Édes élet tojás nélkül

Korábban úgy viszonyultam a sütemények és desszertek szinte minden formájához, mint Gombóc Artúr a csokoládéhoz. Amikor négy hete eldöntöttem, hogy kipróbálom a zsírszegény, tisztán növényi táplálkozást, az egyik legnagyobb félelmem az volt, hogy ezekről az ételekről hogyan leszek képes lemondani.

Könnyebben ment, mint gondoltam, egyrészt azért, mert a rostban gazdag étrend mellett sokkal kevésbé kívánom az édességet. Másrészt egyáltalán nem kell róluk teljesen lemondani, hiszen tojás és cukor nélkül is rengeteg finomságot készíthetünk, ami heti két-három alkalommal nyugodtan belefér az étrendünkbe.

Minél kevesebb a tojás, annál könnyebb helyettesíteni

Általában elmondható, minél kevesebb tojás van az eredeti receptben, annál könnyebb helyettesíteni. 1-2 tojás egyszerűen kiváltható más alapanyaggal, a 6-8 tojásos koleszterinbombák átvariálásáról pedig jobb lemondani.

A különféle pohárkrémek, mousse-ok is könnyedén elkészíthetők tojás nélkül. Alapanyagul szolgálhat a semleges ízű selymes (silken) tofu akár lágy, akár keményebb változatban, de szimplán gyümölcsből is végtelen variációt készíthetünk. Ha a lefagyasztott banánhoz friss gyümölcsöt turmixolunk, máris kész a mesésen könnyű gyümölcshab. Lehet fordítva is: fagyasztott gyümölcsöt mixelünk banánnal, az eredmény ugyanaz.

Még több tojásmentes recept itt >>

Cherry Pie vega receptjei itt >>

A cikk sorozat első része: Veganista étrend – le a fogyókúrával!

A cikk sorozat második része:Veganista étrend – főzzük meg együtt!

Van, amikor a tojás színt ad azt ételnek, ilyenkor egy csipetnyi sáfrány is megteszi helyette. Szép sárga színt adhat a tésztának, ha a liszt egy részét vagy egészét kukoricaliszttel helyettesítjük, ami nem mellesleg élettanilag jobb is, mint a búzaliszt.

Linzerszerű tésztákhoz 1 tojás helyett adhatjuk 1 evőkanál őrölt lenmag és 2 evőkanál víz keverékét. Ugyanezt használhatjuk, ha zöldségfasírtot készítünk, de ebben az esetben kiválthatjuk a tojást étkezési keményítővel is.

Ha a tojás elsősorban kötőanyag szerepét tölti be a süteményben, használhatunk helyette banánt vagy cukrozatlan almaszószt. Utóbbit elkészíthetjük otthon, de készen is kapható egyes drogérialáncokban. 1 tojásnak egy fél banán vagy egy negyed mérőpohárnyi almaszósz felel meg. A banán kissé édesebbé teszi az alapreceptet, jobban kiérződik, míg az almaszósz semlegesebb, ezért a kész süteményben észrevehetetlenebb. Ezt érdemes a választáskor figyelembe venni. Bármelyiket is használjuk, adjunk a szokásosnál kicsivel több sütőport vagy szódabikarbónát a tésztához, hogy lazább legyen.

Hogy mivel helyettesítjük, attól is függ, mi az adott receptben a tojás szerepe? A piskótákban, habbá verve például levegősebbé, lazábbá teszi a tésztát. Ebben az esetben 1 tojást egy evőkanál semleges ízű olajjal váltsunk ki, valamint adjunk hozzá pici sütőport vagy szódabikarbónát.

Mikor mivel helyettesíthetjük?

{ RKÉP =78641,3}

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?