Tedd el most, élvezd később!

Ha nyár, akkor a lekvárfőzés alap. De a lekvárokon kívül még rengeteg dolog van, amit ilyenkor üvegbe zárhatunk, hogy később is élvezhessük a nyár ízeit!

Rutinos és kevésbé rutinos háziasszonyokat is elkap ilyenkor nyáron a lekvárfőzési láz - a háztartás méretétől és a barátok számától függ, hogy egy egész hétvégét töltünk a baracklekvár elrakásával, vagy letudjuk pár óra alatt. A lekvárokon túl azonban van még jó pár dolog, amit a nyár kincseiből készíthetünk, és aminek nagyon fogunk örülni később, ha megtaláljuk őket a kamrapolcon. Hoztunk pár példát, most, amíg még nem késő: ne szeptemberben ébredj rá, hogy lemaradtál a szezonról.

Pesto

Igaz, hogy pestót akár télen is csinálhatunk, de nyáron azért jóval több lehetőségünk van, nem beszélve arról, hogy az alapanyagok minőségének különbségét zongorázni lehet. Pesto gyakorlatilag bármiből készülhet - ha elburjánzott a bazsalikomunk, essünk neki a bokornak, de csinálhatunk rukkola, spenót, vagy aszalt paradicsom pestót is. Csak arra ügyeljünk, hogy jó minőségű, friss olívaolajat öntsünk a pesto tetejére, mielőtt lezárjuk, így sem megromlani, sem megavasodni nem fog.

Pesto rosso mandulából

Paradicsom

Lé, sűrített verzió vagy ketchup - a házi paradicsomos szószok közül is bőven válogathatunk, ha hozzájutunk egy láda szép paradicsomhoz. A szezon még csak most indul, úgyhogy semmiről nem késünk le, egyenlőre csak annyi dolgunk van, hogy gyűjtsük a recepteket meg az ötleteket.

Házi ketchup 1939-ből

Lecsó

A lecsó megosztó műfaj - van, akinek elég egy szezonban egyszer, mások rajonganak érte, és júliustól szeptemberig legszívesebben mást sem ennének. A tapasztalat azt mutatja, hogy ők télen is függők maradnak - és valljuk be, nagyon jól tud esni egy jó nagy adag, nyárízű tojásos lecsó a hideg decemberi reggeleken. Bár mondom eleget, hogy mindent a maga szezonjában együnk, itt tehetünk kivételt - a saját kezűleg elrakott lecsó bármikor megengedett! Mivel keveset nehéz belőle eltenni, a legvidámabb megoldás az, ha áthívunk pár barátot és együtt állunk neki - mindenkinek jut, és még az idő is gyorsabban telik!

Lecsó télire

Csípős paprikakrém

Mindegy, hogy Erős Pistát, Gulyáskrémet vagy fokhagymakrémet, vagy Piros Aranyat teszünk-e az ételeinkbe, hogy kicsit feldobjuk őket, ha mi magunk készítjük őket, biztosan jobban járunk, mint a bolti verzióval! Mivel ezek a krémek alapvetően nagyon egyszerűek, egy jó darálóval és jó minőségű alapanyagokkal mindegyiket elkészíthetjük otthon.

Fokhagymakrém házilag

Ajvár és padlizsánkrém

A Balkán konyha kedvenc paprikakréme nagyon sokrétűen felhasználható. Pirítóson és salátákba is szuper, de rövidebb grillezést kívánó húsokat is kenegethetünk vele. Ha már elég olcsón kapunk kápiapaprikát, akkor egy nap alatt elkészíthetünk egy jelentős mennyiséget. Sőt, ha belejöttük a perzselésbe, akkor akár padlizsánkrémet is készíthetünk a hűvösebb hónapokra.

Ajvár

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek