A struccpolitikus takarítás hátulütői

A rendetlenség egyik legnagyobb előnye, hogy olykor-olykor simán a szőnyeg alá lehet söpörni a kupit - szó szerint.

Nem szépítek - mi, struccpolitikusok ezért választunk homokszínű, anyagában mintás szőnyeget, és nem sötét színű ágyneműt vagy bútort, mert ezeken minden szösz és folt látszik. És igen, néhanapján egy jól tüdőzött fújással intézzük el a portörlést.

Vannak azonban olyan hanyagságból elkövetett takarítási hibák, melyekről jobb tudni, és nem mindig a könnyebbik – és rosszabbik - végén megfogni a dolgokat. Ezek jönnek most.

Fürdőszivacs? Bacitelep!

Személy szerint mindig viszolyogtam a hab/fürdőszivacsoktól, főleg, ha többtagú a család. És úgy tűnik, van benne igazság: a nedves-nyirkos szivacs állítólag valóban tökéletes táptalaja a baciknak, gombáknak, úgyhogy alapos kinyomkodás és állítólagos kiszárítás ide vagy oda, max. 2-4 hétig használj egyet!

A mosogatóm a mosogatástól is tiszta lesz?

Nem, nem lesz tiszta. Attól, hogy 10 percig folyó- vagy állóvízben mosogatod az edényeidet, maga a mosogató nem lesz tiszta. Nem beszélve arról, amikor olyan edényt vagy vágódeszkát, kést is mosogatunk, amivel nyers húst vágtunk – ilyenkor a kórokozók szétszóródnak a fémfelületen és rátapadnak. A mosogatás nem egyenlő a mosogató fertőtlenítésével!

Ezt olvasd el!

Ilyen tiszta még sosem volt a mosogatód!

Porszívó - többször ürítsd!

A porszívó kapacitása is véges, és legtöbbször gőzünk nincs, hogy mennyire gyorsan meg tud telni az a zsák. Nem tesz jót a gépnek, főleg a szívóerejének, ha csak akkor ürítjük, mikor már totál tele van – igyekezzünk sűrűbben tisztítani, valamint ne felejtsük el a szűrőket, fejeket is letakarítani.

Cipőt hagyd az ajtó előtt!

Néha indulás előtt még visszaosonsz cipőben a hálóba, mert otthagytál valamit? Hiba. Ennyi idő sajnos pont elég, hogy végighordd az utcai koszt a lakáson. Használj lábtörlőt (és tényleg használd, ne csak átlépj rajta, mikor hazajössz), és hagyd mindig az előszobában a cipődet. Bónusz: jóval kevesebbet kell majd takarítanod!

Kímélő mosószert a finom ruhákhoz

Ne sokkold a selyem, gyapjú vagy egyéb finom anyagú cuccaidat mosóporral vagy sima mosáshoz használatos mosószerrel, mert nem feltétlen reklámfogás a kímélő mosószer létezése - ezek az textilek valóban inkább kézi mosást és gyengédebb kemikáliát igényelnek. Vagy valamilyen alternatív módszert, például mosódiót.

Olvastad már?

Próbáld ki a mosódiót!

Cserélj lepedőt kéthetente!

Nem nagyon lehet ezt szebben mondani: ha nő vagy, ha férfi, alvás közben izzadsz. Ez tény. A bőrödről hámsejtek és izzadság, zsír kerül a szövetre, amin alszol, és ez főleg a lepedő. Hogy ne adjunk táptalajt az atkáknak, melyek a nedvességet szeretik az ágyban, szellőztessünk sűrűn, ne ágyazzunk be rögtön felkelés után, és cseréljük a lepedőt kb. kéthetente!

Ecet - nem mindig jó!

Az ecet olcsó, természetes és kiváló tisztítószer, jó a vízkőre is, és melegen ajánljuk mi is. DE. Nem jó mindenre, például tönkreteszi a kő- és gránitfelületeket, a kőpadlót, a parkettát, nem hozza fel a fehérjetartalmú foltokat (pl. tojást, jégkrémet, stb), a vért, a fűfoltot, a tintát sem tisztítja, és tönkreteheti például a vasalót is.

Olvastad már?

Vegyszermentes pénztárcabarát háztartás

Sötéten nem látszik - de attól még ott van

Ez szerintem egy csodálatos trükk – ne nagyon válassz sötét színű bútort, szőnyeget, lepedőt, ágyneműt, takarót, mert a szöszök, morzsák, hajszálak (!!) sokkal jobban látszanak rajtuk. Hófehér szintén nem ajánlott. A fa és a bézsszínek, a vegyes szálas szőnyegek, anyagok a legpraktikusabbak, bár becsapósak - hiába nem látszik rajtuk a kosz, ettél még ugyanannyira igénylik a takarítást. Az ”amit nem látok, az nincs is” elvet tehát alkalmazhatod, csak az a baj vele, hogy nem igaz.

(via elledecor)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!