Szereld fel magad!

Vajon kezdőként pontosan tudjuk, hogy mire is van szükségünk a konyhában? Hogy miből mennyi kell? Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni legújabb cikksorozatunkban!

Most rakod össze életed első saját konyháját? Akkor segítünk! Egy csokorba gyűjtöttük azokat a konyhai alapfelszereléseket, amelyek nap mint nap megkönnyíthetik életedet.
Én mostanság többször szembesültem barátaim konyhájában azzal, hogy a közös főzések alkalmával ez meg az hiányzott a készletükből. Aki nem főz gyakran, nincs meg a napi rutinja, és nem tudja, mi az, amire feltétlen szüksége van egy jól működő konyhához, sok mindenre nem is gondol, vagy épp nem a megfelelő darabot választja.
Költözéskor rendszerint a családi lábosokat és edényeket visszük magunkkal az új lakásba, amikhez aztán – ha felmértük a terepet – újakat vásárolunk, hogy kényelmes és funkcionális legyen a konyhánk. A készlet pedig folyamatosan bővül.
Persze tisztában vagyunk vele, hogy nagyjából mi az, amire okvetlenül szükségünk lehet, ide tartoznak többek között a lábasok, serpenyők, tepsik, kések és vágódeszkák. De ahogy egyre mélyebbre ássuk magunkat a témában, egyre több és több olyan használati tárgy jut majd az eszünkbe, ami megkönnyítheti a mindennapjainkat, ezért érdemes lesz beszerezni őket.
Ezentúl folyamatosan szeretnénk bemutatni nektek azokat az eszközöket, amikkel könnyebben eligazodtok a konyhában!

Edények és lábasok

Edényeket szinte bárhol beszerezhetünk, legyen az egy webshop, vasedény vagy akár a bolhapiac. Persze figyeljünk a minőségre, de attól, hogy valami régi, még nem biztos, hogy rossz. Sőt! Ha kedvünk támadna kimenni egy bolhapiacos beszerző körútra, és találunk olyan szép régi lábost, ami itt-ott kopott, de megtetszik nekünk, bátran vegyük meg! Arra azonban ügyeljünk, hogy azon a részen ne legyen hibás, ahol közvetlenül érintkezik az étellel, és mindenképp csak a megfelelő higiéniai tisztítás után használjuk!
Az első és legfontosabb edény, amire biztosan szükségünk lesz, a lábos. Számtalan méretű és bevonatú létezik belőle. Az összes edény közül ez az, ami a legtöbb funkciót ellátja, hiszen süthetünk, főzhetünk is benne. Jól jön, ha levest, tésztát, főzeléket vagy pörköltet főzünk.

Lábasok mérete

Lábasokból érdemes 3-4 különböző méretűt tartani otthon, természetesen attól függően, hogy hányan is élünk az adott lakásban.

A méretre különösen figyeljünk, hiszen ha egy túl nagy lábasban kezdünk el főzni, automatikusan tele akarjuk majd rakni az edényt étellel, így végül azzal szembesülhetünk, hogy egy hadseregnek elegendő étket készítettünk pici háztartásunkba.

Edényfal vastagsága

Főzni szinte akármilyen edényben lehet(ne), de célszerű megvizsgálni vásárlás előtt, hogy mennyire vékony vagy épp vastag az edény alja, és hogy milyen feladatra szánnánk. Ha egy edény fala és alja túl vékony, akkor sokkal több kevergetést igényel az étel, hiszen ebben hamarabb oda tud kapni például egy tejes vagy tejszínes étel.Egy vastagabb falú lábasra persze többet kell áldoznunk, de nagy valószínűséggel jobban ki tudjuk majd használni - főleg amíg rutintalanul működünk a konyhai feladatok terén.

Anyaga és súlya

Érdemes az edények súlyát is szem előtt tartanunk. Nyugodtan vegyük le a polcról és emelgessük meg, mielőtt a pénztárhoz szaladnánk vele. Vannak például olyan nehéz lábasok és serpenyők, melyek már önmagukban, az étel nélkül is nagyon nehezek, és lehet, hogy később éppen emiatt nem fogjuk őket szeretni. Csak nyűg lesz velük a mosogatás, vagy a szekrény polcáról való lekapás.
Emellett az edény anyagának is mindenképp járjunk utána, hiszen nem biztos, hogy az a lábas, ami jó a gáztűzhelyhez, az egy indukciós laphoz is illeszkedni fog. Választhatunk zománcozott, alumínium, kerámia, réz illetve teflonbevonatút is belőlük.

Edényfülek

Léteznek nyeles és dupla fülű lábasok is. Nagyon lábashoz mindenképp a dupla fogantyúsat válasszunk, hiszen ezzel könnyebb dolgunk van, ha épp leszeretnénk szűrni egy ételt, emellett könnyebb is megemelnünk két kézzel a nagyobb súlyt. Mártásos lábashoz azonban az nyeles lehet jobb választás, mert biztosan tarthatjuk egy kézben a gáz fölött, miközben kavargatjuk az ételt.
A fül anyaga készülhet az edény anyagából, speciális műanyagból, illetve bakelitből is. A saját anyagából készült előnye, hogy egyes típusokat a sütőbe is betehetünk így, a műanyagoké pedig, hogy jóval kevésbé melegednek át, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el az égési sérüléseket.

Alapcsomag

Egy két személyes háztartásba mindenképp szükségünk lesz 1, 2 és 5 literes lábosokra, amikhez mindenképp tartozzon egy fedő is. Az 1 literes tökéletes lesz mártások elkészítéséhez, a 2 literes főzelékekhez, tésztákhoz és rizshez dukál, míg az 5 literes a levesek elkészítéséhez lesz megfelelő választás.

Szűrő a lábashoz

Választhatunk olyan lábast, amihez már automatikusan tartozik egy szűrő, ami a zöldségek vagy tészta főzésénél, illetve annak szűrésénél könnyítheti meg a dolgunkat, de választhatunk hozzájuk külön is egy nagyobb szűrőt, amit aztán bármi másra is tudunk használni. Ez csupán preferencia és/vagy a rááldozni kívánt összeg kérdése.

Sorozatunk következő részében a serpenyőket vesszük górcső alá!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.