Te tudod, hogy néz ki 10 g szénhidrát?

A szénhidrátok grammjait elég macerás számolni, különösen, ha nem viszünk magunkkal mindenhova mérleget. Most segítünk nektek, hogy könnyebb legyen a dolgotok!

{ GALÉRIA =1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 }

A fenti galériában összeállítottunk nektek egy kis gyűjteményt néhány alapanyag 10 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségéről. (Az alapanyagokat a jobb alsó sarokban található mennyiségeknek megfelelően pontosan kimérve helyeztük el a 20 cm átmérőjű tányéron, az értékek a már megtisztított alapanyagokra vonatkoznak.)

A szénhidrátok a szervezetünk számára a legtöbb energiát szolgáltató tápanyagok. Legjellemzőbb szénhidrát-forrásaink a a gabonák, pl. a rizs, búza, zab, a gabonaalapú élelmiszerek, vagyis a kenyérfélék, péksütemények, tésztafélék, ezen kívül a zöldségek és a gyümölcsök, végül pedig természetesen az édességek illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek. A húsfélék és a tojás gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot.

A kiegyensúlyozott étrendben a napi energiaszükségletünk 50-55%-át szénhidrátokból biztosítjuk. Gyors matekkal ez egy normál, napi 2 000 kalóriás étrendben 244-268 g (50-55%) szénhidrátot jelent. Vannak azonban olyan étrendek, amelyekben a napi szénhidrátbevitelt figyelemmel kell kísérni - a legtipikusabb ilyen étrend a diabetes, azaz a cukorbetegség étrendje. De népszerű módszer - és egyéb paraméterek figyelembevétele mellett célravezető is - a testsúlycsökkentésre törekvők körében a szénhidrát számolása.

Hozzászólások

Gabcsi1984

Érdekes hogy pont egy cukorbeteg számára kell leginkább odafigyelni a bevitt szénhidrátokra és pont egy cukorkával kezdi a sort :)

Bodon Judit dietetikus

Kedves Gabcsi1984! A két cukorka az elrettent? példa...hogy látható legyen, ilyen magas cukortartalmú élelmiszerekb?l milyen kevés adja már a 10 g szénhidrátot...:) Nem véletlen, szándékos a "provokáció". :)

Gabcsi1984

Arra tökéletes! :) Kár hogy sokkal hamarabb kapnak be pár szem cukorkát nasinak mint elrágcsálni csicsókát vagy karalábét...:)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?