világból!

1. Nem eszem szénhidrátot!

Egyértelműen ez a leggyakoribb fogyókúrás kiindulási pont, mindenki így kezdi. Az alapprobléma az általános iskolai tanulmányaink hiányosságában rejlik - miszerint nem igazán tudjuk, hogy mi az a szénhidrát. Anélkül, hogy most elmerülnék a kémia bugyraiban, azt mindenképpen érdemes tudatosítani magunkban, hogy nemcsak a kenyér, a tészta, a krumpli és a rizs szénhidrát - hanem annak tekinthetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket is. Különösen pikáns számomra, hogy pl. a nagy népszerűségnek örvendő 90 napos diétában külön értendő a szénhidrát és a keményítő nap - holott a keményítő is szénhidrát.

A szénhidrátok szervezetünk legfontosabb energiaforrásai, de annak tekintetében, hogy szervezetünkre milyen hatással vannak, érdemes persze különbséget tenni egyes típusai között - erről korábbi cikkünkben már részletesen írtam, olvassuk el újra.

2. Nem eszem fehér lisztet!

Szorosan kapcsolódik a fenti tévhithez, hogy ha elhagyjuk a fehér lisztet, akkor csak úgy olvadnak le rólunk a kilók. Valójában ahhoz, hogy olvadjanak rólunk a kilók, ennél sokkal többre van szükség, pusztán a finomliszt (és a belőle készült termékek) elhagyása nem visz közelebb a kitűzött célhoz. Persze ettől még jól tesszük, ha étrendünkben áthelyezzük a hangsúlyt a teljes kiőrlésű lisztre és az abból készült termékekre - de, ahogy ezt korábban már megírtuk, ennek egyéb, élettanilag fontos előnyei vannak, a kalóriabevitelünkre önmagában nem lesz hatása.

3. Este 6 után nem eszem!

Attól, hogy este nem eszünk, még nem fogunk fogyni. A kiegyensúlyozott testsúlycsökkentő étrend alapja a megfelelő napi étkezési ritmus, amelynek egyértelműen része a vacsora is. Arra valóban érdemes figyelni, hogy ne a vacsora legyen a nap fénypontja, ne ekkor próbáljuk meg bepótolni a napközben nagyon-rohantam-nem-volt-időm-enni étkezéseket és semmiképpen ne tetézzük még ezt a TV-előtt ücsörgős csipsz-ropi-csoki-mogyi nassolással is. Bátran együnk vacsorát este 6 után is, ha lehet, ügyeljünk arra, hogy az utolsó étkezésünk és a lefekvés között 2-3 óra elteljen - ez mindenkinek egyéni habitusa, életmódjának függvénye, hogy mikor kerül ágyba. Nyilvánvaló, hogy ha valaki éjjeli műszakban dolgozik, akkor elég nagy felelőtlenség lenne a részéről, ha este 6 után nem enne már semmit.

4. Gluténmentes őrület

Ez az egyik legfrissebb őrület, ami hazánkat is elérte, megmondom őszintén, én még mindig értetlenül állok a jelenség előtt. A glutén mibenlétéről is olvashattatok már az Egészség rovatban, dióhéjban annyit érdemes tudni róla, hogy nem tekintendő mindenki számára „mérgezőnek", a diagnosztizált cöliákiásoknak viszont valóban teljes mértékben el kell hagyniuk az étrendjükből. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megsütöm a máklisztes muffinomat, aztán a hétvégén beugrom a kedvenc cukrászdámba egy rigó jancsira, hanem azt jelenti, hogy nem hogy glutént nem ehet a cöliákiás, de étele még csak nem is érintkezhet gluténnal - azaz külön vágódeszka, külön merőkanál, külön kenyérpirító, külön kenyérsütőgép stb. Ha valaki az új őrületnek áldozva nem fogyaszt gluténtartalmú ételt (ez jellemzően a kenyerek, tészták, hagyományosabb sütemények elhagyását jelenti), nem azért fog fogyni (ha egyáltalán), mert nem eszik glutént, hanem azért, mert csökkentette a napi energiabevitelét, azaz a kalóriákat. Persze ha ezen alapanyagok elhagyása mellett növeljük a mák-, tökmag-, dió-, mandulaliszten alapuló ételek mennyiségét az étrendünkben, akkor még az alacsonyabb kalóriabevitel sem fog megvalósulni.

5. 2 hét alatt -10 kg!

Az évet kampányidőszakokra lehet bontani, nyilván ebből a legintenzívebb a „van még 1 hónapom a bikiniszezonig" időszak, amikor igazán bedurrannak a kampány fogyókúrák. Szintén aktív, bár a tavasz véginél türelmesebb fogyókúrás időszak az újév is - köszönhetően az ünnepek alatt felhalmozódott kilóknak és a hozzájuk kapcsolódó újévi fogadalmaknak. Ilyenkor mindent elhiszünk, még azt is, hogy le lehet fogyni 2 hét alatt 10 kilót és hogy ez jó a szervezetünknek és hogy ezt a -10 kg-t meg is fogjuk tartani hosszútávon. Nem. Nem. Nem. Nem fogyjuk le, nem jó a szervezetünknek és nem fogjuk tudni megtartani.

Az ideális testsúlycsökkenés heti -0,5-1 kg átlagosan, nagy túlsúly esetén az elején jellemzően jobban fogynak a kilók, aztán beáll a kiegyensúlyozott ütem. Mindezt persze egy személyre szabott, életmódunkhoz alkalmazkodó, megfelelő energia- és tápanyagtartalmú étrenddel és mellette rendszeres fizikai aktivitást is magában foglaló életmóddal érhetjük el. Tűzzünk ki reális célokat magunk elé, ne akarjunk 2-3 évtized alatt felhalmozódott túlsúlytól 2 hét alatt megszabadulni!

Címlapról ajánljuk

További cikkek