Mi az a sültrizs-szindróma, és miért kell vigyázni vele?

A rizsfőzés amúgy sem egyszerű, emellé még jön a tárolás, melynek szintén vannak szabályai, amiket ha nem tartunk be, könnyedén előfordulhat, hogy „sültrizs-szindrómához” vezetnek.

A rizsfőzés amúgy sem egyszerű feladat, hiszen megannyi buktatót tartogat. Emellé még plusz stresszfaktorként bejön az is, hogy ha nem megfelelőn készítjük el és tároljuk, akkor komoly ételmérgezést, vagyis más néven „sültrizs-szindrómát” okozhat. A fertőzés gyakran az ázsiai gasztronómiában népszerű sült rizs által betegíti meg az embereket, miután azt órákig szobahőmérsékleten hagyták, innen ered a szindróma neve. De mire kell figyelni ezzel kapcsolatban? Máris mondjuk!

Mi az a sültrizs-szindróma, és miért kell vigyázni vele?

Nem kell sok dologra odafigyelni

Az első és legfontosabb, hogy mindig moss kezet! Az már kényesebb téma, hogy a rizst át kell-e mosni. Mivel bár a rizs átmosása megváltoztathatja annak állagát, és megszabadíthat a szemek között megbúvó szennyeződésektől, a Bacillus cereus ettől még benne marad.

Fontos továbbá, hogy a főzővizet mindenképpen fel kell forralni a rizzsel együtt párolás előtt. Fontos, hogy amint elkészült, azonnal érdemes feltálalni vagy gyorsan lehűteni és hűtőszekrénybe tenni...vagy akár a fagyasztóba!

A legfontosabb, hogy semmiképpen se álljon a köret 1 óránál tovább szobahőmérsékleten!

Újrafelhasználás

A megmaradt rizst egyszer újra lehet melegíteni, sütni vagy párolni, de csak akkor, ha betartottuk az előbb említett szabályokat. Újramelegíteni, lehűteni, majd ismét újramelegíteni azonban nem ajánlott.

Forrásunk volt.


Még több tipp itt olvasható:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...