5 rejtett veszélyzóna a lakásodban – Ezeket vedd fel a listádra a karácsonyi takarításkor

Gyakran úgy vélhetjük, hogy rendszeres takarítási rutinunk során minden lehetséges helyet és sarkot végigjárunk, hogy otthonunk ne csak tiszta, hanem egészséges és higiénikus is legyen – azonban a Dyson felmérése azt találta, hogy ez közel sincs mindig így.

A vállalat felmérése, mely a világ 10 országában több mint 10 ezer résztvevő segítségével vizsgálta takarítási szokásainkat, meglepő eredményekre jutott. Például minden harmadik ember csak akkor takarít, ha látható port észlel a padlóján. És kiderült az is, hogy sok olyan pontja van otthonunknak, melyek felett takarítás alkalmával hajlamosak vagyunk elsiklani. Ezeket a pontokat szedték össze a Dyson szakértői, segítve, hogy legközelebb semmi se maradjon le a takarítási listáról. 

Sok olyan pontja van otthonunknak, melyek felett takarítás alkalmával hajlamosak vagyunk elsiklani

5 hely a lakásban, amiről könnyű megfeledkezni takarításkor 

Természetesen nem szükségszerű, hogy minden héten polcokat tologassunk, vagy éppen függönyt mossunk, azonban, ha észben tartjuk ezeket a helyeket, sokkal hatékonyabban tehetünk otthonunk tisztaságáért és a kellemes, higiénikus környezet megteremtéséért. 

1.) Nézzünk a fejünk fölé is!

A felmérés azt találta, hogy világszerte a válaszadók 88%-a nem fordít figyelmet a plafon tisztítására. A különböző sarkok ideális környezetet teremtenek a pókhálóknak, a por pedig a mennyezet egész felületén meg tud tapadni. A legpraktikusabb eszköz ennek a területnek a tisztítására a porszívózás.

Ha tehetjük, akkor használjunk olyan eszközöket – például porszívónk résszívóját – , melyek megkönnyítik, hogy a nehezen hozzáférhető sarkokat is elérjük – tanácsolják a Dyson szakértői. 

2.) A matracok se maradjanak ki!

Világszerte 72% nyilatkozott úgy, hogy elfeledkezik a matractakarításról, mi azonban ne tegyünk így, ugyanis a matracok a házi poratkák ideális élőhelyéül szolgálnak. Egyetlen matracban több millió poratka is lehet, és minden egyes atka naponta körülbelül 20 ürülékszemcsét termel, erre válaszol szervezetünk allergiás reakcióval. A matractakarítás során is nagy segítségünkre lehet egy jól megválasztott porszívó, és az ágyneműk, takarók magas hőfokon történő mosása is.  

3.) A lámpából nem csak a fény jön!

A lámpaernyőkben és lámpatesteken könnyedén felhalmozódhat a por – a megkérdezettek 91%-a azonban elfeledkezett ezek tisztításáról. Azonban még ennél is többről van szó, ugyanis a por a felhevült izzókon „eléghet”, kellemetlen szagokat okozva, illetve az izzók körüli meleg levegő hatására felkavarodva keringeni kezdhet a szoba levegőjében. Lámpatakarításnál mindig ügyeljünk arra, hogy az áramforrások közelében ne használjunk nedves rongyot. 

A legtöbben egyetértenek abban, hogy egy átlagos háztartásban minimum heti egyszer érdemes porszívózni

4.) Nem csak az ablakok igénylik a figyelmet!

A megkérdezettek 84%-a úgy nyilatkozott, hogy meg szokott feledkezni a függöny és redőny takarításáról. A függönyök, más lakástextilekhez hasonlóan ideális élőhelyei a sokaknál allergiás reakciókat kiváltó poratkáknak, a redőnyök réseiben pedig könnyedén nagy mennyiségű por telepedhet meg, így mindenképp tartsuk ezt a területet is észben takarításkor. Ha nem szeretnénk túl gyakran függönyt mosni, akkor egy könnyű, vezetéknélküli porszívó remek alternatíva lehet – ezzel magasabbra érhetünk el, és a speciális fejek, mint például egy puhasörtés fej, a redőny réseibe is könnyedén elérnek. 

5.) Sokaknál a polctakarítás is kimaradhat

Talán meglepő, de a megkérdezettek 89%-a a polcok takarítását is hajlamos elhanyagolni.  Fontos észben tartani, hogy ha nem szeretnénk magunknak plusz feladatot adni, mindig felülről kezdjük a munkát, például egy nedves ruha segítségével - erre azért van szükség, hogy „megfogjuk” a szálló port. Ha nem falra rögzített, hanem álló polcról van szó, akkor pedig néha mozdítsuk el a helyéről, és alatta is alaposan takarítsunk ki. Ezzel egyúttal azt is ellenőrizhetjük, hogy esetleg penészedik-e a fal a bútordarab mögött. 

Milyen gyakran és mivel takarítsunk? 

A porszívózás egy praktikus és gyors módja annak, hogy tisztán tartsuk otthonunkat, arra azonban sokkal nehezebb választ adni, hogy mégis ilyen gyakran „kell” készülékünket beizzítani. Erre a kérdésre talán nincs is univerzális, minden háztartásra érvényes válasz.

A legtöbben egyetértenek abban, hogy egy átlagos háztartásban minimum heti egyszer érdemes porszívózni.

Ezt természetesen sok minden módosíthatja: ha kisállat él a háztartásban, mely hullatja a szőrét, vagy egy allergiás személy, akkor a napi porszívózás javasolt. A mivel kérdésre is háztartásonként eltérő válaszok fognak születni.

Annyi azonban biztosan elmondható, hogy ha tehetjük, több szintű, zárt szűrőrendszerrel rendelkező készüléket válasszunk, hogy amit felszívunk, az bent is maradjon. Nagy könnyebbséget jelenthet az is, ha a porszívó vezeték nélkül működik, így sokkal könnyebben elérjük az eldugott sarkokat és magasabban fekvő helyeket is. Ha pedig készülékünket szeretnénk például matractakarításra vagy éppen autónk tisztántartására is használni, akkor válasszunk olyan modellt, mely az ezekhez a feladatokhoz tervezett, speciális fejekkel rendelkezik – tanácsolják a Dyson szakértői. 

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!