Egy tökéletes krémes a tóparton

December közepén volt alkalmunk ellátogatni Szlovénia egyik gyöngyszemébe: Bledbe. Nem csak maga a hely és a hangulat, de az ottani krémes is teljesen elvarázsolt bennünket.

Mária szentély - Bled

Bled a Júlia-Alpok lábánál helyezkedik el, és egyszerűen meseszép, egy igazi ékszerdoboz - nem véletlenül lett annak idején az arisztokrácia nyári üdülőtelepülése. Jelenleg is a legnépszerűbb turisztikai célpont Szlovéniában, hiszen számtalan fantasztikus látnivalóval büszkélkedhet, többek között a kristálytiszta Bledi-tóval, közepén egy aprócska szigettel, amelyen a 15. században épült Mária szentély áll. De nemcsak a látványért, az ízekért is érdemes ide ellátogatni!

"Pletna" - a hagyományos bledi facsónak

Krémesük méltán híres, sőt, ez a város egyik szimbóluma is. Természetesen mi sem mehettünk el anélkül, hogy meg ne kóstolnánk - utánajártunk, és megtudtuk, hogy a legjobb krémeshez a Park szálloda cukrászatában juthatunk hozzá, ahol Ištvan Lukačevič, a szálló korábbi főnöke évtizedeket szánt arra, hogy megtalálja a tökéletes receptet. A cukrászat büszkén állítja, mi pedig alátámaszthatjuk, hogy megtalálta - az elmúlt 60 évben nem kevesebb, mint 12 millió krémest adtak el.

A bledi krémes

Vajjal kevert tésztáját aranybarnára és ropogósra sütik. De nem ám úgy, mint ahogy itthon a legtöbb helyen kapható: a kérge tökéletesen áttörhető, így minden egyes falathoz úgy juthatunk hozzá, hogy a tésztából és a szuperhabos vaníliakrémből is egyszerre falatozhatunk. A felvágásnál a krém nem omlik össze. A talapzat - mint ahogy lenni szokott - tészta, rajta a krém, azon a tejszínhab, ami pont megfelelő arányban áll a vaníliakrémmel, ezt követi egy réteg ropogós tészta, és végül a porcukor.

Vaníliás és csokoládés krémes

Ezen a hagyományos vaníliás krémesen kívül még készítenek csokoládés és gyümölcsös változatokat is, és meg kell hagyni, egyikben sem csalódtunk.

Hogy kinek-melyik krémes a legtökéletesebb, az persze egyénenként változik. Ha van rá lehetőségetek, kóstoljátok meg ti is a bledi krémest, ha pedig nincs, esetleg készítsétek el otthon!

Ezeket olvastad már?

Még több krémes receptet, itt találtok!

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

Ehhez a Blendi krémeshez nincs recept?:/

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj, sajnos az szupertitkos, így mi sem jutottunk hozzá...:S Szóval egészen bledig kell menni a krémesért. De megéri..;) Azonban az oldalon is remek receptek szerepelnek! :)

Törölt felhasználó

Rendben azért köszönöm!:)

Törölt felhasználó

Aki teheti menjen el és kóstolja meg! Sajnos a magyar krémesek a nyomába sem érnek :(

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek