Top 10 virágzó szobanövény

Az ősz beköszöntével a nagy odafigyeléssel nevelt növényeinket is védettebb helyre költöztetjük.

A virágokat télen sem nélkülözhetjük. Vegyük magunkat körbe virágzó cserepes növényekkel. Ha szerencsések vagyunk nem pusztulnak el virágzás után, és a későbbiekben is megörvendeztetnek minket.

A 2014-es eladások alapján összegyűjtöttük, melyek voltak Magyarországkedvenc beltéri virágzó növényei!

1. Hagymás virágok

Toronymagas pontszámokkal aranyérmesek a jácintok, nárciszok, krókuszok és tulipánok. Való igaz, hogy többen kiskertjükbe vásárolják a tavasz első hírnökeit, de mivel kiültetés előtt még így is hetekig a lakást szokták díszíteni, ezért úgy gondoltuk, vehetjük az összeset egy kalap alá.

2. Orchideák

Stabilan a második helyen az orchideák csoportja landolt. Érdekesség, hogy Phalaenopsisból háromszor annyit talál gazdára, mint az összes többi fajtából együttvéve, és így a lepkeorchidea önmagában is be tudná gyűjteni az ezüstérmet.

3. Primula

Évről-évre egyre többek kedvencévé válnak az élénk virágszirmú primulák. De hiába a folyamatosan növekvő teljesítmény, mivel csak az év első hónapjaiban elérhetők, ezért ez csak a harmadik helyre elég.

4. Korallvirág

Elsősorban vidám színei és igen kedvező ára teszi a korallvirágot sokak számára olyan kedvessé. A tény, hogy egész évben elérhetők, jelentősen megnöveli esélyüket a jó helyezésre. De ez sem volt elég ahhoz, hogy a robbanásszerű népszerűségnek örvendő primulával szembe megtartsa előnyét.

5. Mikulásvirág

A karácsonyi előtti időszak abszolút győztese. A számtalan új szín is hozzájárult ahhoz, hogy a Poinsettia egyre előkelőbb helyre kerül a virágzók top 10-es listáján. Sokan nem tudják, hogy a mikulásvirág ma ismert, dúslevelű, kompakt megjelenése egy amerikai nemesítő munkája. A növény természetben előforduló alapfaját talán fel sem ismernénk, olyannyira különbözik megjelenése a kereskedelemben kaphatótól. Az biztosra vehető, hogy a természetes élőhelyén magas, nyurga, és gyérlevelű alapfaj még a top 10-es lista végére sem tudna felkerülni.

6. Ciklámen

Nem véletlen a "ciklámenszín" elnevezés a művészek színpalettáján. Eredeti árnyalata olyan jellegzetes, hogy évszázadok óta ismert jelző a "ciklámenszín".

7. Fokföldi ibolya

A mai napig ritkaságszámba mennek a kékszirmú virágok, ezért nem csoda, hogy az ibolya letaszíthatatlan a top tízes listáról.

8. Rózsa

Az utóbbi években elkezdett egyre hátrébb szorulni a toplistán a szerelem emblematikus jelképe, a rózsa. Vágott virágként biztosan dobogós lenne, de cserepes változata csak az új színek és mini fajták nemesítésétől remélheti, hogy ismét közelebb kerüljön a csúcshoz.

9. Azálea

Az azáleával ugyanaz a helyzet, mint a hagymásokkal. Sokan tavasszal megveszik gyönyörű, virágos állapotban, aztán kiültetik a kertbe. Arra azonban ügyeljünk, hogy a kerti körülményeket csak egyes fajták bírják, ezért figyeljünk oda, hogy melyiket választjuk!

10. Begónia

Évek óta stabilan a lista végén szerepel nagymamáink egyik kedvenc virága. Se előre-se hátra: stabilan tartja helyét, ami valószínű a csodálatosan élénk, új színeknek köszönhető.

Ez is érdekelhet!

Gyerekekre ártalmas gyógynövények

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.