Szobai növényeink nyári gondozása

Szobanövényeink többsége trópusi, szuptrópusi területekről származik, így azt hihetnénk, hogy a nyár kifejezetten megfelelő évszak a számukra. Vajon tényleg élvezik a nyarat?

A szobai levegő nemcsak fűtési idényben, hanem nyáron is igen száraz, az ablakon át betűző nap pedig perzselést okozhat az ablakpárkányon tartott növényeknél. Nyáron ezért kissé át kell szerveznünk a szobanövénytartást.

  • Ha megtehetjük, nyáron tartsuk a szabadban szobanövényeinket. Akkor hordjuk ki őket, ha a külső éjszakai hőmérséklet elérte a 18-20 fokot. Ha időszerű, ültessük át őket, távolítsuk el az elszáradt leveleket. Ilyenkor elvégezhetjük a rovarölőszeres permetezéseket, ami zárt térben tilos. A besűrűsödött a növényeket tőosztással ritkíthatjuk, szaporíthatjuk. Kúszó növényinkről hajtásdugványt vehetünk, amit vízben meggyökereztethetünk.
  • A szabadba vitt szobanövények számára is meg kell találni a megfelelő „nyaralóhelyet”. Olyan helyet válaszunk a számukra, ahol a reggeli és az esti gyenge napfény, vagy szűrt fény éri őket. A ház északi oldala vagy egy nagy lombos fa alja a legmegfelelőbb hely a számukra. A nagylombú növényeket szélvédett helyre tegyük. A szabadban tartott szobanövények előnye a lakásban maradt társaikkal szemben az, hogy éri őket a hajnali frissítő harmat és a langy záporesők. Ezek a megszabadítják a lombot a portól, kitisztítják a légzőnyílásokat.
  • Tartósan száraz, meleg időben azonban ezeket a szobanövényeket is gyakrabban kell öntözni. Az öntözésnél ügyeljünk arra, hogy ne öntsünk rájuk hideg csapi vagy kúti vizet. Hordóból öntözzünk, vagy több vödörbe vegyünk vizet, és hagyjuk felmelegedni a levegő hőmérsékletére. A forró, napközben akár 40 fokosra is felmelegedő virágföldre öntött 10-12 fokos víz ugyanis megperzseli a víz- és tápanyagfelvételért felelős hajszálgyökereket. Az öntözést a reggeli órákra időzítsük, hogy a talajfelszín és a lomb gyorsan fel tudjon száradni. Ezzel megakadályozhatjuk azt is, hogy kedvező körülmények alakuljanak ki a gombás betegségek számára. A hosszú nappalok, a több fény és a meleg idő a növekedésre is jó hatással van, ezért minden öntözésnél tápoldatozzuk is növényeinket. A virágaikkal díszítő fajok számára virágos növényekhez ajánlott tápoldatot, míg a levéldísznövények számára zöld növények tápoldatát adjuk. Ha táprudat használunk, vagy átültetéskor tartós hatású szilárd műtrágyát kevertünk a virágföldhöz, akkor nem szükséges tápoldatozni.
  • A szabadban tartott szobanövények edényét a fölforrósodástól úgy óvhatjuk meg, hogy a virágcserepet világos (fehér, sárga) színű, mázas agyag kaspóba helyezzük. Az agyag kaspó kevésbé borulékony, így a szél sem dönti fel olyan könnyen. Azt is megtehetjük, hogy a cserepet – a növény igényének megfelelő fekvésű helyen – leássuk a talajba, és a cserépfelszínt kéregmulccsal takarjuk.
  • Ha szobanövényeinket nyáron is a lakásban tartjuk, akkor az ablaktól távolabb helyezzük el, vagy könnyű függönnyel védjük őket a napközben betűző napsugarak ellen. A legjobb az, ha csoportosan rakjuk össze őket, kialakítunk velük egy zöld sarkot úgy, hogy a magasabb növényeket a háttérben, az alacsonyabbakat az előtérben, a csüngőket pedig virágállványon helyezzük el. Ily módon a növények párás mikroklímát alakítanak ki maguk és egymás körül, amitől jobban viselik a légszárazságot és a meleget.
  • Az öntözést a növény egyedi igényihez igazítsuk, és naponta ellenőrizzük a cserépföld nedvességi állapotát. A lakásban tartott növények kevesebbet párologtatnak, ezért nem kell napi rendszerességgel öntözni. A vízigényesebb fajokat, így a páfrányokat, vízipálmát, broméliákat azonban naponta kínáljuk meg vízzel. Óvakodjunk itt is a hideg csapvízzel való öntözéstől! Az öntözővízhez adjunk tápoldatot. A tápoldatot mindig hígítva használjuk. Az öntözést párásítással egészítsük ki. A párásító víz is szobahőmérsékletű legyen. A nagylevelű növényeket hetente tiszta vizes ronggyal törölgessük át. Portalanítás, felfrissítés céljából a kisebb növényeket a fürdőkádba (zuhanytálcába) helyezve, majd ott lecsöpögtetve lezuhanyoztathatjuk. A szobanövények számára is kedvező, ha rendszeresen szellőztetünk.

Nyaralni mentek? Ezekre mindenképpen figyelj oda!

Mielőtt nyaralni megyünk, és nincs kit megbíznunk szobanövényeink öntözésével (ebből a szempontból is célszerűbb, ha kint tartjuk őket), alaposan öntözzük be, és tápoldatozzuk meg őket. A nagyobb növényeket állítsuk néhány centis kavicsréteggel megtöltött lavórba, amit a kavicsréteg szintjéig vízzel (tápoldattal) töltünk fel. A kisebbeket állítsuk a fürdőkádban vagy a zuhanytálcában több rétegben elhelyezett, vízzel alaposan átitatott törölközőre. A helyiséget távollétünk alatt sötétítőfüggönnyel árnyékoljuk, hogy csökkentsük a növények párologtatását. Ily módon növényeink 8-10 napig károsodás nélkül elviselik távollétünket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!