Rájöttek, hogy lehet tehéntej nélkül valódi sajtot létrehozni

Megdöbbentő, de úgy tűnik, mostantól a 100%-ban tejmentes sajtok is lehetnek tökéletesen sajtízűek: izraeli kutatók növényi kazeint fedeztek fel.

Ha kóstoltál már nem tejből készült, sajtpótló termékeket, vegán sajtokat, akkor vélhetően rájöttél, hogy minden igyekezet és jóindulat ellenére is hagynak kivetnivalót maguk után, főként ízben (és árban). Hogy miért?

Rájöttek, hogy lehet tehéntej nélkül valódi sajtot létrehozni

Mert nem tartalmazzák a tejtermékek kulcsfontosságú fehérjéit, az úgynevezett kazeineket, amelyek nélkül nem igazán reprodukálható az autentikus sajtélmény - írja a 24.hu.

A NewMoo nevezetű izraeli start-up tudósai viszont úgy tűnik, megtalálták a megoldást:

Azt állítják, hogy a tehenek helyett a növényekből kinyert, nem állati eredetű kazein kifejlesztésével szinte bármilyen tejtermék előállítható.

Rájöttek, hogy kazeinfehérjéket olyan növényi magvakból is ki lehet nyerni, amelyek hagyományos szántóföldi gazdálkodással is termeszthetők. Három év után olyan állatmentes folyékony fehérjéket mutattak be, amelyek tápértékre, összetételre és funkcióra tökéletesen megfelelnek a tejfehérjéknek.

Az így előállított, sokkal költséghatékonyabb, fenntarthatóbb növényi sajt úgy nyúlna és olvadna, emellett olyan ízélményt is biztosítana, mint állati eredetű társa, helyettesítve a teheneket, a tejüzemeket és a drága berendezéseket.

Forrásunk volt.


További friss és érdekes hírek:

Címlapról ajánljuk

Borzongató musical a nyári hőségben: Rebecca a Szegedi Szabadtérin

Újabb nagyszabású, magával ragadó zenés előadást mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok. Sylvester Lévay és Michael Kunze Rebeccája A Manderley-ház asszonyát, Daphne du Maurier bestsellerét álmodja musicalszínpadra. Béres Attila bemutatója azonban nemcsak a világhírű regény – vagy éppen a Hitchcock nevéhez fűződő filmfeldolgozás – rajongóinak tartogat izgalmas pillanatokat!

Hirdetés