5 cukrász, akinek érdemes megtanulni a nevét

Vajon kik diktálják a cukrásztrendeket, és honnan erednek a legfinomabb újdonságok? 

Megmutatjuk a teljesség igénye nélkül, kik számítanak ma a cukrászelit krémjének.

Pierre Hermé

Ha valaki, akkor ő biztosan ott van a legnagyobbak között, ha nem ő a legnagyobb. De valójában ő a legnagyobb, ezt kevesen kezdenék el vitatni. Ő a legfiatalabb cukrász, akit valaha megválasztottak az év cukrászséfjének Franciaországban. Bárki bárhol beszél Hermé-ről, általában csakis szuperlativuszokban teszi azt. 2016-ban a világ egyik legimpozánsabb listáján, a World’s 50 Best Restaurants-on a világ legjobb cukrászséfje címet kapta, ugyanebben az évben a Vanity Fair a világ megyedik legnagyobb hatású franciájának nevezte. A Vogue szerint ő a cukrászat Picassója, a Food & Wine cukrászprovokatőrnek, a New York Times a konyha császárának, a The Guardian a modern cukrászat királyának nevezte.

Hermé legeslegjobban a macaronról híres, amelyet egyes vélekedések szerint ő tett világhírűvé, de tudása nem áll meg itt. Folyamatosan képezi magát, lételeme a fejlődés, és a már sikeres desszertjeit is állandóan továbbfejleszti.

Jessica Préalpato

Jessica Préalpato valószínűleg a világ egyik legmenőbb munkahelyét tudhatja magáénak: ő a világon a jelenleg legtöbb Michelin-csillagot birtokló Alain Ducasse Plaza Athénéé-jének cukrászséfje. Ez az a pozíció, amelyért a cukrászok bizony ölni tudnának. Nem mellesleg ő az a cukrász, akit 2019-ben a világ legjobbjának választottak, és ő az első nő, aki ezt a címet megkaphatta. Préalpato a természetességben és a szezonalitásban hisz. Cukrot szinte alig használ, desszertjeit a gyümölcsökben található cukorral édesíti. Ez teszi a leginkább egyedülállóvá a munkásságát.

Hironobu Fukano

Micsoda név! És persze érdemes is megjegyezni, hiszen Japán egyik legmenőbb cukrászséfjéről van szó. Fukano bejárta az egész világot, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjthesse be, majd végül Párizsban kötött ki, ahol megnyitotta Sola nevű éttermét. A hely már az első évben Michelin-csillagot kapott. A japán cukrász leginkább az „Angel Cake” nevű kreációjáról híres, amely egy jellegzetes illatú piskóta.

Jordi Roca

Él ugyebár egy legendás testvértrió Gironában, Spanyolroszágban, akiknek a nevéhez köthető a világ egyik legjobb étterme, az El Celler de Can Roca. Jordi a „legkisebb fiú”, aki tudásával valóságos forradalmat csinált a cukrászat világában. 2014-ben őt is a világ legjobb cukrászséfjének választották, és persze neki is óriási szerepe van abban, hogy fivéreivel közös étterme a világ élvonalában szerepel. Roca a cukrászat nagy tudósa, aki valóban tudományként tekint mesterségére. Folyamatosan képezi magát, fagylaltkészítést tanult a legnagyobb mesterektől, elmélyedt a molekuláris gasztronómiában, és bejárta a világot, hogy találkozzon a legjobb kakaótermelőkkel.

Leghíresebb desszertje a „The Rainy Forest” névre hallgat. Fő összetevője a tisztított, ehető föld, amely visszahozza a gyerekkori emlékeket, amikor a kosszal játszottunk (és meg is ettük), valamint egy Camparival töltött bonbon, amely szabályosan felrobban, amikor a szájba kerül. Vajon mit tenne Jordi Roca, ha ismerné a magyar pálinkát?

Dominique Ansel

A francia-amerikai cukrászséf pont egyidős Jordi Rocával, de ő most New Yorkban él és alkot. Ő volt az a zseni, aki 2013-ban feltalálta a cronutot, azaz a croissant és a donut hibridjét, amely az egész világon hatalmas divat lett. A forradalmi újdonság a manhattani SoHóban található Dominique Ansel Bakery-ben készült el először, amelyet olyan hasonló újdonságok követtek, mint a Cookie Shot, a Frozen S’more és a Blossoming Hot Chocolate. 2015-ben még egy helyet nyitott New Yorkban, majd egy évvel később Londonban is, 2017-ben pedig már Los Angeles-ben is megnyithatta a 189 by Dominique Anselt. Ugyanebben az évben ő kapta a világ legjobb cukrászséfje díjat a fentebb már sokat emlegetett listán. Meglepő desszertjei számos cukrászt inspirálnak szerte a világon.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Címlapkép: Édes város

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...