Tojásos nokedli felturbózva

A tavasz megdönthetetlen bizonyítéka: tojásos nokedli salátával ebédre, esetleg vacsorára. Hogy még tavasziasabb legyen, most egy kis spenóttal turbóztuk!

Régen az eper volt, ami a szezonváltást jelezte - amikor a piacon megjelentek az apró, édes szamócák és eprek, akkor biztosra lehetett venni, hogy a Balaton vize is fürödhető! Ez persze csak amolyan emlékekre épített álnépi bölcsesség, de ha magatokba néztek, van valami alapja. Mióta azonban már februárban is lehet epret venni, jófajta, fólia alatt nőtt, vízfejű ízetlen import példányokat, valahogy elveszett a júniusi eper nyárhangulata.

A spenótos tojásos nokedli receptjét itt találod

Viszont itt van még nekünk a tojásos galuska. Az a borzasztóan egyszerű, nem is túl drága egytálétel, ami - akárcsak régen az eper - jelzi nekünk, hogy visszavonhatatlanul véget értek a hűvös napok, és ha szabadtéri fürdést még nem is lehet beiktatni, a jó idő itt van, és marad is pár hónapig. Érdekes módon a legtöbb étterem tesz paradicsomot a zöldsalátába januárban is, kaphatunk tökfőzeléket decemberben, de valahogy tojásos nokedlit még soha nem láttam sehol szezonon kívül. Ami külön vicces, ha arra gondolunk, hogy a nokedli és a tojás, a két fő alkotóeleme teljesen szezonfüggetlen, és ugyanúgy készülhetne ősszel vagy télen.

A spenótos tojásos nokedli receptjét itt találod

Hanem a kísérő! Az a hihetetlenül retró, bizonyítottan rosszul elkészített ecetes-cukros lében úszkáló zöldsaláta, ami nélkül a tojásos nokedli elképzelhetetlen. ÍzHuszár adott pár tippet arra vonatkozóan, hogyan tudjuk felturbózni a salátát, így ezt most hagyjuk is, koncentráljunk a nokedlire!

  • Fehérlisztből készítsük! Van pár dolog, amihez egyszerűen nem megy a reform megoldás - a nokedli pont ilyen.
  • Az alapanyagok mennyiségefügg a liszt minőségétől és a tojások méretétől, de általában egy főre 10-12 deka lisztet, 1 tojást és 0,8dl vizet számolhatunk nokedli-ügyben.
  • A nokedlit azzal szaggassuk, ami nekünk legjobban megy - ha a deszkás módszer jött be, úgy, ha a szaggató jobban kézre áll, akkor hajrá. Az viszont mindkét esetben fontos, hogy csak kis adag nokedlit szaggassunk a vízbe, különben összeragadnak.
  • A kifőtt, leszűrt nokedlit érdemes valamilyen zsiradékkal összekeverni, hogy ne tapadjon össze. Az olvasztott vaj, akacsazsír vagy a kiolvasztott szalonna zsírjaalegjobb választás.
  • Ha az összes nokedli kész, jöhet a tojás. A legfinomabb eredményt akkor érjük el, ha a tojást lágyan bevonja a nokedliket - különben csak nokedlis rántottánk lesz. A legjobb eredményt úgy érjük el, ha vastag falú serpenyőben átmelegítjük a nokedlit - emiatt külön megéri a zsírhasználat, hiszen nem szárad ki - és csak utána öntjük rá a felvert tojásokat. 2 percig, alacsony lángon kevergessük, majd zárjuk el a lángot, és fedjük le. 5 perc után a tojásnak tökéletes állaga lesz, anélkül, hogy kiszárítottuk volna az ételt.
A spenótos tojásos nokedli receptjét itt találod

Ez a mostani nokedli egy turbózott változat, a tésztába ugyanis friss spenótot kevertünk, hogy még szezonálisabb legyen. A plusz pürésített paraj miatt kevesebb vízre volt szükség, így az eredmény is kicsit puhább lett, mint a hagyományos esetben. De hogy mennyire finom így, az csak akkor tudom bebizonyítani, ha meg is kóstoljátok, úgyhogy ha megjött a kedvetek, akkor ne fogjátok vissza magatokat - készítsetek tojásos nokedlit, ezúttal spenótosan!

Címlapról ajánljuk

További cikkek