Sváby András: ,,Nem vagyok elég jó a konyhában ahhoz, hogy egy főzőműsort megtöltsek" - EgySztárÉtel

EgySztárÉtel videósorozatunk legújabb epizódjában a Napló koronázatlan királya, Sváby András készít halászlevet, nem is akárhogyan!

EgySztárÉtel videósorozatunkban ismert embereket kérünk meg, hogy brillírozzanak kicsit a konyhánkban. Eddig Dukai Regina és Wossala Rozina ragadott fakanalat, most pedig a tévés nagyágyú, Sváby András készíti el nektek családi recept alapján a hamisítatlan Sváby-féle halászlevet.

A Sváby-féle halászlé receptjétitttalálod.

Miért pont a halászlevet választottad?

Szerintem az emberek azt hiszik, hogy nagyon macerás dolog a halászlé, pedig ez nem feltétlen igaz...és amúgy is sokkal több halat kéne ennünk! Én, ha egy étteremben kiszúrom, hogy van halászlé az étlapon, akkor biztos, hogy kipróbálom...általában viszont sajnos csalódom. Nagyon kevés helyen csinálják jól, de vannak standard helyeim, ahova szeretek járni.

Na, és hol csinálják a legjobb halászlevet?

Nevetni fogsz...én ugye éltem Kínában, és ott ettem egy olyan halászlevet, ami pontyszájból készült. Csak a szájból. Tudod, milyen finom volt? Gondold el, ezer pontynak leszedték a száját, és abból főzték. Ez egy olyan étterem volt amúgy, ahol a régi kínai császárok ételeit gondolták újra. Őrület!

A halászlétől elkanyarodva...mi volt eddig a legnagyobb kajaélményed?

Ez meg Japánhoz köthető, szerintem ugyanis a világon a legjobban a japánok tudnak főzni. Buta általánosítás, hogy csak sushit meg nyers halat esznek. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a magyarok csak pörköltet. Esküszöm, arrafelé még a rántott húst is jobban készítik, mint Európában. Nagyon magas a főzési kultúrájuk, és irtó letisztult a konyhájuk.

Mi volt az első étel, amit el tudtál készíteni?

Életemben először 22-23 éves koromban, egy karácsonykor főztem, mikor megszületett az első fiam, és kivételesen nem mi mentünk a szüleimhez, hanem ők jöttek hozzánk. Na akkor jobb híján a Nők Lapjából néztem ki valami vörösboroskacsamell-receptet, és onnantól kezdett el ez az egész érdekelni.

Sváby András féle halászlé

Egyből sikeres voltál a konyhában?

Aha. Szerintem a legtöbb ember az örömérzés miatt főz. Nekem emiatt a főzés kicsit hasonlít a tévézéshez. Instant sikerélményt ad, ha jó, akkor megdicsérik.

Ha már TV...soha nem akartál főzőműsort csinálni?

Nem, nem gondolom azt, hogy elég jó vagyok a konyhában ahhoz, hogy egy főzőműsort megtöltsek, de például szívesen dolgoznék valamelyik főzőistennel. A britek a kedvenceim: Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Heston Blumenthal. Utóbbinak egyszerűen látom az őrületet a szemében, tök szívesen főznék vele, és közben persze interjút is készítenék.

Van olyan étel, aminek az elkészítésétől az Úr mentsen meg?

Én bárminek neki merek ugrani! Az egyetlen mellényúlásom egy egyben sütött steak volt, amit elégettem. Soha ne süss kemencében steaket, orbitális baromság.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek