Szuperélelmiszer – a mindentudó méz

Csodaszernek tekintette pár évszázaddal ezelőtt a népgyógyászat, s ha a varázslat el is marad, nem vitatható, hogy a méz az emberiség egyik legfontosabb élelmiszere. Lássuk a legnépszerűbb fajtákat!

A méz ősidők óta az emberiség egyik legértékesebb tápláléka. Számos fajtája létezik, olyan is akad közöttük, mely csak hazánkban előállítható. Ilyen például a selyemkóróméz. Azt már tudjuk, hogy felső légúti megbetegedések esetén pár kanál méz csodákra képes, de itt az ideje közelebbről is megismerni a természet e csodás kincsét. Vigyázzunk, jobban tesszük, ha csak termelőktől vásárolunk mézet, mert rengeteg terméket hamisítanak! A méz gazdag vitaminokban (főleg B- és C-), ásványi anyagokban és legfőképpen enzimekben, ami antibiotikus tulajdonsággal ruházza fel a természet aranyát.

Nyerő páros: csoki és meggy >>

Itthon talán az akácméz a legnépszerűbb, nem kristályosodik, akár 1-2 évig is tiszta és átlátszó marad, remek alternatíva cukor helyett. Színe a zöldessárgától a majdnem teljesen átlátszóig terjed, italok, sütemények édesítésére bátran használható. Nem túl karakteres ízű, csillapítja a köhögést, a Magyarországon termelt fajtája hungarikumnak számít. A hársméz már jóval erőteljesebb ízű, határozott illatú, lázas állapotokban, mindenféle meghűlések esetén erős gyógyhatást fejt ki, teák hálás ízesítője. Főzéshez ne használjuk, mert bizonyos hőmérsékleten kesernyéssé válik az íze és élvezhetetlenné teszi az ételt. Bőrszépítő, -fertőtlenítő, -nyugtató hatása révén arcpakolások gyakori összetevője.

{ GALÉRIA = title:6%20ellen%C3%A1llhatatlan%20recept%20m%C3%A9zzel, 0,1,2,3,5,4 }

A vegyes virágmézek az olcsóbb kategóriát képviselik, teljesen „tiszta” változataik nem léteznek, mert ízüket, színüket nagyban befolyásolja, hogy a méhek mely virágokra szálltak, illetve a keveredést a feldolgozóüzem eljárásai is tovább erősítik. Ettől függetlenül élettani hatásai ugyanolyan kedvezőek, mint a fajtamézeknek, viszont jó pár száz forinttal kedvezőbben juthatunk hozzá egy-egy adag virágmézhez.

Francia falat: petrezselymes-lazacos quiche >>

A repceméz folyékony, sárgás színű és gyorsan kristályosodik, és önmagában nem éppen kellemes ízű, de más mézfajtákkal házasítva kiváló krémmézet készítenek belőle. Szintén krémmézzé alakítható a napraforgóméz, ami a mézeskalácskészítőknek hála, az egyik legkeresettebb fajtamézünk, aranysárgától egészen a világossárgáig terjedhetnek a színárnyalatai. Könnyen kristályosodik. A levendulaméz igazi különlegesség. Sokan nem is gondolnák, hogy itthon is készül, pedig isteni aromái miatt nagyon sokan szeretik. Tihanyban nagy mennyiségben állítják elő ezt a finomságot. Természetesen a méznek rengeteg további fajtája van, a fentiek a legismertebbek, melyeket talán még egyszerűbb beszerezni. Speciális kéréseink esetén érdeklődjünk bátran termelőnknél.

A császár morzsája >>

További mézes recepekért kattints ide >>

Gyors forróságok hűvös estékre >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Címlapról ajánljuk

Így hatnak a színek az érzelmeinkre és az egyéniségünkre

A színek képesek érzelmeket kiváltani és meghatározni a hangulatunkat. Bátran állíthatjuk, hogy egyéniségünk társalkotói. Színek. A divat alapelemei, születésünk napjától velünk vannak, és a pszichológusok szerint óriási hatással vannak a napi hangulatunkra. Mégis joggal kérdezzük: mi a kapcsolat a színek és az érzelmek között? A jól megválasztott színek növelik önbecsülésünket? Hogyan kombinálhatjuk őket az öltözködésben, hogy időtálló ruhatárat hozzunk létre?

Nosalty

További cikkek