Bisztróforradalom! Sorra jelennek meg a bisztró jelzővel ellátott vendéglátóhelyek. Létjogosultsága van ugyan, de egyben trendi is ma bisztrózni. Az egyik legújabb helyen, az ÉS-ben jártunk.
Bécs ÉS Budapest
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Nm/Us/Xkr7ZEr8Ull5VH1zCUpXHVQLRaUvROhKkbILlIzt.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ce7b48fe77a4251b85c2cb057069d3ec)
A marketing szöveg szerint egy fesztelen hangulatú vendéglőről van szó, ahol a formális éttermi étkezési szokásoktól eltérően, ha kedvünk úgy tartja, falatozgathatunk sörözés, borozás ÉS beszélgetés közben. Különös ismertetőjele, hogy egy neves szálloda aljában, a belvárosban található. Az árak ugyan nincsenek elszállva, mégis alkalmazkodik a környezethez.
Bisztrózni menő. Új kultúra és réteg van kialakulóban azoknak a fiataloknak köszönhetően, akik nem a késdobálós kocsmákban kívánnak szocializálódni, hanem a jó minőségű borok és kézműves sörök társaságát keresik, ami mellé igényes korcsolyát is kapnak. Őket célozza meg az ÉS bisztró, amit jól is csinál.
Bárpult az ÉS bisztróban
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/bF/r8/4Ny2Ovq0aePb32g8IDHwOCUtMNFhpJYEj7Tf5oYT.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=bf6cc812594c5d43f5e8c95bf5d97c3e)
Tudtuk ugyan, hogy hol kell keresni a helyet, ennek ellenére nem könnyű megtalálni. Ha nem célirányosan és határozott szándékkal indultunk volna el, akkor nem biztos, hogy feltűnik, hogy itt egy high class bisztró lapul. A környezetnek köszönhetően elsőre azt gondolnánk, hogy a szállodához tartozó éttermet látjuk, ugyanakkor ez egy különálló vendéglátóegység. Az igényes és átgondolt belső mellett terasz is várja a vendégeket. Igaz, ez utóbbi kissé jellegtelen a bent látottakhoz képest, persze a mértani pontossággal kivitelezett terítés itt is árulkodik róla, hogy minőségi helyen járunk.
Ne lepődjünk meg rajta, ha a pincérek először idegen nyelven szólnak hozzánk, hiszen a környéken az egy négyzetméterre jutó turisták száma kiemelkedően magas. Az étlap rövid, de változatos. Ezen sincs mit csodálkozni, hiszen bisztróban vagyunk. Ami viszont meghökkentő volt, az a hatalmas méretű itallap. No, nem végtelen számú oldalból álló könyvre kell gondolni, hanem formátumát tekintve volt óriási.
ÉS-itallap
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/cn/cp/vxbhNOIXydVsr30LLc9f8E4hr8qF6oqLmHfTTjbX.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=4a2318614d50a204a9da8f41e5867770)
Ételt választani a rövid lista ellenére sem könnyű, hiszen szimpatikusabbnál szimpatikusabb fogásokkal találkozunk, mint a tokajis sertéskolbász, a pirított borjúpofa „Eszterházy” módon vagy a mangalicakaraj. Némi tanakodás után a kacsa-terrine kovászolt zöldségekkel, a „szalontüdő” marhanyelvből, zsemlegombóccal és a klasszikus cheese burger volt nálunk a befutó.
Kacsa-terrine kovászolt zöldségekkel
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/U1/JS/KGJk5S60XqH25eUckmqByP3OLfPmAZDuZ0OX3Ck1.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9ebc8c959260499624f1449355127007)
A kacsa-terrine előétel hozta a tőle elvárt szintet. Kellemes ízvilág, felismerhető húsdarabok, némi kacsazúza és gesztenye. Mindez édeskés bajor mustár és savanyúság kíséretében. Átgondolt, kitalált, finom. Ügyeltek az ízharmóniára, hiszen a visszafogott fűszerezésű terrine jól kiegészült a mustár karakteresebb, édes ízével és a kovászolt zöldségek savanykás aromájával. Ez utóbbiból, ha egy kicsit többet tesznek a palatányérra, akkor nem panaszkodtunk volna. Itt említeném meg a helyben készült, cserépben sült kenyeret, ami nemcsak ötletesen volt tálalva, hanem friss és ízletes volt. Nagy piros pont érte.
Házi, friss kenyér, cserépben sütve
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/8J/us/f3GbmBF3DA6k1zInx87djVlYoZgwTfoVdNK4trme.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=412d5d0bc8a74df70b09ba742d1c677f)
Bisztró révén meg kellett kóstolunk a műfaj alapkövét, a hamburgert. Az étlapon klasszikust ígértek, azt kaptuk. Félig átsült húspogácsa, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A zsemle nem volt se nem túl száraz, se nem túl puha. Nem bántak szűkmarkúan a sajttal sem, de a kompozíció kevés hagymát még elviselt volna. Sült krumpli és coleslaw saláta járt hozzá. A burgonyáról első körben, frissen, azt hittük, valóban házi sütésről és nem mélyfagyasztott verzióról van szó. Később viszont, amikor már kihűlt, akkor érezhető volt a belül kásás állag, ami az előre csomagolt és mélyfagyasztott krumpli ismertetőjele. Ennek ellenére jó minőségű és ízletes volt, persze tudjuk, hogy nem véletlenül használnak a legtöbb vendéglátóhelyen fagyasztott burgonyát, mégis, egy ilyen kaliberű bisztró megengedhetné magának, hogy friss burgonyával dolgozzon. A coleslaw viszont isteni volt! Nem mindenki rajong érte, de ez meglepően krémes volt (mi tejszínre tippelünk). Újabb piros pont.
Klasszikus cheese burger
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Jf/jG/L7NOjy8X5g2qroIunkHSOrztf3NNFbi6TfYcq9Jr.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=0c2c7b6b4584465a2ce4d16ceb0c0f42)
A sort a szalontüdő ihletésű marhanyelv zárta. Igen, elég bizarrul hangzik, de ez is egy új trend a gasztronómiában. Belsőség, nyelv, pofa és hasonló, régi-új fogásokkal találkozhatunk az étlapokon. A hamis szalontüdő – amely a már említett marhanyelvből készült – meglepően finom volt. Savanykás, jellegzetes ízek és szerencsére a nyelvet is aprítva szervírozták. Ennek köszönhetően, aki nem tudja, mit eszik, valószínűleg nem is mondaná meg. Ugyanakkor a marhanyelv rágóssága így sem tűnt el, ennek ellenére ízletes csemege. Zsemlegombóc körettel érkezett, viszont ebben az esetben inkább a tálalás szépségére koncentráltak, mintsem az adag praktikusságára. A tányér közepén egyetlen árva gombóc figyelt csak a szalonnyelv tengerében. Aránytalanul kevés volt, hamar el is fogyott, kértünk volna még. Fekete pont.
„Szalontüdő” marhanyelvből, zsemlegombóccal
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/4U/y1/4EuJSjy2fb5chDis672EwCxrSm6fPFWa2kg3zxWa.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=8858671cd7f4a8b9e3f13908ab88047c)
Italok terén az ugyancsak klasszikus limonádét és sört kértünk. A limonádénak nem sok köze volt a nevéhez, hiszen inkább narancs- és citromlé volt. Ezzel alapvetően nincs is baj, csak mi nem ezt kértük. A Keserű Méz, egy magyar kézműves sör, már biztos választás volt. Szimpatikus, hogy egyre több helyen jelennek meg a közműves sörök, amely a csapolt változatok után igazi felüdülés. Tehát nemcsak jó borokat, hanem jó sört is ihatunk itt.
Keserű Méz és limonádé
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/e3/Xw/A5l8sqIDlO7CSToNl0QCkEQ9nSgR73hcsfQro7NH.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ef18bfeaf50b1c32987cbfba357c41ab)
A kiszolgálás és szervírozás is első osztályú volt, ebben a szállodához igazodtak. Szép, igényes teríték, egyedi, logózott szalvéta, mutatós evőeszközök. Egy magasan pozicionált bisztró minden kelléke. A pincérekre még ráférne egy kis tréning az ételeket illetően, hiszen arra a kérdésre, hogy a terrine-ben pontosan milyen hús van, és hogy a krumpli mélyfagyasztott-e, csak kérdezősködés után tudtak felelni.
A minőséget, mint tudjuk, meg kell fizetni. Ez az ÉS bisztró esetében sincsen másképpen. A megcélzott közönség azonban nem lesz rest a zsebébe nyúlni, hiszen azt kapja, amire számított. Minőségi ételeket, minőségi kiszolgálással, minőségi környezetben ÉS feszengés nélkül.