Top 10 virágzó szobanövény

Az ősz beköszöntével a nagy odafigyeléssel nevelt növényeinket is védettebb helyre költöztetjük.

A virágokat télen sem nélkülözhetjük. Vegyük magunkat körbe virágzó cserepes növényekkel. Ha szerencsések vagyunk nem pusztulnak el virágzás után, és a későbbiekben is megörvendeztetnek minket.

A 2014-es eladások alapján összegyűjtöttük, melyek voltak Magyarországkedvenc beltéri virágzó növényei!

1. Hagymás virágok

Toronymagas pontszámokkal aranyérmesek a jácintok, nárciszok, krókuszok és tulipánok. Való igaz, hogy többen kiskertjükbe vásárolják a tavasz első hírnökeit, de mivel kiültetés előtt még így is hetekig a lakást szokták díszíteni, ezért úgy gondoltuk, vehetjük az összeset egy kalap alá.

2. Orchideák

Stabilan a második helyen az orchideák csoportja landolt. Érdekesség, hogy Phalaenopsisból háromszor annyit talál gazdára, mint az összes többi fajtából együttvéve, és így a lepkeorchidea önmagában is be tudná gyűjteni az ezüstérmet.

3. Primula

Évről-évre egyre többek kedvencévé válnak az élénk virágszirmú primulák. De hiába a folyamatosan növekvő teljesítmény, mivel csak az év első hónapjaiban elérhetők, ezért ez csak a harmadik helyre elég.

4. Korallvirág

Elsősorban vidám színei és igen kedvező ára teszi a korallvirágot sokak számára olyan kedvessé. A tény, hogy egész évben elérhetők, jelentősen megnöveli esélyüket a jó helyezésre. De ez sem volt elég ahhoz, hogy a robbanásszerű népszerűségnek örvendő primulával szembe megtartsa előnyét.

5. Mikulásvirág

A karácsonyi előtti időszak abszolút győztese. A számtalan új szín is hozzájárult ahhoz, hogy a Poinsettia egyre előkelőbb helyre kerül a virágzók top 10-es listáján. Sokan nem tudják, hogy a mikulásvirág ma ismert, dúslevelű, kompakt megjelenése egy amerikai nemesítő munkája. A növény természetben előforduló alapfaját talán fel sem ismernénk, olyannyira különbözik megjelenése a kereskedelemben kaphatótól. Az biztosra vehető, hogy a természetes élőhelyén magas, nyurga, és gyérlevelű alapfaj még a top 10-es lista végére sem tudna felkerülni.

6. Ciklámen

Nem véletlen a "ciklámenszín" elnevezés a művészek színpalettáján. Eredeti árnyalata olyan jellegzetes, hogy évszázadok óta ismert jelző a "ciklámenszín".

7. Fokföldi ibolya

A mai napig ritkaságszámba mennek a kékszirmú virágok, ezért nem csoda, hogy az ibolya letaszíthatatlan a top tízes listáról.

8. Rózsa

Az utóbbi években elkezdett egyre hátrébb szorulni a toplistán a szerelem emblematikus jelképe, a rózsa. Vágott virágként biztosan dobogós lenne, de cserepes változata csak az új színek és mini fajták nemesítésétől remélheti, hogy ismét közelebb kerüljön a csúcshoz.

9. Azálea

Az azáleával ugyanaz a helyzet, mint a hagymásokkal. Sokan tavasszal megveszik gyönyörű, virágos állapotban, aztán kiültetik a kertbe. Arra azonban ügyeljünk, hogy a kerti körülményeket csak egyes fajták bírják, ezért figyeljünk oda, hogy melyiket választjuk!

10. Begónia

Évek óta stabilan a lista végén szerepel nagymamáink egyik kedvenc virága. Se előre-se hátra: stabilan tartja helyét, ami valószínű a csodálatosan élénk, új színeknek köszönhető.

Ez is érdekelhet!

Gyerekekre ártalmas gyógynövények

Címlapról ajánljuk

További cikkek