Tényleg jó a méz a megfázásra?

Régóta természetes gyógymódként ajánlják, ezért a kutatók most rengeteg tanulmányt néztek át, hogy rájöjjenek: tényleg hatásos-e.

A BMJ Evidence-Based Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a felsőlégúti megbetegedések az antibiotikumhasználat leggyakoribb okai, ami már csak azért is problémás, mert a legtöbb ilyen megbetegedés nem is bakteriális, hanem vírusos eredetű (80 százalékát a rhinovírus okozza) – semmire nem jó tehát ellene az antibiotikum. A szakértők szerint lassú világjárványként is emlegetett antibiotikum-rezisztencia kialakulásának fontos oka a túl sokszor és feleslegesen felírt, majd nem szakszerűen beszedett antibiotikum.

via GIPHY

Nem rossz megközelítés hát, hogy az emberek az enyhébb betegségek esetén inkább a természetes megoldásokhoz fordulnak. A mézről évtizedek, sőt, lehet, hogy évszázadok óta mondják már, hogy nagyon jó a megfázás és egyéb felsőlégúti megbetegedések kezelésére, és számos kutatás is foglalkozott már vele, hogy vajon tényleg így van-e. Az Oxfordi Egyetem kutatói most a fent említett folyóiratban megjelent tanulmányukban sorra vették a leginkább releváns tanulmányok eredményeit, és úgynevezett metaanalízist folytatva kielemezték, mit mutatnak a témában.

AZ EREDMÉNYEK

Az átnézett tanulmányok mindegyikében vagy placebót, vagy más gyógyszereket, esetleg semmilyen kezelést nem adtak a mézzel szemben a felsőlégúti panaszokra. A témáról szóló kutatások közül végül 12-t találtak minden kritériumnak megfelelőnek, így ezek eredményeit vetették össze.

Összességében elmondható, hogy a méz tényleg hatásos lehet a tünetek enyhítésében, de az eredmény nem annyira egyértelmű, hogy a szakértők mindenkinek elkezdjék ajánlgatni a mézfogyasztást a felsőlégúti betegségek esetén. A placebóval szemben a méz mutatott egy kis javulást, és érdekes, hogy a hagyományos kezeléssel szemben nagyobb hatékonysággal alkalmazták a köhögés rendszerességének és erősségének visszaszorításában.

A szakértők ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy az átnézett kutatások nem voltak túl jó minőségűek, ráadásul sokat gyerekekkel végeztek, így az eredmények nem biztos, hogy alkalmazhatók felnőttekre is. A legfontosabb eredménye a metaanalízisnek az lett, hogy a méz semmiképpen nem árt, úgy tűnik, bizonyos esetekben még használ is, ugyanakkor szükség van jobb kutatásokra az ok-okozati összefüggések megállapításához.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...