Naná, hogy a legkülönfélébb tengeri herkentyűket! Nemrég volt alkalmunk kipróbálni utcai finomságaikat, és be kell vallanunk, találkoztunk furcsa ételekkel. De nem csak az éttermek és büfék kínálatait kóstoltuk, meglátogattuk a halpiacot is, és az ott szerzett alapanyagokból remek vacsorát rittyentettünk! Kis kajás úti kalauzunk következik horvát módra: össze-vissza 5 napot töltöttünk Primostenben illetve Trogirban, de vittünk ki némi harapnivalót itthonról, hiszen apartmanban szálltunk meg, ahol a konyha adott volt, így rengeteg pénzt spórolhattunk, másrészt gyanítottam, hogy nem bírnám ki, hogy ne főzzek – még akkor sem, ha elvileg pihenni mentünk oda.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/5Y/mg/y5Sctd0YnvxV9sglug6G30wF5TKYtM5XKPIY0i5E.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c482aa3001329455776b57a8725f911f)
Első esténken meglátogattunk egy helyi tetőteraszos kis éttermet. Már nagyon vágytunk a tenger ízeire, így azon nyomban rendeltünk is egy óriási két személyes vegyes tálat – amit aztán négyen gyűrtünk le. A tálon bundázott tintahal, girice (apró sült szardella), garnéla, egy kevés citrom illetve majonéz kapott helyet.Nem volt nagy durranás, így megint csak beigazolódott, hogy a helyi kis büfékben érdemes enni, ahol minden fakszni nélkül megkapjuk a legegyszerűbb – és pont ettől a legfinomabb – harapnivalókat.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/N4/pV/PPTqT6UD0plG9iLqfDg2Cz0xM9bdSY6NQ0sfaGQq.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ae316ffb2fce08b5a99a80e1311def8d)
Szerencsére ennek az étteremnek volt egy kiadópultja is, ahova egyszer az éjszaka közepén sikerült betévednünk. Némi iszogatás után igencsak jól esett pár falat sörtésztás tintahalkarika némi baguette-tel. (A citromkarikát azonban kicsit hiányoltuk.) Ami mindent vitt, az az úgynevezett shrimp volt – nagyon egyszerű étel, amit simán elkészíthetünk otthon is. Mindössze egy buciból, vaslapon sült petrezselymes-fokhagymás scampiból és választható öntetből áll. A miénkbe ajvar és egy kevés tabasco került, de a majonézes illetve a dijoni mustáros változat is elég ínycsiklandónak tűnt.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/1T/6S/xgIeW1QEzPE6uK4S2tcBgImioIGRBsXYyh1CUPT1.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=081e9315ab8bc8e618a9b5b6daa8d14e)
Trogir sétálóutcáin rengeteg turistába botlottunk – sőt, néha már szó szerint átestünk rajtuk. Itt, Primostennel ellentétben, sokkal inkább érezhető, hogy a nyaralók igényeit próbálják kiszolgálni – sajnos. Ahelyett, hogy a legegyszerűbb halas csemegéket szolgálnák fel, találkoztunk itt például sült burgonya spirállal, amit – bár ízre talán nem lehet rossz, és a gyerekek bizonyára nagyon kedvelik – mi inkább kihagytunk. De ennél is furább látványt nyújtott a Chocolate Kebab standja.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/6N/Uo/X8UgBLuHS2Dt8Hqhnj3suydYm2gqzhr8HDCSvD62.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ddbbab9654b1e7bcfdd26cca5585daab)
Ahogyan a kép is mutatja, ez nem más, mint egy óriási palacsintába kerülő csokiforgács, amit a gyroshoz hasonlóan készítenek. A palacsintába kennek még csokikrémet is jó gazdagon, de kérhetünk bele tejszínhabot, banánt, kókuszt és még számtalan feltétet.
Ahogy ott álltam a pult előtt, nehezen mondtam nemet erre a „csokicsodára”, de erős voltam, így sikerült kihagynom ezt a több ezer kalóriát. És hogy mit főztünk mi? Már indulás előtt tudtam, hogy mindenképp szeretnék kint elkészíteni egy egyszerű citromos rizottót - ami jólesik a nagy hőségben - , így kikerestem Petra receptjét, amit a hozott rizottórizsből, borból, vajból, és az apartmanunk kertjéből szedett citromból el is készítettem.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/pp/qU/wd37jzfhYRsHqerTcL65MyHrxxxjPp4fyUiSXX50.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=5bc0184160a24b08f971887fa1b50209)
Ez már önmagában tökéletes fogás lenne, de lévén hogy tengerparton voltunk, semmiképp nem akartam kihagyni a kora reggeli halpiacozást. A beszerzett zsákmányból elkészítettük hozzá a fokhagymás vajon sült petrezselymes scampit, garnélát, illetve tintahalat.
A vacsora alapvetően gyorsan elkészíthető, és isteni finom, egy kis bökkenővel: a tintahalat meg is kell pucolni...valahogy így:
Csak annyit mondhatok, a videó elején még mi is nevetgéltünk azon, ahogy a srác kapásból tölt magának egy vodkát a „nagy pucolás” előtt, de az igazság az, hogy amikor kezünkbe vettük a tintahalat, mondván „na akkor most letépjük a fejét”, már jobban megértettük őt - egy jó pofa sörrel vigasztalódtunk.