A Royal csokoládétorta, amely több mint torta

Vannak a torták, és van a Royal csokoládétorta. Lássuk, miből és hogyan készül ez a csoda.

Aki már kóstolta, minden bizonnyal egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, vajon milyen lehet a mennyország.

A Royal torta, ahogyan a nevében is benne van, a torták királya. Természetesen francia találmány, és ha egyszerűen szeretnénk körülírni, akkor azt is mondhatnánk, hogy ez egy francia mousse torta, de valójában a képlet korántsem ilyen egyszerű. A Royalt egyébként Trianonnak is hívják, itthon nyilván nem ez lenne a legszerencsésebb megnevezése. Úgyhogy maradjunk a royalnál. Nézzük, miből is tevődik össze ez a fantasztikus desszert.

Három fontos réteg teszi ki, ebből az első a dacquoise. Ha a kedves olvasó most a francia szótár felé vette az irányt, akkor nyugi, nem része az alapműveltségnek ez a titokzatos összetevő, amely különben egy különleges piskóta, amely liszt nélkül, rendszerint mandulalisztből és dió hozzáadásával készül. Ezt követi egy ropogós réteg, míg a tetején gazdagon roskadozik a csokoládé mousse. És van egy pluszréteg is, a tükörfényes csokimáz a torta tetején, amitől úgy néz ki, mint valami koronaékszer.

A Royal torta eredete sajnos nem ismert, de az biztos, hogy francia találmány, és vagy Versailles vagy Trianon városában készítették először. Bár nagyon szofisztikált és elegáns tortának néz ki, az elkészítése egyszerűbb, mint amilyennek látszik. De azért otthon csak az álljon neki, akinek van tapasztalata a francia desszertek készítésében, mert gyerekjátéknak azért nem neveznénk a műveletet.

Térjünk vissza kicsit a legalsó rétegre, azaz a dacquoise-ra, amely leginkább a meringue-re hasonlít, és a már említett mandula- vagy mogyorólisztből készül. Az íze a macaron ízére emlékeztet, azonban az állaga lágyabb és krémesebb. A középső réteg is meglehetősen trükkösnek hangzik, ugyanis – hogy bonyolítsuk a francia kifejezéseket – ez egy ropogós praliné feuillantine. Ez utóbbi tulajdonképpen tölteléket jelent. Ebben a rétegben a ropogós, francia crepes Gavottes (speciális francia tészta), a tejcsokoládé, a csokoládépaszta és a mogyorós praliné kapja a főszerepet. Ez a sorsdöntő réteg, ezen múlik, hogy emlékezetes lesz-e a torta, amit fogyasztunk, mert ez teszi királyivá ezt a desszertkölteményt. És ezzel lehet a legkönnyebben elrontani is. Ezzel persze nem a mousse réteget szeretnénk becsmérelni, vagy megkérdőjelezni a fontosságát, amely kiváló minőségű étcsokoládé mousse-ból és tejszínhabból áll. Bizony, mindössze három összetevő: tej, csokoládé és tejszín, és kész a csoda.

Royal csokoládétortát nem készítenek minden sarkon, és valószínűleg otthon sem áll neki olyan nagy lendülettel az ember, mint mondjuk egy brownie-nak. Nyilván az élmény is más, amit érdemes inkább a profikra bízni. Tudunk egy helyet, ahol elképesztő finom Royal csokitorta készül, viszont nem olyan könnyű hozzájutni, legalábbis eddig nem volt az. A budapesti Ritz-Carltonban ugyanis legendásan jól készítik, egy luxus-szállóba viszont nem sétál be csak úgy az ember tortát enni. Viszont most már meg is lehet rendelni, így otthon is élvezhető a fejedelmi desszert, csak úgy, mint társai, például az epres limoncello torta vagy a cukrászséf újragondolt Feketeerdő tortája.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Édes Város

A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Címlapról ajánljuk

További cikkek