A tojás szinte minden háztartásban megtalálható alapanyag, hiszen sokrétűen felhasználható, tápláló fehérjeforrás. Főzésének módját azonban néhány konyhában kérdőjelek övezi, mert ez egy újból és újból felmerülő téma, hogy hideg vagy melegben vízben kell-e megfőzni a tojást. A válasz nem bonyolult, de kicsit összetettebb.
A tojásfőzés menete attól függ, hogy milyen tojást főzünk
Ha ugyanis a hűtőből vesszük ki a tojást, akkor nem szabad forrásban lévő vízbe tenni, mert könnyen megrepedhet a hőkülönbség miatt, és kifolyhat a fehérje. A hideg tojásokat hideg vízbe tegyük, és utána kezdjük melegíteni, mert így a héj megőrzi a sűrűségét, és könnyen hámozható lesz.
Ha friss tojást kívánunk megfőzni, vagy szobahőmérsékleten tároltuk, akkor nyugodtan beleereszthetjük már forrásban lévő vízbe, mert ezek nem fognak repedni.
A főzés módjától eltekintve, ne feledjük megsózni a vizet, és miután levettük a tűzről hideg vízbe áztatni, mert könnyebben megszabadíthatjuk így a héjától. Korábban már írtunk arról, hogy adj a főzővízhez szódabikarbónát a hámozhatóság kedvéért, de arra is megvannak a praktikáink, hogyan tudsz egy tucat tojás együtt megfőzni.
Receptajánló:
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: