Rázd bikinibe magad! Teljes testes edzésprogram edzőnktől, ha valóban tenni akarsz valamit a testedért

Magától nem lesz bikinitested se idén, se a jövő nyáron. Ha viszont készen állsz arra, hogy valóban tegyél valamit a testedért, akkor adunk neked egy ütős kis edzésprogramot.

Edzés szempontjából az alakformálás legfontosabb részét az erősítő edzések jelentik, hiszen ezek az edzések elengedhetetlenek az izomzat egészséges épüléséhez. Ennek több oka is van: egyrészt az izomzat ad szép, feszes formát a testnek, másrészt minél nagyobb valakinek az izomtömege, annál több energiára lesz szüksége a testének a mozgáshoz.

Éppen ezért egy izmos test jóval több raktározott zsírt képes elégetni egy edzés során, mint az, amelyiken alig van némi izom. Attól pedig egyáltalán nem kell tartanod, hogy túl izmos leszel, hacsak nem az a célod!

KÉP

Mennyiség és minőség

Ahhoz, hogy egyáltalán bármilyen eredményt elérj, minimum heti három edzés szükséges, megfelelő elosztásban. Tökéletes lehet például, ha hétfőn, szerdán és szombaton edzel. A lényeg, hogy arányosan oszd el az edzéseid számát, és ne tömörítsd a hét elejére, vagy a hét végére, mert ez igencsak csökkenti a hatékonyságot, hiszen így a hét első felében túledzed magad, a másodikban viszont szinte semmi terhelést nem kap az izomzatod.

Egyik verzió sem szerencsés.

A mennyiség mellett a minőségre is érdemes odafigyelni, hiszen egy precízen kidolgozott, személyre szabott edzésterv lehet valóban rövid idő alatt is látványos és eredményes. Persze ez csak akkor igaz, ha lépésről lépésre betartod az edzői utasításokat, és pontosan végrehajtod a gyakorlatokat. Mérd fel edző segítségével, hogy mire vagy képes, és tervezzétek meg az edzéseidet! Érdemes nagyobb súlyokban is gondolkodni, hiszen így látványosabban fejlődik majd az izomzat. Ebben az esetben természetesen még fokozottabban kell ügyelni a gyakorlatok helyes végrehajtására, hiszen a sérülésveszély is nagyobb, ha nagy súlyokkal dolgozunk.

Minta edzésterv

Kezdőknél és újrakezdőknél az alapozó időszakban a teljes test edzését szoktam javasolni, ami felkészít a keményebb edzésekre. Később viszont már az osztott edzésterv lesz az, ami a gyorsító sávot jelenti majd az izomzatod formálása és erősítése szempontjából.

Nézzünk most egy mintaedzést a teljes test számára!

Ehhez az edzéshez egy pár kézisúlyzóra lesz szükséged, amelynek súlyát te határozod meg. Ha nincs súlyzód otthon, akkor használhatsz egy-egy 0,5-1,5 literes vizespalackot megtöltve.

Nagyon fontos, hogy a sérülések elkerülése érdekében soha, egyetlen gyakorlatot sem szabad lendületből végezni, hanem mindig a tartóizmokat megfeszítve kontrolláltan és precízen kell dolgozni, lehetőleg edző felügyelete mellett.

1. Bemelegítés: 10 perc gyaloglás futópadon vagy szabadtéren. Az utolsó 2-3 percben minimálisan lehet növelni a szintkülönbséget, vagy kényelmes tempóban kocogni egy kicsit. Lakásban a bemelegítést néhány egyszerű gyakorlattal oldhatod meg: pl. helybenjárás közben karhajlítás, vállkörzés, karkörzés, majd sarokemelés, utána pedig térdhúzás váltott lábbal, karlendítéssel. Mindig figyelj rá, hogy a bemelegítés fokozatos legyen! Először mindig csak a láb dolgozzon, utána tedd hozzá a kart, és a pulzust is lassan, fokozatosan emeld. Ügyelj a légzésre és a mozgástechnikára is!

2. Guggolás széles terpeszben: 5 X 20 db

A guggolás szabályos végrehajtásáról ebben a korábbi cikkemben olvashatsz: Szuper gyakorlatok a feszes popsiért.

3. Kitörések hátra, váltott lábbal: 4 X 15 db mindkét lábra

A kitörés szabályos végrehajtásáról ebben a korábbi cikkemben olvashatsz: Szuper gyakorlatok a feszes popsiért.

4. Bicepsz karhajlítás: 5 X 20 db

Kézisúlyzóval, gumikötéllel, vagy akár gymstickkel is végezhető gyakorlat.

Kiinduló helyzet: vállszéles terpesz, feszes has, feszes fenék, vállak leengedve, karok kinyújtva, a könyök enyhén hajlítva.

Végrehajtás: Egyenes derékkal, a törzset megfeszítve hajlít a kar a vállhoz, majd kinyújt vissza kiinduló helyzetbe. A felkar maradjon stabilan a test mellett, a mozdulat végig maradjon lassú és jól koordinált.

5. Tricepsz karhajlítás: 4 X 15 db

A tricepszgyakorlatok szabályos végrehajtásáról ebben a korábbi cikkemben olvashatsz: Ints búcsút az integetőizomnak!

6. Vállból nyomás: 4 X 20 db

Ez egy hátizomerősítő gyakorlat, melynek lényege a lapocka zárása és távolítása, erre kell koncentrálni a feladat során, nem pedig a karok feszítésére.

Kiindulóhelyzet: Vállszéles terpeszállás, a has és a fenék megfeszítve, a karok súlyzóval a kézben, magastartásban.

Végrehajtás: A karokat leengedjük a mellkas magasságába a test síkjában, a könyök behajlít, közben pedig zár a lapocka, majd visszaemel a kar magastartásba.

A lényeg, hogy bár a karok mozognak, mégis a karokat kell, amennyire csak lehet kikapcsolni a mozdulatból, és a hátizom az, aminek elsődlegesen dolgoznia kell.

7. Tárogatás (mellizom gyakorlat): 5 X 20 db

Feküdj hanyatt egy padon (ha nincs pad - földön?), vagy ha már elég ügyes vagy, választhatsz instabil eszközt is; például fittball-labdát. A karodba vegyél két kézisúlyzót, vagy egy erősebb gumiszalagot, feszítsd meg a tartóizmaidat, a karokat pedig nyújtsd ki függőlegesen. A könyökök maradjanak enyhén behajlítva. Innen nyitod oldalsó középtartásba a kart úgy, hogy a mellizmok rendesen megnyúljanak.

8. Széles fekvőtámasz: 5 X 20 db

A fekvőtámasz gyakorlat szabályos végrehajtásáról ebben a korábbi cikkemben olvashatsz: Fekvőtámasz: az egyik legjobb erősítő gyakorlat. 3+1 tipp, hogy otthon is jól csináld!

9. Statikus alkartámasz (plank): 5 X 30 mp

A statikus alkartámasz szabályos végrehajtásáról ebben a korábbi cikkemben olvashatsz: Plank - az egyik legnépszerűbb gyakorlat - variációk kezdőknek és haladóknak.

10. Hasprés: 5 X 30 db

A hasprés szabályos végrehajtásáról ebben a korábbi cikkemben olvashatsz: Így lesz lapos hasad derékfájás nélkül!

11. Lezárásként soha ne hagyd ki a megdolgoztatott izmok alapos nyújtását. Minden izmot legalább 20-30 mp-ig nyújts le, szánj rá időt. Az edzés végén pedig, ha van rá pár perced, akkor relaxálj egy kicsit, mielőtt beleveted magad a teendőidbe.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek