Profik a pácban: Híres séfek, akik ijesztő balesetet szenvedtek a konyhában

Az apró konyhai balesetek egyik háztartásban sem szokatlanok: aki szeret főzni, az életében legalább egyszer vagy megégeti magát, vagy megvágja az ujját, az ilyen sérülések pedig még a legjobbakat sem kerülik el, sőt: néha megesik, hogy maguk a leghíresebb séfek esnek majdnem a konyha legnagyobb áldozatául. (x)

A konyhai baleseteket nem szabad elbagatellizálni, hiszen olykor még a legkisebb sérülések is nagy bajhoz vezethetnek. Egy megvágott ujjat mindig azonnal fertőtleníteni és kezelni kell, nehogy a seb elfertőződjön, egy égett sebbel pedig szintén ez a helyzet, a sérülés mértékétől függően azonnali ápolásra szorul az érintett bőrfelület, ezzel nem csak csillapítva a fájdalmat, de segítve a mihamarabbi gyógyulást is.

Csúnya balesetek még a legjobbakkal is megesnek, a világ leghíresebb séfjeit sem kerülik el a veszélyesebbnél veszélyesebb konyhai balesetek: Jamie Oliver, Anthony Bourdain, Giada de Laurentiis, de még Heston Bluemnthal is csúnyán megsértette már magát munkája közben, jöjjenek a legkellemetlenebb konyhai balesetek egyenesen a profiktól!

Kellemetlen baleset érte a pucér séfet

Jamie Oliver

A világ egyik legnépszerűbb angol séfje néhány évvel ezelőtt egy pikáns, ámde nagyon kellemetlen történetet osztott meg a nagyvilággal a Graham Norton Show-ban: Jamie éppen egy romantikus vacsorát főzőtt Valentin-napra feleségének, Jools-nak.

Meztelenül főztem otthon, miközben egy egész tengeri sügért készítettem, és volt egy új, ventilátoros sütőm. Amikor kinyitottam az ajtót, forró gőzsugár támadt a férfiasságomra(...)Sajnos az este nem lett olyan romantikus, mint terveztem, végül egy kis fagyasztott zöld óriás kukorica ült az ölemben.

Giada De Laurentiis

Giada korunk egyik legismertebb amerikai-olasz tévés szakácsa éppen egy forgatás közben szenvedett konyhai balesetet, amelyre majdnem ráment az egyik ujja. A szakácskönyveiről is híres Giada élő adásban próbált meg felvágni egy hálaadás-napi pulykát, csakhogy az éles kés hirtelen megcsúszott és egyenesen belevágott a nő mutatóujjának első ujjpercébe.

Giada De Laurentiis perceken keresztül némán tűrte a fájdalmat

Giada az élő közvetítés során nem szólt azonnal a stáb tagjainak balesetéről, néhány perccel később viszont már munkatársai is látták, hogy ájulás közeli állapotba kerül. Szerencsére az ilyen forgatásokon sokszor megbújik egy orvos a háttérben, így a mély vágást sikerült még időben ellátni, ezzel is megmentve De Laurentiis-t attól, hogy örökre búcsút mondjon kedvenc mutatóujjának.

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain sokak szívébe belopta magát az elmúlt két évtizedben, kalandos műsorai és még kalandosabb élettörténete pedig nem volt balesetmentes.

Anthony Bourdain szerint kamu, amit az akciófilmekben lehet látni

A híres szakács egy konzerv dijoni mustárt szeretett volna saját kezével felnyitni, a konzerv fém fedője a nagy erőkifejtés hatására viszont egyenesen Bourdain kezébe fúródott. A séf egy interjúban azt mesélte, hamar rájött arra, hogy nagyon nem jó, ha egy kéz így néz ki, a kórházba érés első pillanataiban pedig az orvos arca sem volt megnyugtató.

Akárhányszor megnézek egy akciófilmet, Sylvester Stallone-t kézbe lövik vagy megszúrják, de aztán folytatja a harcot a rosszfiúkkal, felmászik egy sziklára vagy megfojt valakit - nem. Ha egy nagyon csúnya ujjsérülést kapsz, véged van. Nem mész sehova. Nem szállsz fel arra a lóra, és nem fogsz fegyvert.

Gordon Ramsay

A konyha ördöge számos alkalommal égette meg magát (a Hell's Kitchen című, mindig Ramsay ordításától hangos műsorban az egyik séfjelölt pár percen belül kétszer is megégette főnökét), legdurvább – gasztronómiával kapcsolatos – balesete azonban majdnem az életébe került az angol sztárnak.

Vajon mi volt rosszabb? A jeges víz, vagy a csípős madár?

Ramsay a The F Word című gasztronómiai sorozat izlandi forgatásán vadászott lunda madarakra (ez egy Izlandon élő madárfajta, melynek húsát a helyiek is előszeretettel fogyasztják), amikor is a havas, jeges hegyeket járva a séf megcsúszott egy sziklaszirten és vagy hatvan métert zuhant egyenesen a fagyos vízbe. Bár Ramsay kitűnően úszik, a hideg, tüdejébe áramló víz és a nehéz, vizes ruhák és csizma miatt éppen, hogy fel tudott úszni a felszínre, kollégái viszont szerencsére rögtön a segítségére siettek és kimentették őt a tengerből. A séf bár majdnem eszméletét vesztette a vízben, állítása szerint nem ez volt a legrosszabb sérülés: a két kezével elkapott lunda madár olyan módon szétcsipkedte az orrát, hogy azt több öltéssel kellett megvarrni a forgatás kellős közepén.

Mindenkivel megeshet

Bár arról nem ismerünk történeteket, szenvedett-e valaha is valamilyen konyhai balesetet a híres amerikai szakács, Julia Child, az ő életét feldolgozó film főszereplője, Meryl Streep egyszer majdnem elveszítette kezét avokádóvágás közben.

Meryl Streep 2018-ban saját bőrén tapasztalta az "avokádó kéz" jelenséget

Az "avokádó kéz" néhány évvel ezelőtt nagyon elterjedt jelenség volt, sokan ugyanis úgy próbálnak megszabadulni a gyümölcs magjától, hogy belevágnak egy éles kést. Csakhogy ha nem elég határozott a mozdulat és nem elég éles a kés pengéje, a vágóeszköz megcsúszhat, az egzotikus étel felszeletelése pedig csúnya balesethez vezethet.

Bár ilyen és ehhez hasonló extrém balesetek csak ritka esetben történnek, mindig legyünk felkészülve a kellemetlen helyzetekre, és tartsunk otthon olyan eszközöket: fertőtlenítőket sebgyógyító krémeket, tapaszokat, , gézeket , amikkel gyorsan orvosolhatjuk a főzés közben történő apró, de fájdalmas baleseteket.

Itt találsz egy lehetséges megoldást enyhe égési sérülésekre!

A cikk a Bepanthen Plus krém és a BepanGel forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek