Szaloncukrokat teszteltünk

Azt mondják, szaloncukor nélkül nincs karácsony: sokan viszont éppen azért nem veszik, mert a kínálat silánnyá vált az elmúlt években. Szaloncukrokat teszteltünk!

A szaloncukorvásárlás minden évben kihívás elé állít mindannyiunkat: egyrészt évek óta nem kapni normálisat, ami pedig finom, az ordítóan drága. Feltérképeztünk néhány márkát, teszteltünk, kóstoltunk, fanyalogtunk, a konklúzió pedig sajnos igazolta a prekoncepciókat: nagyon nehéz igazán jó, finom, ár-érték arányban is megfelelő terméket kapni. Szaloncukorteszt “vakon”.

Kókuszos

Ezt a típust általában mindenki szereti, de az az íz, ami a tömény kókuszreszelék étcsokival mártva, na az az, aminek ma már se híre, se hamva sincsen a szaloncukor-kínálatban. A Sparban kapható, márkamegjelöléssel nem ellátott, kimérős szaloncukrot (999Ft/kg) nem étcsoki borítja, de talán ez lett volna a legkevesebb gond vele. A tesztelők a "fura, gumiszerű, bizarr belsejű" jelzőkkel illették, ezen kívül azt tapasztalták, hogy porhanyós hatást kelt fogyasztás közben. A teszt leggyengébb láncszemének minősült, ellentétben a Bonbonetti kókuszosával (3125 Ft/kg). A tesztalanyok megfogalmazása szerint “ebben legalább van kókusz”. Tehát önmagában is meglepő és elismerést érdemel, ha egy szaloncukor valóban tartalmaz valamennyit abból a töltelékből, amivel a csomagoláson hirdetik. Volt ebben rumos, de legalábbis alkoholos íz-utánérzet, és határozottan nem keltett rossz benyomást a vékony csokiréteg alatt megbújó kókusz. A Tesco (749 Ft/kg) és a CBA (799 Ft/kg) kimért szaloncukra gumis állagú, szilárd krémre emlékeztetett, amiben mindent uralt a túlcukrozott, aromával dúsított ízvilág.

Marcipános

A Milka marcipános szaloncukra egyértelmű győzelmet aratott a kóstolóknál, szinte csak pozitív jelzőket hagyva maga után . A “finom” volt az általános, egyszavas értékelési eredmény, viszont a kókuszcsoport után valódi felüdülést jelentett ez a termék. Ez egy kollekció része volt, amiben több íz is található (7491 Ft/kg). Itt még nem tudhattuk, mi következik: a Spar marcipánosa (999 Ft/kg) sajnos lelombozta az előzőleg felderült arcokat, valaki a “már a szeme sem áll jól” fél mondattal indította kóstolását, aztán arra jutottak, hogy ennek bizony se íze, se bűze, mintha valamilyen gumikockát harapdálnának eredménytelenül. A Stühmer marcipános falatkájától, amit egy szaloncukor-kollekcióban (5400 Ft/kg) lehet megvásárolni, szintén sokat vártunk, és az illata valóban reményteljes bizakodásra adott okot, de a harapás szertefoszlatta a romantikus ábrándokat - nem tudtuk elképzelni, hogy ezt fogjuk csipegetni karácsonykor, az ablakból hóesést bámulva. Kis unszolásra sikerült kihúzni a tesztelőkből az egyöntetű véleményt: avasnak ítélték a szaloncukrot, aminek olyan volt az állaga, mintha némi mandulahéj-őrlemény is maradt volna benne. A Tesco kimérőséből (749 Ft/kg) is vettünk mintát, marcipánszerű, kesernyés, gyógyszeres utóízt hagyva maga után.Az Aldi (400Ft/0,4 kg) csomagban kapható negyvendekás mixében is találtunk marcipánosat, ami viszont az erős mandulaaromától élvezhetetlenné vált.A Szamos terméke (4950 Ft/kg) itt külön kategóriát képvisel, fölösleges is lett volna összehasonlítani a többivel: messze a mezőny legjobbja, roppanós, kellemes étcsokiban csücsül az igazi marcipánréteg, pont úgy, ahogy szeretjük.

Zselés

Furcsa módon a tesztelők ezt a kategóriát várták a legjobban, a gyerekkori emlékek meghatározó ereje, hogy végre zselés szaloncukorhoz juthatnak, nagy várakozásokkal töltötte el őket. A Globetti terméke (1372 Ft/kg) volt az első, akadt, aki szerint “ez katasztrófa”, más szerint a “zselé egész jó”, viszont a csokiréteg kilétében nem tudtak megegyezni. Se nem bevonó, se nem étcsoki. A Bonbonettiét (2260 Ft/kg) kedvelték a tesztelők, itt volt meg leginkább a nosztalgiafaktor, “a régen minden jobb volt” életérzés. Finom csoki, ami alatt puha zseléréteg rejtőzik - ez nyerte a kategóriát. A Zemplén Csoki gyártmánya (1372 Ft/kg) volt a következő, itt a tesztelők már visszafogottabban nyilatkoztak érdemekről, furcsa ízű, szájpadlásra tapadós terméknek írták le, ami egyáltalán nem az, amit vártak. A CBA kimért terméke (799 Ft/kg) annak jó lehet, aki megszállott zselés szaloncukor rajongó, de a harmatvékony csokibevonó réteg itt sem tesz túl jót az ügy érdekében.

Külön kategóriák

Mivel mára rengeteg szaloncukor létezik követhetetlenül sok ízben, létrehoztunk egy külön kategóriát: a Konzum szaloncukor (2260 Ft/kg) leszerepelt a korábbiakhoz képest, erősen mesterséges aroma érezhető rajta, a Szerencsi szaloncukor meggyes-marcipánosa (3997 Ft/kg) a sportszeletet idézte, a Nosztalgia mogyorókrémes (4854 Ft/kg) a "nem rossz" kategóriába esik, csak a Milka kelhet versenyre vele. A Milka (és a Bonbonetti csokis-meggyesének (2721 Ft/kg) összehasonlítása után az előbbi nyert, ebben szépen elkülönült a csoki és a krém, míg az utóbbi valamilyen egybeálló, tömény masszával próbálkozott. Ami meglepetést okozott, az a Vadász (5261 Ft/kg) ! Emlékeztek még erre a rumos csokiszeletre? Na most, ugyanaz szaloncukorként is kapható, és finomabb, mint valaha! Vastag csoki közepesen édes krémmel - tényleg finom. A kimérve kapható tescos szaloncukrokból választottunk még egy diós ízre emlékeztetőt, aminek az állaga legalább nem volt rossz, bár az aromát itt is sikerült túladagolni. Ugyanezen kategória CBA-s kivitelezésében almás-fahéjas versenyzőt (799 Ft/kg) is indítottunk, de volt olyan, aki fel se ismerte az ízvilágot. Az Aldi negyvendekás válogatásában (40dkg/400 Ft) akadt epres ízűként hirdetett termék, ennek az íze sokáig megmaradt, de nyomokban sem emlékeztetett a piros gyümölcsre, valamilyen fura gumicukorra annál inkább. A Stühmer marcipánosa ugyan nem volt annyira kedvünkre való, ellentétben a többi ízzel, a nugátos, a karácsonyi fűszeres, a tojáslikőrös finomak voltak, bár ez utóbbiban, illetve a Baileys-esben az eredeti alkohol ízét nem fedeztük föl, viszont még így is jóízűen elnyammogtuk őket.

Konklúzió

A Milka, a Szamos és a Stühmer termékei kimagaslottak, ezeket ítélték a legtöbben finomnak és fogyaszthatónak. Abban viszont minden versenyző megegyezett, hogy sajnos rengeteg mesterséges adalékanyagot és hozzáadott cukrot tartalmaztak. A csomagolásról annyit, hogy a Stühmer, a Szerencsi és a Szamos készítettek papírcsomagolást a szaloncukrokhoz, amit mi sokkal jobban szeretünk, mutatósabb, jobb ránézni.

Pénteken olvashatod cikkünket, melyben a NoSalty saját készítésű szaloncukrát is megmutatjuk!

A teszt a NoSalty szerkesztőségének szubjektív véleményét tükrözi, a cikk mögött nem áll egyik forgalmazó vagy gyártó piaci érdeke sem.

Címlapról ajánljuk

További cikkek