11 lenyűgöző és sokkoló étel-érdekesség

Lenyűgöző és sokkoló tények ételekről, alapanyagokról, amiket talán még soha nem hallottunk.

1. Az eszkimók arra használják a hűtőszekrényüket, hogy megvédjék az ételeket a megfagyástól.

2. A világ legdrágább kávéfajtája a Kopi Luwak.

Különleges ízét annak köszönheti, hogy a még éretlen, vörös kávészemeket pálmasodró cibet macskákkal etetik meg, ezek az emésztés során számos enzimmel keverednek, majd távoznak az állat szervezetéből. A kávészemeket az ültetvények dolgozói válogatják ki az állat székletéből.

3. A gyümölcsitalok több kalóriát tartalmazhatnak, mint a szénsavas üdítők.

Ne feledjük, sajnos a dobozos gyümölcslevekben is rengeteg cukor rejtőzhet, és sokszor igen kevés gyümölcs. Jól nézzük meg, hogy mit választunk. A legjobb persze, ha friss gyümölcsből készítjük.

4. Tokióban háromszor annyi Michelin-csillagos étterem van, mint Párizsban.

5. Az első leves vízilóból készült.

A régészeti bizonyítékok alapján az első levesek időszámításunk előtt 6000 környékén készültek, méghozzá vízilóhúsból.

6. A végzetes adag csokoládémennyiség egy ember számára 9,9 kg.

7. 2011-ben sajtból loptak a legtöbbet az élelmiszerboltokban.

8. A kókuszvíz vérplazma-helyettesítőként is alkalmazható.

Mivel összetétele az emberi vérplazmához közeli, ezért vészhelyzetben akár helyettesíteni is lehet vele. A háborús időkben gyakran alkalmazták is vérplazmahiány esetén.

9. Becslések szerint a lisztérzékenység ma már minden 133. embert érinti.

Sokaknál azonban nem ismerik fel, vagy félrediagnosztizálják.

10. A kutatók úgy vélik, ha a halászat a jelenlegi ütemben halad tovább, akkor 2048-ra az egész iparág összeomolhat.

11. A mikrót egy szelet olvadt csokoládénak köszönhetjük.

A mikró felfedezése egy amerikai mérnök, Percy LeBaron Spencer nevéhez fűződik. Épp egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott, amikor egy nap egy szelet csokoládéval ment be a laboratóriumba - letette egy mikróhullámokat kibocsátó készülék mellé, nemsokkal később azonban csak olvadt csokimasszát talált a helyén.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?