Egy tökéletes krémes a tóparton

December közepén volt alkalmunk ellátogatni Szlovénia egyik gyöngyszemébe: Bledbe. Nem csak maga a hely és a hangulat, de az ottani krémes is teljesen elvarázsolt bennünket.

Mária szentély - Bled

Bled a Júlia-Alpok lábánál helyezkedik el, és egyszerűen meseszép, egy igazi ékszerdoboz - nem véletlenül lett annak idején az arisztokrácia nyári üdülőtelepülése. Jelenleg is a legnépszerűbb turisztikai célpont Szlovéniában, hiszen számtalan fantasztikus látnivalóval büszkélkedhet, többek között a kristálytiszta Bledi-tóval, közepén egy aprócska szigettel, amelyen a 15. században épült Mária szentély áll. De nemcsak a látványért, az ízekért is érdemes ide ellátogatni!

"Pletna" - a hagyományos bledi facsónak

Krémesük méltán híres, sőt, ez a város egyik szimbóluma is. Természetesen mi sem mehettünk el anélkül, hogy meg ne kóstolnánk - utánajártunk, és megtudtuk, hogy a legjobb krémeshez a Park szálloda cukrászatában juthatunk hozzá, ahol Ištvan Lukačevič, a szálló korábbi főnöke évtizedeket szánt arra, hogy megtalálja a tökéletes receptet. A cukrászat büszkén állítja, mi pedig alátámaszthatjuk, hogy megtalálta - az elmúlt 60 évben nem kevesebb, mint 12 millió krémest adtak el.

A bledi krémes

Vajjal kevert tésztáját aranybarnára és ropogósra sütik. De nem ám úgy, mint ahogy itthon a legtöbb helyen kapható: a kérge tökéletesen áttörhető, így minden egyes falathoz úgy juthatunk hozzá, hogy a tésztából és a szuperhabos vaníliakrémből is egyszerre falatozhatunk. A felvágásnál a krém nem omlik össze. A talapzat - mint ahogy lenni szokott - tészta, rajta a krém, azon a tejszínhab, ami pont megfelelő arányban áll a vaníliakrémmel, ezt követi egy réteg ropogós tészta, és végül a porcukor.

Vaníliás és csokoládés krémes

Ezen a hagyományos vaníliás krémesen kívül még készítenek csokoládés és gyümölcsös változatokat is, és meg kell hagyni, egyikben sem csalódtunk.

Hogy kinek-melyik krémes a legtökéletesebb, az persze egyénenként változik. Ha van rá lehetőségetek, kóstoljátok meg ti is a bledi krémest, ha pedig nincs, esetleg készítsétek el otthon!

Ezeket olvastad már?

Még több krémes receptet, itt találtok!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek