A struccpolitikus takarítás hátulütői

A rendetlenség egyik legnagyobb előnye, hogy olykor-olykor simán a szőnyeg alá lehet söpörni a kupit - szó szerint.

Nem szépítek - mi, struccpolitikusok ezért választunk homokszínű, anyagában mintás szőnyeget, és nem sötét színű ágyneműt vagy bútort, mert ezeken minden szösz és folt látszik. És igen, néhanapján egy jól tüdőzött fújással intézzük el a portörlést.

Vannak azonban olyan hanyagságból elkövetett takarítási hibák, melyekről jobb tudni, és nem mindig a könnyebbik – és rosszabbik - végén megfogni a dolgokat. Ezek jönnek most.

Fürdőszivacs? Bacitelep!

Személy szerint mindig viszolyogtam a hab/fürdőszivacsoktól, főleg, ha többtagú a család. És úgy tűnik, van benne igazság: a nedves-nyirkos szivacs állítólag valóban tökéletes táptalaja a baciknak, gombáknak, úgyhogy alapos kinyomkodás és állítólagos kiszárítás ide vagy oda, max. 2-4 hétig használj egyet!

A mosogatóm a mosogatástól is tiszta lesz?

Nem, nem lesz tiszta. Attól, hogy 10 percig folyó- vagy állóvízben mosogatod az edényeidet, maga a mosogató nem lesz tiszta. Nem beszélve arról, amikor olyan edényt vagy vágódeszkát, kést is mosogatunk, amivel nyers húst vágtunk – ilyenkor a kórokozók szétszóródnak a fémfelületen és rátapadnak. A mosogatás nem egyenlő a mosogató fertőtlenítésével!

Ezt olvasd el!

Ilyen tiszta még sosem volt a mosogatód!

Porszívó - többször ürítsd!

A porszívó kapacitása is véges, és legtöbbször gőzünk nincs, hogy mennyire gyorsan meg tud telni az a zsák. Nem tesz jót a gépnek, főleg a szívóerejének, ha csak akkor ürítjük, mikor már totál tele van – igyekezzünk sűrűbben tisztítani, valamint ne felejtsük el a szűrőket, fejeket is letakarítani.

Cipőt hagyd az ajtó előtt!

Néha indulás előtt még visszaosonsz cipőben a hálóba, mert otthagytál valamit? Hiba. Ennyi idő sajnos pont elég, hogy végighordd az utcai koszt a lakáson. Használj lábtörlőt (és tényleg használd, ne csak átlépj rajta, mikor hazajössz), és hagyd mindig az előszobában a cipődet. Bónusz: jóval kevesebbet kell majd takarítanod!

Kímélő mosószert a finom ruhákhoz

Ne sokkold a selyem, gyapjú vagy egyéb finom anyagú cuccaidat mosóporral vagy sima mosáshoz használatos mosószerrel, mert nem feltétlen reklámfogás a kímélő mosószer létezése - ezek az textilek valóban inkább kézi mosást és gyengédebb kemikáliát igényelnek. Vagy valamilyen alternatív módszert, például mosódiót.

Olvastad már?

Próbáld ki a mosódiót!

Cserélj lepedőt kéthetente!

Nem nagyon lehet ezt szebben mondani: ha nő vagy, ha férfi, alvás közben izzadsz. Ez tény. A bőrödről hámsejtek és izzadság, zsír kerül a szövetre, amin alszol, és ez főleg a lepedő. Hogy ne adjunk táptalajt az atkáknak, melyek a nedvességet szeretik az ágyban, szellőztessünk sűrűn, ne ágyazzunk be rögtön felkelés után, és cseréljük a lepedőt kb. kéthetente!

Ecet - nem mindig jó!

Az ecet olcsó, természetes és kiváló tisztítószer, jó a vízkőre is, és melegen ajánljuk mi is. DE. Nem jó mindenre, például tönkreteszi a kő- és gránitfelületeket, a kőpadlót, a parkettát, nem hozza fel a fehérjetartalmú foltokat (pl. tojást, jégkrémet, stb), a vért, a fűfoltot, a tintát sem tisztítja, és tönkreteheti például a vasalót is.

Olvastad már?

Vegyszermentes pénztárcabarát háztartás

Sötéten nem látszik - de attól még ott van

Ez szerintem egy csodálatos trükk – ne nagyon válassz sötét színű bútort, szőnyeget, lepedőt, ágyneműt, takarót, mert a szöszök, morzsák, hajszálak (!!) sokkal jobban látszanak rajtuk. Hófehér szintén nem ajánlott. A fa és a bézsszínek, a vegyes szálas szőnyegek, anyagok a legpraktikusabbak, bár becsapósak - hiába nem látszik rajtuk a kosz, ettél még ugyanannyira igénylik a takarítást. Az ”amit nem látok, az nincs is” elvet tehát alkalmazhatod, csak az a baj vele, hogy nem igaz.

(via elledecor)

Címlapról ajánljuk

További cikkek