Lecsó télire recept

Lecsó télire
Lecsó télire
35 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tagadom, hogy a nyári, friss alapanyagokból készült lecsó nem hasonlítható össze a téli, befőzött változattal, de amikor télen háromszor annyiba kerül egy kiló paradicsom, aminek szinte semmi íze nincs, akkor jól esik levenni a polcról a még mindig gyönyörűen piros, üde lecsósüveget. 
A receptből nem maradt ki a hagyma. Abból mindig frisset szoktam használni. Kevés olajon megpárolom, majd ehhez adom a többi alapanyagot.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Rizzsel, tojással vagy kolbásszal igencsak szívderítő vacsora egy téli estén. 

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
kalória: alacsony
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: kompót, befőtt, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

lecsóbefőtt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítünk kb. 15-20 db 300 ml körüli befőttes üveget, melyeket kimosunk, és szárazra törlünk. Fontos, hogy jól zárjon a tető!
  2. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk egy fél percre, hogy könnyen le tudjuk húzni a héját, majd nagyobb darabokra vágjuk. A paprikákat felszeleteljük.
  3. Egy nagyobb edénybe odatesszük a paradicsomot főni. Amikor levet enged, beletesszük a felszeletelt paprikákat és a sót, majd kb. 10 percig főzzük. 10 perc elteltével keverünk bele 1 csapott tk szalicilt.
  4. Végül üvegekbe adagoljuk, és a tetőkkel szorosan lezárjuk azokat.
  5. Szárazdunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek. Ez általában 1-2 nap.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1 673
össznézettség: 238 966
elküldve: 34
receptkönyvben: 1 458
elkészítve: 88/104
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kozák Brigitta

Mióta szakács: 2010.07.04.
14 recept
hirdetés

Hozzászólások (48)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs h, 2017-08-14 18:45

Segitsetek, még nem raktam el soha semmit! Mi az a száraz dunszt? hogy kell csinálni? Bocsi az esetleges hülye kérdésért♥

katka69
katka69 cs, 2017-08-17 14:54

Egy nagy plédbe belerakod az üvegeket. Ráhajtod, abban hagyod kihűlni. Én így csinálom.

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2017-08-10 02:17

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.09. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

bogdanregi
bogdanregi sze, 2016-08-31 11:34

Előző évben így tettem el a lecsót. Vagyis kicsit kombinalva a hozzászólók tapasztalataival. Lassan elkopott az osszes uveggel, és barmikor amikor felbontottam, frissnek hatott és ropogós volt! Idén is igy teszem el!

Évike.
Egyszeregy / Évike. k, 2015-08-04 11:25

Anyukám is (meg már én is) így teszi el a lecsót, azzal a különbséggel, hogy cukrot is tesz bele és nem keveri bele a tartósítószert, csak a tetejére szór belőle. Ezután kerül a szárazdunsztba. Hagymát mindig vehet az ember, minek beleszuszakolni az üvegbe :-)
Finom, egyszerű, üzenem a kétkedőknek, így jó, ahogy van.

cumpus
cumpus szo, 2014-09-20 10:36

Ez nem lecsó, hanem paprikaparadicsom izé, szalicillal. A lecsó hagymával készül. Tartósítószer pedig nem kell bele, csak tisztaság kell az eltevéshez.

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi szo, 2014-09-20 22:00

Kedves cumpus, vagy akárhogy is hívnak! Csodálkozom azokon az embereken, akik veszik a fáradságot, hogy pocskondiázzák mások receptjeit, majd nagy okos megjegyzéseket tesznek hozzá. Rakd fel a saját lecsó receptedet és ott oszd az észt! Ha vetted volna a fáradságot és elolvastad volna minden sorát a receptnek, akkor láthattad volna, hogy a hagyma nem maradt ki, mert abból mindig frisset teszek bele. És igen, én szalicilt használok, mások nátrium-benzoátot, megint mások olajat és még sorolhatnám... És hidd el, hogy te is viszel be elég vegyi, illetve méreganyagot a szervezetedbe, még ha nem is használsz szalicilt!
Ez az én lecsó receptem, én így készítem. És az, hogy több, mint 1300-an mentették el a saját receptjeik közé, talán a javamra szól. Ha nem tetszik, lapozz tovább!

Báthori Rózsika
Báthori Rózsika szo, 2014-08-30 00:18

Az ūvegeket 60-70 C sütőben kiszárítom, a forró lecsót az elômelegített üvegekbe töltöm és semmilyen tartósítószert nem használok.

Chesty83
Chesty83 v, 2014-08-24 15:24

3 hete tettem el a lecsómat, de csak fél adaggal, só nélkül, és csak a tetejére tettem na-benzonatot egy késhegynyit minden üvegre. Nagyon finom lett. Tegnap leteszteltük. Remélem fél év után is ilyen lesz mert a héten dupla adaggal rakok el. Köszi a receptet!

paleojani
paleojani cs, 2014-08-07 18:31

Sziasztok!
És a kolozsvári szalonnát mikor teszitek hozzá? Meg a kolbászt...
Üdv. János

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi cs, 2014-08-07 21:06

Kedves János! A kolbászt a megpárolódott hagymára szoktam tenni, majd, ha átsült ráborítom a paradicsomos paprikát. Ezekkel együtt még egy pár percig forralom. Ha valaki szalonnával szereti, akkor javaslom, hogy azt előbb külön pirítsa zsírjára, majd így tegye a lecsóba.
Ha tojással készítem, azt teljesen a végén kavarom hozzá.

babidol
babidol k, 2014-08-05 09:57

szia Brigi!
Lehetne szalicil helyett, nátrium benzoátot használni? Sajnos szalicilát érzékeny vagyok.
köszi

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi k, 2014-08-05 15:45

Én még nem használtam nátrium benzoátot, de sokan írják, hogy szalicil helyett azt használják. Gondolom itt is alkalmazható. Üdv! Brigi

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2014-08-01 02:00

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.07.31. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2014-07-31 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.07.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

anyanéna
anyanéna / anyanéna sze, 2014-07-30 15:35

Mindegyik jónak tűnik. Egy kérdésem van : Hogyan lesz ezekből finom lecsó? A felmelegítéskor kerül még bele valami?????
Köszi a választ :)

szuszi
Jolán / szuszi sze, 2014-07-23 11:05

Most szándékozom eltenni lecsót. Ez a recept biztosan jó. Tetszenek az arányok és az elkészítés módja. Egyszerű és biztos a siker. Köszönöm...:-)

knekató
knekató k, 2012-07-10 13:34

Semmi szükség a tartósítószerre, azok véleményét erősítem, akik ezt írták. Én általában zsíron majdnem készre főzöm a lecsót, de sót ép csak teszek bele, aztán belemerem üvegekbe, rá celofán, majd csavaros tető, és mehet a száraz dunsztba. Csináltam már olajjal is, akkor az üveg tetejére is teszek egy kanálnyit, de igazándiból nem sok különbség van ízben a zsíros vagy olajos lecsó között. Egy évig garantáltan eláll, és nincs benne semmi vegyi anyag!

F.Éva
F.Éva k, 2012-06-12 21:31

Szia Mindenki!
Szinte hihetetlen! Eltelt egy év és még ugyan úgy ropog a paprika,mint
mikor az üvegekbe tettem. (pici Na-benzoátot használtam)
Köszi a recit.

Erzsébet7o
Erzsébet7o v, 2012-04-15 16:36

Azt találtam ki tavaly, mivel már idősek vagyunk, -a paprika kemény héja is árt, a paradicsomnak természetes lehúzom a haját, -hogy össze turmikszolom a kertemben megtermett, lecsónak elkészített anyagot, üvegekbe rakom, olaj a tetejére és kész az ételízesítőm./olaj,hagyma paradicsom, paprika/

6

szilagyigizella
iziababa / szilagyigizella cs, 2011-12-29 21:14

Megcsináltam és már többször is ettünk belőle nagyon finom én szalicilt nem tettem bele zsirral csináltam.Köszi a receptet.B.U.É.K.

almaszirom
almaszirom szo, 2011-10-08 21:03

Sziasztok!

Én a babzsák fotelben dunsztolok, a polisztirol golyócskák oly jól szigetelnek, hogy még egy hét múlva is melegek az üvegek. Sajnos ezt a receptet kicsit későn találtam, így idén már nemigen tudom kipróbálni, de elmentettem!

andora22
andora22 p, 2016-07-29 11:33

Hogy ez micsoda ötlet!!! - mármint a babzsák!
Csak a gyerekem el ne feledkezzen magáról :) meg az üvegekről ...

kiscica0921
Klaudia / kiscica0921 p, 2011-08-19 22:03

Megcsináltam ,mindent úgy ahogy írtad. Igaz csak fél adagot. Kíváncsian várom télen a végeredményt .
Biztos jó lesz ,és mért ne lenne jó igaz?
Üdv. DIA

pásztorné73
pásztorné73 h, 2011-08-15 20:12

 Nagyon sok üveg lecsót teszünk el, télen kész vitamin és kiadós reggeli vagy vacsora. A paradicsomot feldaraboljuk, felfőzzük,majd ledaráljuk paradicsom darálón. A levet visszatesszük főni, hagyjuk sűrűsödni, majd a feldarabolt paprikát beletesszük. Egy pár perc és kész. Majd szalicilt vagy nátrium-benziátot kavarunk bele. Forrón üvegekbe töltjük és mehet a polcra. Télen hagymát megsütünk és megy rá az üvegből a lecsó.

katoildi
katoildi h, 2011-08-15 16:18

Én is étolajat öntök a lecsó tetejére. Nem avasodik meg, attól hamarabb elfogy :) Felbontáskor le lehet önteni és mégsincs benne tartósítószer! Brrr!
A szárazdunszthoz egy ötlet: én újságpapírral bélelt hűtőtáskába állítom bele a forró lecsóval (vagy bármivel) teli üvegeket. Ha a hideget tartja, akkor a meleget miért ne tartaná? Kisebb helyet foglal, mint egy halom pokróc, párna és 12 db 700ml-es üveg kényelmesen elfér benne :)

Dugo
Dugo v, 2011-06-19 14:27

Sziasztok!
Évek óta teszek el télre lecsót, mert semmilyen más formája nem olyan élvezetes.
Nagyon szeretjük a csípőset, ezért mindig bogyiszlói paprikából csinálom, általában 15 kg-ból, ugyanannyi paradicsommal aminél fontos, hogy jó édes és leveses legyen./ édes paprikából is jó, lényeg, hogy vastag húsú legyen/
Ehhez a mennyiséghez egy fél kiló disznózsírt teszek még. Ez nagyon jól tartósít és feljön a tetejére, ahonnan használatkor le lehet venni, ha valaki nem szereti.
A paradicsomot meghámozom és felteszem főni, ezalatt a paprikát összevágva beleteszem. Innentől már csak egy alapos összefőzés kell / mennyiségtől függően max 10-15 perc/ A paprika maradjon jó roppanós, csak alaposan hevüljön át.Sem sót sem más ízesítőt nem teszek rá. Úgy tapasztaltam, hogy a sótól összeesik a paprika. Ez így egy lecsó alap lesz, a többi hozzávalót, majd frissen........
Ha kellően felfort, üvegekbe töltöm és a tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórók, lezárom és megy a száraz dunsztba. Általában marad ki lé, azt külöm elteszem.
A felhasználása sokrétü, lehet izesítő, vagy ragú stb.... is
Remélem sikerült kedvet csinálnom ehhez a technológiához is...

tetej
Tetej / tetej v, 2011-06-19 10:27

Én is étolajat öntök a tetejére, de nem mindegy hogy milyet .Mert a hidegen sajtolt olajtól megromlik. Én már jártam így. Vagyis kimondottan VÉNUSZ NAPRAFORGÓ étolaj jó rá. Én abban is sütőm,amíg a víz el nem fől róla. Így hosszú ideig eláll.

mona 73
mona 73 szo, 2011-06-11 15:34

sziasztok NE használjatok szalicilt mert méreg,helyete inkább a nátrium benzoátot.

dinipapa
Bloemcake / dinipapa p, 2011-03-18 21:19

Egy trükk, amit nektek is érdemes kipróbálni:
A tartósítószer nélkül elkészített, forrón üvegbe rakott lecsóra EGY UJJNYI ÉTOLAJAT öntök, utána dunszt. Én hagymával készre csinálom (mint spicur), teszek kis üvegekbe is (egy személyes, vagy egy pököltbe való adag) Kettőmj év múlva is frissnek tűnik - tartósítószer nélkül.

banánoszoli
Bloemcake / banánoszoli cs, 2011-03-03 19:18

Köszönet Storynak. Én is így teszem el, nagyon jó. A hagymán meg a zsiradékon,olajon gondolkodjon el aki azzal rakja, hisz ízromlást okozhatnak. Speciel az avasodásra gondolok. Jóindulattal kaptam "Nagyi lecsóját", zsirral,na az egy mozdulattal ment is a helyére a felbontást követően. Üdv

Hajnal80
Hajnal80 k, 2011-08-16 21:07

Jajj,ne haragudj kedves Banánoszoli,de olyan jót nevettem.Story az nem valaki,hanem a recept története.A köszönet Kozák Brigittát illeti.

spicur
Bloemcake / spicur k, 2011-02-15 23:47

Évek óta rakok el lecsót,amit teljesen készre főzök, tehát: hagymát párolok bő olajon,közben a paradicsomot leforrázom,és ha már a hagyma jó, beleteszem,utána máris a felszeletelt paprikát.Jön bele a só,és készre főzöm.Üvegekbe rakva,egy ici - pici szalicilt teszek rá,lezárom,és száraz dunsztba teszem. Télen nincs más gondom mint kis melegíthetős lábasba öntöm,és tetszés szerint,vagy tojást,vagy rizst-tarhonyát teszek bele.Ennél gyorsabb étel nem hiszem,hogy létezik!!!

házsártos
Bloemcake / házsártos cs, 2011-01-13 08:28

Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy az élelmiszeripar évente usqve 100 000 vegyszert vet be, a hatékonyabb gyártás érdekében, ami természetesen ellenőrizhetetlen, valamint, hogy a termőtalaj annyira ki van zsigerelve a nagyüzemi gazdálkodás folytán, hogy a növények szinte nulla ásványokat tartalmaznak, akkor igazán fontos, hogy tudjuk mit is eszünk, és tegyünk érte.

kata1986
kata1986 cs, 2010-07-15 10:02

Kedves Brigi!
Köszi a választ, lehet hogy megpróbálkozom akkor ezzel! És akkor így nem is kell fejjel lefelé fordítani, mint a lekvárt?
Üdv.:Kata

házsártos
Bloemcake / házsártos cs, 2011-01-13 08:37

Én úgy szoktal eltenni, hogy csakis elsőosztályú paprika-paradicsom, én is forró vízben lehántolom a paradicsomot, az edénybe egy mokkáskanálnyi zsírt teszek, és a feldarabolt paprikát-paradicsomot csak az első rottyanásig főzöm, nem teszek bele semmit, sem sót, sem szalicilt, viszont amikor telitöltöttem az üveget, rázárom a kupakot, és egy pillantás erejéig felfordítom az üveget, hallani, amikor visszafordítom, hogy cuppan egyet (vákum keletkezik), ami által légmentesen záródik a kupak, dunszt neki, majd be a spájzba, a polcra, és decemberben, vagy januárban zsíron dinsztelt hagymára ráöntve friss lecsó rittyentek a családnak. Frissen ropog a szájban. hmmm.

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi k, 2010-07-13 17:29

Kedves Kata!

Ahhoz, hogy a befőttek sokáig elálljanak, lassan kell őket kihűteni. Ez azért fontos, mert minél tovább őrizzük meg az üvegek magas hőmérsékletét, annál több - esetlegesen jelenlevő - mikroorganizmus pusztul el. Én már az előkészítés során előveszek vastag pokrócokat és párnákat; majd ezekkel a szorosan egymás mellé pakolt üvegeket alaposan bebugyolálom. Az üvegeket rakhatod papírdobozba vagy egyenesen a földre terített pokrócra. A lényeg, hogy jó alaposan be legyenek takarva. Ez a hűlési folyamat 2-3 napig is eltarthat. Mikor kihűltek, ki lehet rakni a polcra.
Írtad, hogy kezdő háziasszony vagy, de ezzel a recepttel tuti sikered lesz. Elronthatatlan :))
Minden jót kívánok! Sok örömöt a konyhában!!! Brigi :)

kata1986
kata1986 k, 2010-07-13 09:02

Szia Brigi!
Én kezdő háziasszony vagyok, nem tudom mi az a szárazdunsz?
Köszi: Kati

254