Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajnos igaz: a férfiak 6 évvel rövidebb ideig élnek

A férfiak több mint hat évvel kevesebbet élnek Magyarországon, mint a nők. Mit tehetünk a férfiak egészségéért?

Közismert tény, hogy sajnos a nők tovább élnek, mint a férfiak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagos várható élettartam férfiak esetében 72 év, ez több mint hat évvel kevesebb, mint a nőké. Ez a nagyvilágban sincs másként, a Harvard Egyetem Orvoskarának közleménye szerint az Egyesült Államokban 5 év a különbség a nők javára, világviszonylatban pedig 7. A 65 év felettiek 57%-a nő az USA-ban, az öregotthonokban jellemző a férfi túlerő.

Miben mások a férfiak? És mik az ebből következő a rizikófaktorok?

1. Nagyobb kockázatot vállalnak

A férfiak, merészebbek, rosszabb esetben felelőtlenebbek. Mindezért az agy ítélőképességért felelős részének (homloklebeny) fiúknál tapasztalt lassabb fejlődése felelhet. Ennek tudható be az is, hogy a férfiak gyakrabban kerékpároznak vagy vezetnek ittasan.

2. Több férfi dolgozik veszélyes munkakörben

A férfias foglakozások egy része kifejezetten veszélyes, gondoljunk csak a katonákra, tűzoltókra vagy az építőmunkásokra. Igaz, hogy akad köztük néhány nő, de a többségük azért férfi.

Olvastad már?

A hosszú élet 12 titka

3. Gyakrabban és fiatalabb korban halnak meg szívbetegségekben

A tudósok szerint ennek magyarázata a szív-és érrendszeri betegségek szempontjából védő hatású női hormonban, az ösztrogénben keresendő.

4. Nagyobb termetűek

Az állatvilágban a nagyobb termet rizikótényezőt jelent a korábbi halálozásra nézve, míg a kisebb termetű egyedek tovább élnek. A méret és a korábbi halálozás kapcsolatának kérdése azonban az emberi faj esetén még nem tisztázott.

5. Kevesebb szociális kapcsolatuk van

A férfiak befelé fordulóbbak, mint a nők, és ez egyes kutatások eredményei szerint hatással van az élettartamra is.

6. Gyakrabban követnek el öngyilkosságot

A fentiekhez kapcsolódóan, a férfiak gyakrabban követnek el öngyilkosságot a nőkhöz képest. Bár a nők hajlamosabbak depresszióra, mint a férfiak, a nők többször folyamodnak segítségért.

7. Nem keresik fel az orvost

A gyökerek az orvoshoz fordulás esetén is a neveltetéshez vezetnek. Egész egyszerűen még mindig nem számít férfias dolognak segítséget kérni. De azt hiszem, mindezt az is befolyásolja, hogy a (magyar) férfiaknak nincs türelmük, idejük hosszú órákon át várni egy-egy orvosi vizsgálatra.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Szervezetünk védőbástyái: az antioxidánsok

Mit tehetünk mi a férfiakért?

Nőként azt gondolom, hogy a környezetünkben élő férfiak egészségének megóvása érdekében érdemes azokon a rizikófaktoron változtatni, amelyeken tudunk.

Az egyik ilyen a táplálkozás. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás sok férfi fejében egyenlő a zöldséglegeléssel, persze, mi nők, akik köztudottan jóval egészségtudatosabbak vagyunk, fókuszálhatunk másra is. Például teremtsük meg a közös családi étkezések, különösen a reggeli lehetőségét! Csomagoljunk tízórait, uzsonnát, (alkoholmentes) folyadékot! Szervezzük meg rendszeres szűrővizsgálataikat! Tudakoljuk meg, hol, a nap mely szakában kell kevesebbet várni az orvosi rendelőkben. Ügyeljünk rá, hogy ne váljanak befelé fordulókká, legyenek társas kapcsolataik. Ez utóbbi szerencsés, ha kombinálódik valamilyen közös férfias sporttevékenységgel.

A férfiak egészségéért végzett akcióink általában akkor sikeresek, ha nem feltűnőek. Nem szükséges minden új nyersanyagról és konyhatechnológiáról beszámolnunk, pláne akkor, ha az illető férfi nem mutat ilyen irányú érdeklődést. Ettől még jóízűen fogja megenni a barna rizses lecsót vagy a soványabb húsrészekből készült töltött káposztát. Azt sem kell mindenkinek elárulnunk, ha sószegényen, ámde több zöldfűszerrel, hagymával ízesítjük az ételeket.

A legjobb persze, ha nem kell partnereinktől ezeket a feladatokat teljesen átvennünk, hanem bennük ébred meg az egészséges életmód iránti igény. Az egészségtudatos cselekedetekhez (mint reggelizés, tízóraizás, sportolás) sokszor elég csak a kezdő löketet  megadnunk. Bízhatunk abban, hogy előbb-utóbb jó szokásokká válnak és nélkülünk is végrehajtják őket vagy ha valamiért elmaradnak,  megtapasztalják a hiányukat.

via Harvard Health Publications

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!