Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Robotok vehetik el a te munkádat is - Derítsd ki, mekkora rá az esély!

Csak egy szót kell beírnod, és máris megtudhatod, hogy az adott foglalkozás mekkora eséllyel tűnik el nemsokára - helyesebben veszik át a helyét robotok. Kétségbeejtő számok!

Egy amerikai kutatópáros, Carl Benedikt Frey and Michael A. Osborne készített pár éve egy felmérést, ebből pedig később lett egy weboldalas kereső is, a wilrobotstakemyjob.com, ami az amerikai társadalomra lebontva mondja meg százalékban, mekkora eséllyel fog egy adott foglalkozást felváltani egy robot munkája.

E szerint a teljes amerikai munkaerő 47%-a veszélyben van – érdekes átgondolni, ez más országokban hogy alakul majd...és nem titok, hogy nyilván hasonlóan.

A kereső bármilyen foglalkozásnévvel működik, mi azonban most csak a gasztros vonatkozású munkahelyeket emeltük ki, és meg is lepődtünk.

A legegyszerűbb levonható tanulság az, hogy minél specifikusabb tudást igényel egy adott foglalkozás, annál kevéssé sanszos, hogy „eltűnik” a porondról, vagyis robotok váltják fel. 

Nézzük a százalékokat:

SÉF: 10%

Ez elég alacsony százalék, mivel a valóban szakképzett munkaerőt robot nem tudja úgy pótolni, mint egy betanított munkást. Képzelj csak el Gordon Ramsay helyett egy robotot az étteremben...

PINCÉR: 94% 

Logikus, sajnos – tálalni, ételt asztalra helyezni és rendelést felvenni valószínűleg képes lesz egy robot is.

HENTES: 93%

Jó magas a százalék itt is – és ha belegondolunk, már egy hússzeletelő gép is robot valahol, innen már csak egy lépés az egész folyamat gépi helyettesítése.

PÉK, CUKRÁSZ: 89%

Ezeket a program egybe vette – jogos nem jogos, ez elég magas érték ahhoz, hogy aggódjunk.

Dietetikus, táplálkozásszakértő: 0,39%

Ez nagyon alacsony szám, ez jó hír, mindenki tanulja ki a szakmát gyorsan! (viccelünk)

Ok: lásd a séfnél.

Ételkiszállító: 69%

Kocsit/motort vezetni sajnos már most tudnak helyettünk a robotok – lásd pl.: vezető nélküli metro. A pizza házhoz kézbesítése már más tészta, de vélhetően hamar megoldják azt is :(

Barista: 96%

A kávészakértőkre nem vár jó sors a jövőben, úgy fest.

Gyorséttermi, konyhai dolgozók: 92%

Szomorú, szomorú, de így van. 

Étterem manager: 8,3%

Itt is áll a képlet: navigálni, döntéseket hozni, embereket és éttermet managelni, specifikus tudást igénylő feladatokat ellátni egy hús-vér ember tud leginkább.

...ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!