Az étterem egyediségét nemcsak a vízparti elhelyezkedés adja, hanem az is, hogy Rácz Jenő által megálmodott ételek eddig nem látott formában kerülnek az asztalra. A házias ízeké a főszerep, de ezt nem a hagyományos módon kell elképzelni. Minden ételben fellelhetünk egy kis extra csavart, és még az sem fog zavarba jönni, aki egyébként nem a fine dining étkeztetéshez van hozzászokva.
Régi nagy vágyam volt, hogy létrehozzak egy olyan egységet is a nevemmel fémjelezve, ahol nem a fine dining ételeket láthatják tőlem, hanem házias ízeket is kóstolhatnak az emberek. Az, hogy végül ez itt, a Balaton partján valósulhat meg, nagy szerencse és a sorsnak köszönhető, mert ez a hagyományos étkezés tökéletesen illeszkedik a balatoni régióhoz. Nagyon szeretem a hagyományokat, azokat tiszteletben tartva alkotok. Itt a gyerekkorunk ízeit szeretném újra átélhetővé tenni, egy kis csavarral, de tisztelettel a hagyományok iránt
– mondja Rácz Jenő, aki a következő hetekben még folyamatosan bővülő a’la carte menüt úgy állította össze, hogy minden vendég végigehessen egy klasszikus, többfogásos étkezést.
Hozzátette, hogy szeretné, ha a leves-előétel–főétel–desszert menüsor ismét szokássá válna, és az étterem meglátogatása nemcsak az ételről szólna, hanem a közösen töltött időről is.
Azt gondolom, hogy ez pont az a hely lesz, ahol igazából senkinek se kell feszengeni, és egy család is jól érezheti magát. Szerintem aki errefelé jár, tegyen egy kis kitérőt felénk és térjen be hozzánk.
Házias ízek, újragondolva
A folyamatosan bővülő étlapról olyan fogások közül válogathatunk, mint a gulyásleves; hortobágyi húsos palacsinta, ami mellé a hagyományostól eltérő, de annál izgalmasabb rántott kovászos uborka dukál, illetve konfitált kacsacomb petrezselymes burgonyával és meggyszósszal. Az édesszájúak is elégedetten dőlhetnek hátra az étkezés végén, hiszen madártej és tekercsként elkészített dobostorta is a kínálat része.
Vízről és szárazföldről is megközelíthető desztináció az újonnan nyílt étterem
Az Ypsilon Yacht Club a kikötői szolgáltatások terén a magas minőséget célozta meg a Balatonon, aminek már része az étterem is, amit hajóval is meg lehet közelíteni.
Az étterem nyitása egyértelműen a kikötő szolgáltatási színvonalának emelését is célozza. A kikötők világa általában zárt, de az étterem előtt is található vendég hajóhelyeknek köszönhetően az étterem közvetlenül megközelíthető a víz irányából, szárazföldről pedig az őrszolgálaton keresztül asztalfoglalást követően lehet az étterembe bemenni
– mondta el Bolgár György, az Ypsilon Yacht Club tulajdonosa.
Az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő szezonális nyitvatartással működik, csütörtöktől vasárnapig ebéd- és vacsoraidőben, egyelőre a nyári hónapokra tervezve. A szintén ezen a helyszínen megtalálható kávézó és kisbolt a hét összes napján, már reggel 8-tól kiszolgálja a betérőket legyen szó reggeliről, brunchról vagy egyszerű bevásárlásról. A koncepció sikere esetén azonban hosszabb távon is a balatoni gasztrotérkép stabil szereplőjévé válhat.