Téliesítsd a kerted 5 egyszerű lépésben

Mielőtt hagyjuk, hogy növényeink téli álomra hajtsák a fejüket, szánjunk egy kis időt a kertünk téliesítésére.

Ne gondoljuk, hogy a hidegebb szezon beköszöntével véget érnek a kerti munkálatok! Ha azt akarjuk, hogy jövő tavasszal ismét teljes pompájukban tündököljenek a növényeink, akkor még bőven van teendőnk!

1.) Szomjas növények

Még a fagy előtt győződjünk meg arról, hogy a növények körüli talajban bőven van még elég nedvesség. Ha az ősz folyamán kevés volt a csapadék, hetente vagy tíznaponta bőven locsoljunk az első keményebb fagyig.

Téliesítsd a kerted 5 egyszerű lépésben

2.) Ne trágyázzunk!

Műtrágyát ne alkalmazzunk késő ősszel! Ha a szezon végén trágyázzuk a növényeinket, azzal serkentjük a növekedést, amit a téli időjárás csak károsíthat.

3.) Hagyjuk nőni!

Ilyenkor késő ősszel már ne metsszük a fákat és az örökzöld cserjéket, mert azzal csak növekedésre ösztönözzük őket.

Ha viszont vannak olyan növényeink, amelyeken sok gyenge vagy elhalt ág van, amik télen a házunk, esetleg más építmény tetejére vagy ereszére lóghatnak, azokat mindenképpen vágjuk le.

4.) Talajtakarás

A hideg időre való felkészülés legfontosabb eszköze a talajtakarás. Bár nem minden növényt kell védeni az alacsony téli hőmérséklettől, a zsenge évelő növényeknek, vagy az újonnan ültetett cserjéknek és fáknak szükségük van némi védelmi rétegre. A téli talajtakaró megvédi őket a hőmérséklet-ingadozások elől, amik rossz hatással lehetnek a felszínhez közeli gyökeret eresztő növényekre. Az első kemény fagy után fogjunk egy kis szalmát, tűlevelet, szénát, komposztot, leveleket, fakérget vagy más szerves talajtakarót, és oszlassuk el egyenletesen a növények körül. Ügyeljünk arra, hogy legyen egy kis távolság a zöldek és a talajtakaró között, hogy elkerüljük a rothadást, és a talajtakaróban fedezéket kereső kis rágcsálók se rágják meg a törzsüket.

A hideg időre való felkészülés legfontosabb eszköze a talajtakarás

5.) Hasznos a zsákvászon

Ha erős havazást vagy jegesedést jósolnak, takarjuk le a növényeket zsákvászonnal vagy egy régi lepedővel. Rögzítsük karókkal, kövekkel, téglákkal vagy rönkökkel, hogy a szél ne fújja el. Később, ha elmúlt a veszély, rázzuk le a havat és a jeget, azok ugyanis megtörhetik a gyengébb fák és cserjék ágait - a jeget nehogy letörjük, hagyjuk, hogy magától elolvadjon. Támogassuk őket úgy, hogy összekötözzük az ágakat egy zsineggel, hogy elbírják a rájuk nehezedő súlyt. 

+ 1. tipp

Mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy a talajba ültetett növények ellenálljanak a téli időjárásnak.

Amikor új növényeket vásárolunk, olyanokat válasszunk, amelyek jól fogják érezni magukat az adott ágyásban. A zsenge növényeket, amelyek nem bírják a nagy hideget, védettebb területekre, vagy a házak és egyéb építmények nyugati, esetleg déli oldalára ültessük.

Késő ősszel már ne metsszük a fákat és az örökzöld cserjéket

Ha minden erőfeszítésünk ellenére úgy tűnik, hogy a tél megviseli növényeinket, ne essünk pánikba: a tavasz beköszöntével majd új életre kelnek, ezért legyünk türelmesek, és adjunk nekik időt a felépülésre, mielőtt végképp lemondunk róluk.

Forrásunk volt.


Még több kert és növény itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek