Spóroljunk együtt Jamie-vel

Egyik hétvégén kapcsolgatás közben futottam bele Jamie műsorába a Tv-ben, és sikerült ott is ragadnom. Remek receptek, hasznos tippek és persze az utánozhatatlan, laza srác.

1999 óta 17 szakácskönyvet írt, vagy két tucat műsora futott és fut még a mai napig is, számtalan éttermet nyitott, saját márkás termékei lesnek ránk a polcokon, neve pedig akár még a vágódeszkánkon is ott viríthat - a pucér szakács az évek során multimilliomos sztárséffé vált. Azt hiszem, manapság már csak azok nem ismerik Jamie Oliver nevét, akik barlangban töltötték az elmúlt pár évet. Jamie jött, látott és győzött - ezt már rég tudjuk, írtunk is róla. Magára a Jamie-jelenségre most nem szeretnék bővebben kitérni, tapasztalataim szerint egyébként is eléggé megosztó személyiség lett az elmúlt időben. Van aki még mindig imádja, és van, akinek már a fülén folyik ki - de ez már csak így van, ha világhírű az ember.

Legújabb műsora, könyve és egyben programja, a Save with Jamie - nálunk a műsor Jamie takarékos kajái címen fut -, leginkább arra próbál rávenni minket, hogy vásároljunk ésszel, főzzünk okosan, pazaroljunk kevesebbet, és persze, bár ez már nem fért rá a borítóra, együnk jókat és mindezt egészségesen. A műsorban a már megszokott gyors, egyszerű és mégis lenyűgöző receptek mellett tippeket kaphatunk ezek mindennapi kivitelezésére is. Hogyan használjuk fel a maradékokat, hogyan tartsuk frissen az alapanyagokat, és még sorolhatnánk. Minden egyes műsorban találkozhatunk egy "pazarló" háziasszonnyal is, akit Jamie igyekszik megregulázni. Megmutatja neki, hogyan főzhet, tárolhat okosabban és legfőképpen, hogy hogyan kerülheti el a felesleges pazarlást.

Vega korma hamis karfiol piláffal recept

Az én kedvenc részem a műsorban azonban az, amikor alternatívát nyújt a házhoz rendelt, olykor igen borsos árú ételekre. Az egyik ilyen alkalommal készítette ezt a vega kormát hamis karfiol piláffal. Talán már mindenki tudja rólunk, hogy imádjuk az indiai kaját, rendeljük is, készítjük is rendszeresen. Ebben a receptben viszont nem a főszereplő, hanem a köret volt az igazán érdekes. Egyszerűen nem hittem el, hogy a ledarált, felforrósított karfiol valóban pótolni tudja a rizst, ezért persze azonnal ki kellett próbálnom. Számomra is meglepő módon isteni volt.

Egy kicsit trükköztem is, mert amikor feltálaltam a végeredményt, nem árultam el semmit a titokzatos körettel kapcsolatban. Nem rizs, nem kuszkusz, nem bulgur. Akkor mi lehet ez? Végül, amikor már az utolsó falat is eltűnt, és kiderült, hogy miből is készült a köret, biztosítottak, hogy máskor is nyugodtan bevethetem. Egyébként azoknak, akik olyan rizsfanatikusok mint én, nagyon jól jöhet, különösen diéta idején. Persze azért a gombás csirkéhez inkább válasszunk valami mást.

Végül az anyagiakat tekintve is jól jártunk, mivel egy tál igen kiadósnak bizonyuló étel körülbelül 800 Ft-ból jött ki. (Amennyiben a koriandert nem elképesztően borsos áron szerezzük be, akkor még olcsóbb is lehet.) Ugyanez a fogás naan kenyérrel párosítva 1590 Ft-ba került volna, ha megrendeljük. Nem rossz, igaz? Összefoglalva: Jamie még mindig tanít, és még mindig van mit tanulni tőle. Bármilyen véleménnyel legyünk is róla, amíg ez így van, addig igenis van helye a képernyőn, a polcunkon, és legfőképpen a konyhánkban.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek