Tengeri harapnivalók Horvátországból

Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?

Naná, hogy a legkülönfélébb tengeri herkentyűket! Nemrég volt alkalmunk kipróbálni utcai finomságaikat, és be kell vallanunk, találkoztunk furcsa ételekkel. De nem csak az éttermek és büfék kínálatait kóstoltuk, meglátogattuk a halpiacot is, és az ott szerzett alapanyagokból remek vacsorát rittyentettünk! Kis kajás úti kalauzunk következik horvát módra: össze-vissza 5 napot töltöttünk Primostenben illetve Trogirban, de vittünk ki némi harapnivalót itthonról, hiszen apartmanban szálltunk meg, ahol a konyha adott volt, így rengeteg pénzt spórolhattunk, másrészt gyanítottam, hogy nem bírnám ki, hogy ne főzzek – még akkor sem, ha elvileg pihenni mentünk oda.

Primosten - Horvátország

Első esténken meglátogattunk egy helyi tetőteraszos kis éttermet. Már nagyon vágytunk a tenger ízeire, így azon nyomban rendeltünk is egy óriási két személyes vegyes tálat – amit aztán négyen gyűrtünk le. A tálon bundázott tintahal, girice (apró sült szardella), garnéla, egy kevés citrom illetve majonéz kapott helyet.Nem volt nagy durranás, így megint csak beigazolódott, hogy a helyi kis büfékben érdemes enni, ahol minden fakszni nélkül megkapjuk a legegyszerűbb – és pont ettől a legfinomabb – harapnivalókat.

Tintahalkarikák sörbundában

Szerencsére ennek az étteremnek volt egy kiadópultja is, ahova egyszer az éjszaka közepén sikerült betévednünk. Némi iszogatás után igencsak jól esett pár falat sörtésztás tintahalkarika némi baguette-tel. (A citromkarikát azonban kicsit hiányoltuk.) Ami mindent vitt, az az úgynevezett shrimp volt – nagyon egyszerű étel, amit simán elkészíthetünk otthon is. Mindössze egy buciból, vaslapon sült petrezselymes-fokhagymás scampiból és választható öntetből áll. A miénkbe ajvar és egy kevés tabasco került, de a majonézes illetve a dijoni mustáros változat is elég ínycsiklandónak tűnt.

Shrimp

Trogir sétálóutcáin rengeteg turistába botlottunk – sőt, néha már szó szerint átestünk rajtuk. Itt, Primostennel ellentétben, sokkal inkább érezhető, hogy a nyaralók igényeit próbálják kiszolgálni – sajnos. Ahelyett, hogy a legegyszerűbb halas csemegéket szolgálnák fel, találkoztunk itt például sült burgonya spirállal, amit – bár ízre talán nem lehet rossz, és a gyerekek bizonyára nagyon kedvelik – mi inkább kihagytunk. De ennél is furább látványt nyújtott a Chocolate Kebab standja.

Chocolate Kebab

Ahogyan a kép is mutatja, ez nem más, mint egy óriási palacsintába kerülő csokiforgács, amit a gyroshoz hasonlóan készítenek. A palacsintába kennek még csokikrémet is jó gazdagon, de kérhetünk bele tejszínhabot, banánt, kókuszt és még számtalan feltétet.

Ahogy ott álltam a pult előtt, nehezen mondtam nemet erre a „csokicsodára”, de erős voltam, így sikerült kihagynom ezt a több ezer kalóriát. És hogy mit főztünk mi? Már indulás előtt tudtam, hogy mindenképp szeretnék kint elkészíteni egy egyszerű citromos rizottót - ami jólesik a nagy hőségben - , így kikerestem Petra receptjét, amit a hozott rizottórizsből, borból, vajból, és az apartmanunk kertjéből szedett citromból el is készítettem.

Citromos rizottó, tintahallal, garnélával és scampival

Ez már önmagában tökéletes fogás lenne, de lévén hogy tengerparton voltunk, semmiképp nem akartam kihagyni a kora reggeli halpiacozást. A beszerzett zsákmányból elkészítettük hozzá a fokhagymás vajon sült petrezselymes scampit, garnélát, illetve tintahalat.

A vacsora alapvetően gyorsan elkészíthető, és isteni finom, egy kis bökkenővel: a tintahalat meg is kell pucolni...valahogy így:

Csak annyit mondhatok, a videó elején még mi is nevetgéltünk azon, ahogy a srác kapásból tölt magának egy vodkát a „nagy pucolás” előtt, de az igazság az, hogy amikor kezünkbe vettük a tintahalat, mondván „na akkor most letépjük a fejét”, már jobban megértettük őt - egy jó pofa sörrel vigasztalódtunk.

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek