Rájöttek, hogy lehet tehéntej nélkül valódi sajtot létrehozni

Megdöbbentő, de úgy tűnik, mostantól a 100%-ban tejmentes sajtok is lehetnek tökéletesen sajtízűek: izraeli kutatók növényi kazeint fedeztek fel.

Ha kóstoltál már nem tejből készült, sajtpótló termékeket, vegán sajtokat, akkor vélhetően rájöttél, hogy minden igyekezet és jóindulat ellenére is hagynak kivetnivalót maguk után, főként ízben (és árban). Hogy miért?

Rájöttek, hogy lehet tehéntej nélkül valódi sajtot létrehozni

Mert nem tartalmazzák a tejtermékek kulcsfontosságú fehérjéit, az úgynevezett kazeineket, amelyek nélkül nem igazán reprodukálható az autentikus sajtélmény - írja a 24.hu.

A NewMoo nevezetű izraeli start-up tudósai viszont úgy tűnik, megtalálták a megoldást:

Azt állítják, hogy a tehenek helyett a növényekből kinyert, nem állati eredetű kazein kifejlesztésével szinte bármilyen tejtermék előállítható.

Rájöttek, hogy kazeinfehérjéket olyan növényi magvakból is ki lehet nyerni, amelyek hagyományos szántóföldi gazdálkodással is termeszthetők. Három év után olyan állatmentes folyékony fehérjéket mutattak be, amelyek tápértékre, összetételre és funkcióra tökéletesen megfelelnek a tejfehérjéknek.

Az így előállított, sokkal költséghatékonyabb, fenntarthatóbb növényi sajt úgy nyúlna és olvadna, emellett olyan ízélményt is biztosítana, mint állati eredetű társa, helyettesítve a teheneket, a tejüzemeket és a drága berendezéseket.

Forrásunk volt.


További friss és érdekes hírek:

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...