Tekerj te is burritót!

A tex-mex kaját általában mindenki szereti - most egy alapdarabot mutatunk nektek, amit garantáltan mindenki kedvence lesz!

Vallomással tartozom - az összes tex-mex kaja közül mindig is a burrito állt legkevésbé közel a szívemhez. Valószínűleg ennek az az oka, hogy a legtöbb tortilla lapba tekert tex-mex fogás tele van szftos és cuppogós hozzávalókkal, míg valahogy azok a burritók, amikhez eddig szerencsém volt, olyan szárazak voltak, hogy már a felénél meg kellett innom rá egy fél liter vizet. Különben is, ez a bab és rizs kombináció nekem soha nem jött össze - tányéron rendben, de búzalisztből készült tortillába tekerve? Arról nem beszélve, hogy a hús és a hozzá tartozó szaft helyét általában a bab és rizs kombinációval teszik tele - talán ez az oka annak, hogy nekem tényleg mindig száraz volt. Nem is csináltam soha korábban.

A burrito receptjét itt találod

Idáig. A múltkor a szép fotókat gyűjtő oldalon nézelődtem, és belefutottam egy gyönyörű példányba. Tudom én, hogy lehet csalni az ételfotóval, de a kis blogok nagy előnye, hogy ők nem fújnak hajlakkot a kajára, és nem helyettesítik folyékony ragasztóval a tejet - szóval ha ott futunk bele egy ránézésre gyönyörű ételre, akkor az nagy valószínűséggel jó is lesz. A képen lévő burritón látszott, hogy bár van benne rizs és bab is, egyáltalán nincs kiszáradva, sőt, tocsog valamilyen fűszeres szószban. Mikor a szósz hozzávalóit is elolvastam, tudtam, hogy vagy ez a burritó változtatja meg a történelmet, vagy semmi.

A burrito receptjét itt találod

A burritó egyébként egy végtelenül egyszerű gyorskaja. Az sem biztos, hogy eredetileg Mexikóból származik. A közép-amerikai országban ugyan már évszázadokkal a spanyolok megjelenése előtt is kukoricából készült tortillalapokba tekert húst és zöldségeket fogyasztottak, de arra utaló nyom nincs, hogy a burritó nyomai is itt keresendőek. Hiszen a hajtogatás módjától függően a tortillás étel lehet quesadilla, vagy taco is. A burritó különlegessége a hajtogatás - a kis tekercsek mindkét vége le van zárva, így az első harapásig viszonylagos biztonságban tudhatjuk a tölteléket. A szintén mindenféle jóval megtöltött, feltekert, szósszal egybesütött enchiládával szemben is ez az egyik megkülönböztető jele, hiszen az enchilada palacsinta-szerűen nyitott a végein.

A burrito receptjéért ide kattints

Neve a szamár spanyol becézéséből ered - hogy arra utal, hogy a burritó árusok szamárhátról kínáltuk a portékájukat, vagy a formája miatt juttatta elnevezője eszébe a csacsik hátán hurcolt, feltekert pokrócokat, talán sosem fog kiderülni - de valójában mindegy is. Valószínűsíthető, hogy az ételt a Kaliforniában dolgozó mexikói munkások honosították meg a XIX. század végén. Az Egyesült Államokban a harmincas évek közepén jelent meg először a receptje nyomtatásban. Népszerűsége azóta is törtlen, ma már szinte mindenhol kapható a világon, ott is, ahol soha nem éltek mexikói bevándorlók.

A burrito receptjét itt találod

Nem minden esetben sütik egybe egy külön szósszal - szerintem azonban attól lesz olyan ellenállhatatlanul finom. a recept elsőre macerásnak tűnhet, de a legtöbb lépést párhuzamosan is el lehet készíteni, így a kezdéstől evésig benne vagyunk az egy órába. És higgyétek el nekem, megéri. Nagyon megéri.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!