Padlizsánlegyező a panír alatt – Vegán karácsonyi ebéd is lehet belőle!

Vadat és halat, s mi jó falat, szem-szájnak ingere: sokfélét készíthetünk az ünnepi menü főételeként, de manapság már a vegán családtagokra is kell gondolni, velük együtt szép és színes a világ, nekik készülhet ez a remek rántott padlizsán!

Rántott ételek, a kedvenceink, ezekhez lehet jó sok házi majonézt vagy majonézes salátát falni! Nálunk rántott harcsa nélkül évekig elképzelhetetlen volt a karácsony, sokan rántott husit sütnek vagy hagymakarikákat, ezek mindegyike egytől egyig jó választás. Nekik érdemes kipróbálásra, a vegán fogások kedvelőinek pedig tutira beválik a legyezőben sütött rántott padlizsán.

Miből lesz a vegán rántott padlizsán? Receptért katt a képre!

Padlizsán

Tökéletes, fényes és erőtől duzzadó lila padlizsánokat vásároljunk, amelyek szuperszép világoszöldek belül. Kedves férjem, ahogy kérdezte fotózás közben: ehetek a kesztyűből? Ehhez a recepthez ugyanis a padlizsánokat meg kell hámozni, a héjat viszont nem kell kidobnunk, jól megfűszerezve olajozva chipset süthetünk belőle. A felezett padlizsánokat pedig hosszában négy helyen be kell vágni, és erőből rájuk tenyerelni, vagy a kés lapos részével megnyomni kicsit. Ha enyhén lesózva hagyjuk állni, aztán papírtörlővel leszárítjuk, akkor is nyomhatunk még egy kicsit rajta, hogy a hosszanti csíkok lelapuljanak, kicsit oldalra elfektetve, amikor is úgy néznek ki, mint egy ledobott ötujjas kesztyű, vagy akár egy legyező.

Panír

Természetesen lehet a letörölgetett padlizsánt hagyományosan is panírozni, csak akkor a sült vagy a hal előtt dobjuk az olajba sülni.

Vegán módon viszont készítsünk lisztkeveréket, kukorica- és sima lisztből, kevés magtejjel, fűszerekkel, mint füstölt paprika, só és bors. Ebbe a tésztába forgassuk bele a padlizsánlegyezőket.

Utána mehetnek a pankomorzsába hemperegni. Jól nyomkodjuk bele a szeleteket, hogy mindenhol bevonódjanak ezzel a szuper morzsával. Ha meghagyjuk a padlizsán szárának egy darabját, a legbelső puha részt, akkor ennél fogva, mint egy csontos bordát sokkal könnyebb lesz a különböző állagú bevonatokba forgatni.

Sütés

Sima napraforgóolajban, repce- vagy mogyoróolajban is süthetjük a padlizsánszeleteket, de a legjobb ízhatást a vaj és olívaolaj keverékével tudjuk elérni. Először olvasszuk egybe ezeket, és ezen süssük át, először magasabb, majd alacsonyabb hőfokon a padlizsán mindkét felét úgy, hogy kívül roppanós, belül krémes legyen.

Vegán rántott padlizsán - receptért kattints a képre!

Tálalás

Amikor a tányérra helyezzük a vegán rántott padlizsánt, a kisebb szeletekből akár kettőt is tehetünk. Pont úgy fognak festeni, mint egy szelet rántott husi vagy hal. Melléjük idén nálunk réparózsa sül, ehhez is megtaláljátok a Nosalty oldalán a receptemet és a cikkemet, de ti bármilyen más körettel is tálalhatjátok, például krémes burgonyapürével, karfiol- vagy paszternákkrémmel, keressétek meg az általatok legjobbnak talált ízpárosítást!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek