Tippek, ötletek, hogy a nyári melegben ne romoljanak meg az ételeid – így tárold őket

A nyári hőségben egyre több étel adja meg magát, mert nem tudjuk megvédeni őket a baktériumoktól és a romlástól. 

A nyári kánikulának valószínűleg csak a baktériumok örülnek, hiszen számukra a meleg egyet jelent a lehető legideálisabb életkörülményekkel. Bizonyos ételek gyorsabban romlanak nedvesség- és fehérjetartalmuk miatt, hiszen ezzel a két tényezővel, a meleggel és a baktériumokkal karöltve éppen elengedőnek bizonyulnak ahhoz, hogy a legfinomabb házi kosztból is felesleges szemét váljon.

Ha néhány egyszerű szabályt betartasz, elkerülheted az ételek megromlását és a pazarlást.

1. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt vedd ki a hűtőből az ételeket

Így esélyük sem lesz felmelegedni és megfertőződni a baktériumokkal.

via GIPHY

2. A forró ételeket tényleg még forrón edd meg

Ha így teszel, a magas hőfok miatt nem szaporodhatnak el benne a baktériumok, ráadásul a forró ételek és italok segítenek a hűsölésben is. Gondoltál már arra, hogy nem hiába teáznak nyáron is például a törökök?

via GIPHY

3. Védd az ételt a bogaraktól és legyektől

Ne hagyd őrizetlenül az ebéd- és vacsoramaradékot, mindig takard le, vagy tedd el.

via GIPHY

4. A különböző előkészítettségű ételeket gondosan különítsd el egymástól

Például soha ne tárold együtt a nyers húst a friss zöldséggel vagy salátával.

via GIPHY

5. Moss meg mindent

Közvetlenül fogyasztás előtt alaposan moss meg minden salátát, zöldséget és gyümölcsöt.

via GIPHY

6. Óvatosan a konzervdobozokkal

Soha ne tegyél vissza a hűtőbe nyitott konzervdobozokat, mert a fém oxidálódik és az ételbe kerül.

via GIPHY

7. Maradéktárolás

A megmaradt ételeket mindig a lehető leghamarabb hűtsük le, ez maximum 90 percet vegyen igénybe. Később arra is figyeljünk, hogy ezeket a tárolt ételeket együk meg elsőként, de legkésőbb 2 napon belül.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...