Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

4 olasz desszert, ami nélkül nem érdemes élni

Íme négy csodálatos olasz desszert, amiről most mindent megtudhattok.

Az olaszoknak nagyon sok mindent köszönhetünk, ami a gasztronómiát illeti. Most 4 olyan desszertet mutatunk be, amely nélkül nem lenne ilyen kerek a világ...és a torták sem.

Tiramisu, a number one

Mi mással is kezdődhetne ez az összeállítás, mint a legesleghíresebb olasz desszerttel, a tiramisuval. A klasszikus formája Trevisóban készült el, nem is olyan régen, nagyjából hetven éve. Az eredetéről persze megoszlanak a vélemények, Piemonte és Veneto tartomány is előállt a saját őstörténetével, de lássuk a tényeket. Valóban Veneto tartományban volt nagy divat a hatvanas években, hogy a gyerekeknek sokszor cukorral kikevert tojássárgáját adtak finomság gyanánt. Közben pedig létezett egy Roberto Linguanotto nevű cukrász, akit mindenki csak Loli néven ismert, és aki Németországból hazatérve gyerekkori emlékeit ötvözte német tapasztalataival, és megalkotta a Tiramesú nevű desszertet, és később ezt olaszosították tiramisura. A tojáshoz és a cukorhoz mascarponét adott, majd jött a babapiskóta és a kávé, és elkészült ez a csodás találmány. Kevés alapanyag, egyszerű elkészítés, és bomba hatás. Ezt tudja a tiramisu, amit torta formában is el lehet készíteni.

Krémes olasz módra, a millefoglie

A krémes mint gyűjtőnév szinte egész Európában ismert, és az tény, hogy a krémmel töltött leveles tészta valamilyen formában szinte minden nagy európai konyhában megtalálható. Nekünk is itt van a krémesünk, a franciáknak a millefeuille, az olaszoknak pedig a millefoglie, amely különben „ezernyi lap”-ot jelent, hiszen egy jól elkészített leveles tészta akár ezernyi lapra is képes foszlani. Ez a tészta egyébként a legenda szerint már a bizánci időkben is létezett, akkor mézzel csorgatva fogyasztották, és a receptje a 13. században egy arab szakácskönyvben is megjelent. A Mediciek sokat tettek a desszertkultúráért, ezt a profiterol története is bizonyítja, azonban a millefoglie-hez is volt közük. Medici Mária toszkán nagyhercegnő ugyanis Franciaországba kényszerült költözni, amikor hozzáment IV. Henrik királyhoz, és a cukrász, akit magával hozott, le is fektette a millefoglie alapjait. Legalábbis az egyik legenda szerint. Ennek a desszertnek ugyanis sok-sok legendája van, és sokan szeretnék ezt a legendát sajátjukként elmesélni, de végülis csak egy dolog számít igazán: az omlós leveles tészta krémmel töltve mindenhol a világon nagyon finom.

Profiterol, a krémes kupac

A tiramisu után talán a második leghíresebb olasz sütemény, amelynek szintén régre visszanyúló története van. A profiterol al cioccolato tulajdonképpen a csodás itáliai reneszánsz találmánya. Nem csoda, hogy abban a korban, amikor Leonardo és Michelangelo alkotott, a cukrászmesterek is nagyon odatették magukat, és ilyen örökérvényű desszertet tudtak kreálni. Egyébként magát a desszertet közvetve Medici Katalinnak köszönhetjük, aki II. Henrik feleségeként Franciaország királynéja lett, de udvarában nem akarta nélkülözni az olasz konyha kiválóságait, ezért magával vitt egy legendás séfet, aki kitalálta a profiterol „ősi” formáját. A profiterolnak is az egyszerűségében rejlik a nagy varázsa. Krémmel vagy tejszínnel töltött tészta, csokoládéval leöntve. Az olaszok amúgy imádják az ilyesmit: kevés alapanyagból, semmit sem túlbonyolítva megmutatni, mit tudnak. A profiterol tésztája egyébként más nemzeti konyhákból is ismert, és nem is kell messzire mennünk, ha példákat szeretnénk találni. Hiszen itt van nekünk a képviselőfánk, vagy a franciáknak az éclair, ami ugyanez az égetett tészta. Az évszázadok alatt töretlen maradt a profiterol népszerűsége, a legkedveltebb a csokoládés, a vaníliás, a mogyorós és a kávés fajta. De a lehetőségek száma persze végtelen.

Hetedhét mennyország, a setteveli

A Setteveli torta Magyarországon csak az elmúlt években vált ismertté. Ez a csodálatos torta Szicíliából, azon belül is Palermóból származik, ahol különben a mai napig ez a legnépszerűbb születésnapi torta, és minden gyerek ilyet kap, amikor ünnepel. Ez nem is csoda, mert a setteveli igazi aduász. Gyakorlatilag mindenki szereti, mert nincs túlbonyolítva, nagyon szép (főleg, amikor felvágjuk, és meglátjuk a szeleteket), és nagyon finom. Maga a szó egyébként azt jelenti, „hét fátyol”, és ezt a megnevezést vehetjük szó szerint is, ugyanis a hét fátyol hét lágy és krémes réteget takar. Legfelül csokimáz, alatt egy csokoládé mousse, alatta mogyorókrém, majd egy csokis piskóta következik, és lejjebb haladva ismét mogyorókrém, ropogósra tört praliné, majd végül csokis piskóta fogad.

*A cikk a BOLO.HU-val együttműködésben jött létre.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: BOLO.HU

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!