Szüretelj őszibarackot!

A sárgabarack mellett lassan őszi testvére is megérkezik, amit különösen imádunk! Nincs ezen mit fokozni, magában, a kertben ücsörögve esik a legjobban. 

Az őszibarack nálam az eperhez hasonlóan nagyon népszerű: nem restellem beismerni, ha beszabadulok egy kertbe, ahol barackfát találok, az első dolgom megdézsmálni azt, és jó 2-4 darabbal elégszem csak meg. Persze az isteni gyümölcslé ilyenkor már az ember könyökén is végigcsordul és ragad, de ha egyszer annyira nyári és jókedvre derítő! Eddig azt hittem, csak a júliusi napsütés miatt gondolok rá így, pedig a benne lévő niacin nevű vegyület okozza ezt az érzést, ami mindezek mellett nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre is.

Az őszibaracknak rengeteg fajtája létezik, júliustól szeptemberig érnek. Jellegzetes, szőrös héja miatt sokan idegenkednek tőle, pedig folyó víz alatt átdörzsölve simán eltávolíthatóak a pihék.

Mostanában érik a klasszikus, narancssárgás-pirosas típus, később, nyár végén, kora ősszel a zöld húsú parasztbarack. Magvaváló, különösen az igazán érett szemek, de ha mohóságból előbb szüreteltük, utóéréssel a napon szépen behozza a lemaradást 2-3 nap alatt.

C-, B-vitaminból sokat találhatunk benne és lekvár is főzhető belőle. Én is abban a hitben éltem mind ez idáig, hogy az őszibarack nem fagyasztható, de jobban belegondolva, a héjától megfosztva, pürésítve semmi akadálya nincs a jégre kerülésnek. Fogyókúrákban is remekül megállja a helyét, mert tíz dekájában mindössze 40 kalória található, zsír szinte semmi, szénhidrát is minimális.

A víztartalma legalább 90 százalékos az érett barackoknak, így szuper szomjoltónak tartják, bár szerintem ez nem igaz, mivel édes gyümölcsről van szó, nekem egy nagy pohár vizet is utána kell küldenem, ha barackoztam. Hűtőszekrényben tárolva 5-6 napig biztosan eláll, de arra figyeljünk, hogy túlságosan puha, nyomott példányokat ne tároljunk 24 óránál tovább, mert könnyen penészesedik.

Az Itt a szezon! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek