Itt a válasz, ha eddig kétségeid voltak, hogy hideg vagy meleg vízben kell-e főzni a tojást

A tojás hideg vagy meleg vízben való főzése folyamatos vita tárgyát képezhetné, de most eláruljuk, hogyan kell helyesen tojást főzni. A válasz nem az egyik vagy a másik, mert attól függ, hogy...

A tojás szinte minden háztartásban megtalálható alapanyag, hiszen sokrétűen felhasználható, tápláló fehérjeforrás. Főzésének módját azonban néhány konyhában kérdőjelek övezi, mert ez egy újból és újból felmerülő téma, hogy hideg vagy melegben vízben kell-e megfőzni a tojást. A válasz nem bonyolult, de kicsit összetettebb.

Tojásfőzés
Itt a válasz, ha eddig kétségeid voltak, hogy hideg vagy meleg vízben kell-e főzni a tojást

A tojásfőzés menete attól függ, hogy milyen tojást főzünk

Ha ugyanis a hűtőből vesszük ki a tojást, akkor nem szabad forrásban lévő vízbe tenni, mert könnyen megrepedhet a hőkülönbség miatt, és kifolyhat a fehérje. A hideg tojásokat hideg vízbe tegyük, és utána kezdjük melegíteni, mert így a héj megőrzi a sűrűségét, és könnyen hámozható lesz.

Ha friss tojást kívánunk megfőzni, vagy szobahőmérsékleten tároltuk, akkor nyugodtan beleereszthetjük már forrásban lévő vízbe, mert ezek nem fognak repedni.

A főzés módjától eltekintve, ne feledjük megsózni a vizet, és miután levettük a tűzről hideg vízbe áztatni, mert könnyebben megszabadíthatjuk így a héjától. Korábban már írtunk arról, hogy adj a főzővízhez szódabikarbónát a hámozhatóság kedvéért, de arra is megvannak a praktikáink, hogyan tudsz egy tucat tojás együtt megfőzni.

Receptajánló:

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek