Már kiszűrhetőek a vízből a rákkeltő anyagok

Új szűrőt fejlesztettek, mely hatékonyan szűri ki az ívóvízből a le nem bomló rákkeltő anyagokat .

A kanadai Brit Columbia Egyetem munkatársai olyan szűrőt fejlesztettek ki, ami hatékonyan eltávolítja az ivóvízből az örök vegyszerek közé sorolt anyagokat.

Már kiszűrhetőek a vízből a rákkeltő anyagok

Napjainkban 4700 féle perflouralkilok vagy PFAS néven ismert anyagot használnak a különböző élelmiszerek csomagolásában, kozmetikai termékekben, naptejben, vécépapírban, tapadásmentes edényekben vagy vízlepergető anyagokon.

Ezeket nevezik örök vegyszernek, ugyanis sosem bomlanak le, a környezetben felhalmozódva, például ivóvízen keresztül az emberi szervezetben hormonális rendellenességeket, elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket és rákot okozhatnak.

Erre fejlesztett ki egy eszközt Madjid Mohseni professzor. A szűrőjében található különleges anyag csapdába ejti a PFAS-molekulákat, amelyeket ezt követően elektrokémiai és fotokémiai módszerekkel lehet ártalmatlanítani. Bár már korábban is voltak hasonló termékek a piacon, egy sem volt olyan hatásos, mint ez a termék.

Az általunk kifejlesztett anyag a PFAS-részecskék 99 százalékát megfogja, helyreállítható, és újra felhasználható. Ez azt jelenti, hogy a PFAS eltávolítható belőle, vagyis nem eredményez még több környezeti problémát jelentő szilárd és mérgező hulladékot

– mondta a szakember.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek